Βρετανία: Παροχή ιθαγένειας για 3 εκατ. κατοίκους του Χόνγκ Κονγκ

Βρετανία: Παροχή ιθαγένειας για 3 εκατ. κατοίκους του Χόνγκ Κονγκ

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει από σήμερα ιθαγένεια και δικαιώματα παραμονής σε περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε ότι είχε ήδη επιτρέψει σε 7.000 άτομα από την πρώην βρετανική αποικία να εγκατασταθούν πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Η ανακοίνωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτρέψει ήδη σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους από την πρώην βρετανική αποικία να λάβουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα, από τότε που η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε έναν αυστηρό νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Στο Χόνγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι του Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου διαβατηρίου (BNO), ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια θα πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί. Βάση αυτού εξασφαλίζεται ένα καθεστώς περιορισμένης άδειας πέντε ετών στη Βρετανία προκειμένου οι κάτοικοι Χόνγκ Κονγκ να μπορούν εργαστούν ή να σπουδάσουν. 

Από το περασμένο καλοκαίρι η Βρετανία είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει «Η Βρετανία δεν μπορεί με ήσυχη συνείδηση να σηκώσει τους ώμους και να εγκαταλείψει τους ανθρώπους του Χόνγκ Κονγκ, αντιθέτως θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα παράσχουμε εναλλακτική».

Σημειώνεται ότι η Κοινή Σινο-βρετανική Διακοίνωση του 1984 η οποία- έγινε ενόψει της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο- ανάμεσα στην Μάργκαρετ Θάτσερ την βρετανίδα πρωθυπουργό και τον Κινέζο ηγέτη Ντεν Σιάο Πινγκ κατέληξε στον συμβιβασμό που έγινε γνωστός ως «ένα κράτος, δύο συστήματα». Όταν το 1997 η βρετανική αποικία επανενώθηκε με την ηπειρωτική Κίνα, η «άτυπη συμφωνία» όριζε ότι το σύστημα αυτό θα διατηρούνταν ως το 2047.

Ωστόσο το Πεκίνο φρόντισε με την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας να αλλάξει de facto το άτυπο αυτό καθεστώς, όπως υποστηρίζει η βρετανική πλευρά αλλά και η Ουάσινγκτον.