«Βράζουν» τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα
AP Photo/Stefan Jeremiah
AP Photo/Stefan Jeremiah

«Βράζουν» τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα

Στο Κολούμπια τα μαθήματα γίνονται πλέον διαδικτυακά, στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (NYU) και του Γέιλ στο Κονέκτικατ δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ σκηνές στήνονται σε όλο και περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και κολέγια ανά τις ΗΠΑ. Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας που ζητά τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας διογκώνεται, με τις ακαδημαϊκές αρχές να καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας του λόγου καθώς επιχειρούν να εκτονώσουν την ένταση.

Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επέμβει για να ξηλώσει σκηνές καταληψιών φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια. Όταν δεν συμμορφώθηκαν με τις προειδοποιήσεις να αποχωρήσουν, 108 εκ των διαδηλωτών συνελήφθησαν. Η αστυνομική επέμβαση ξύπνησε μνήμες του 1968 και των κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, και η σχετική κίνηση της προέδρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, ήλθε να διχάσει την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Οι σκηνές των φοιτητών δεν άργησαν να επανέλθουν στο campus του Κολούμπια, με τις «κατασκηνώσεις» να επεκτείνονται και σε άλλα ιδρύματα, ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. Το κίνημα διαμαρτυρίας εξαπλώθηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Σκηνές με συλλήψεις επαναλήφθηκαν χθες στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν.

Καθώς οι φοιτητές κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα, μένοντας σε σκηνές εντός πανεπιστημιουπόλεων, διαταράσσοντας εκδηλώσεις και διακινδυνεύοντας να συλληφθούν, καλλιεργείται μία αίσθηση χάους και καταστολής στα κολέγια προς τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, γράφει η Washington Post. Οι κινήσεις των πρυτανικών αρχών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» ως προς το εάν πράττουν αρκετά για να προστατεύσουν φοιτητές, καθηγητές από καταγγελλόμενο αντισημιτισμό μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και τον ακόλουθο πόλεμο στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα δέχονται δριμεία κριτική από την πλευρά που καταγγέλλει περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και λογοκρισία της πολιτικής διαμαρτυρίας.

Οι ακαδημαϊκές αρχές δεν έχουν πολλές επιλογές για να περιορίσουν τις διαμαρτυρίες που αναμένεται να διαρκέσουν το υπόλοιπο της ακαδημαϊκής χρονιάς, σημειώνουν από πλευράς τους οι New York Times. Κατά γενική εκτίμηση, οι διαμαρτυρίες θα «φθάσουν» μέχρι και τις τελετές αποφοιτήσεων τον επόμενο μήνα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης. 

Η πύλη του Χάρβαρντ ήταν σήμερα κλειστή για το κοινό. Σε κοντινές περιοχές, σε πανεπιστημιουπόλεις όπως του Ταφτς και του Έμερσον, οι αρχές «ζύγιζαν» πώς να χειριστούν κατασκηνώσεις που έμοιαζαν πολύ με αυτήν που διέλυσε η αστυνομία στο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα -για να επανεμφανιστεί στη συνέχεια. Πασχίζουν, αλλά σε μεγάλο βαθμό, αποτυγχάνουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα στα campus που «βράζουν», αναφέρουν οι NYT.

Το Κολούμπια κρατά τις πόρτες των αιθουσών διδασκαλίας του κλειστές, ανακοινώνοντας ότι όλα τα μαθήματα θα διεξάγονται διαδικτυακά έως το τέλος του εξαμήνου. Τις τελευταίες ημέρες, οι καταλήψεις εντός της πανεπιστημιούπολης έχουν προσελκύσει διαδηλωτές που δεν ανήκουν στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας, από τους οποίους οι διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν επιχειρήσει να αποστασιοποιηθούν.

Οι διαμαρτυρίες έχουν αμαυρωθεί τόσο από κατηγορίες για περιστατικά αντισημιτισμού, όσο και περιστατικά ισλαμοφοβίας. Καθώς οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται, ένα αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας έχει εξαπλωθεί μεταξύ των εβραίων φοιτητών. Ο Τζέικομπ Σμελτζ, τελειόφοιτος του Κολούμπια, δηλώνει στο CNN ότι συνήθως γιορτάζει το εβραϊκό Πάσχα στην πανεπιστημιούπολη, αλλά φέτος επέλεξε να μην το κάνει. «Οι Εβραίοι φοιτητές έχουμε υποστεί αρκετά, και έχουμε φθάσει στο σημείο να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς εκτός πανεπιστημιούπολης παρά εντός», αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι καταδικάζει τόσο «τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες», όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους». Ο Αμερικανός πρόεδρος τελεί υπό κλοιό πιέσεων από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών για να επιδείξει σκληρότερη στάση έναντι του Ισραήλ και να απαιτήσει άμεση εκεχειρία στη Γάζα. Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει αποτυπωθεί και στα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές για το χρίσμα, και δη σε πολιτείες αμφίρροπες που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Πολλοί εκ των φοιτητών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Κολούμπια έχουν αποπεμφθεί προσωρινά, περιλαμβανομένης της Ίζρα Χίρσι, φοιτήτριας στο συνεργαζόμενο Κολέγιο Μπάρναρντ. Είναι η κόρη της Αμερικανίδας βουλευτή των Δημοκρατικών στη Μινεσότα Ιλχάν Ομάρ. Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, στην πρώτη γραμμή της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, χαιρέτισε εν τω μεταξύ τις «ειρηνικές διαμαρτυρίες» σε μεγάλα πανεπιστήμια.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε τη δύναμη των νέων ανθρώπων που διαμορφώνουν αυτή τη χώρα σήμερα, από όλες τις ημέρες, καθώς γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες της ηγεσίας αυτών των ειρηνικών φοιτητικών διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ και πολλά άλλα», δήλωσε η Κορτέζ. Η ίδια, μαζί με τον Μπέρνι Σάντερς και τον Έντ Μάρκεϊ είχαν νωρίτερα, σήμερα, συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, έπειτα από κοινή εμφάνισή τους για την Ημέρα της Γης, και ενώ ο διχασμός στους Δημοκρατικούς για τον πόλεμο στη Γάζα εντείνεται, μαζί και η πολιτική φθορά εν όψει των προεδρικών εκλογών. 

Οι φοιτητές που μετέχουν στις διαμαρτυρίες ζητούν να διακόψουν τα πανεπιστήμια οποιουσδήποτε δεσμούς με το Ισραήλ ή εταιρείες συνδεόμενες με το Ισραήλ. Στην αντίθετη κατεύθυνση, σημαντικοί χρηματοδότες των έγκριτων πανεπιστημίων έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν δωρεές εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του αντισημιτισμού. Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, έχει βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, τόσο για ανεπαρκή αντιμετώπιση περιστατικών αντισημιτισμού, όσο και για την επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο.

Την προηγούμενη ημέρα της επέμβασης, η Μινούς Σαφίκ είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ως προς το ζήτημα επεισοδίων αντισημιτισμού, σε μία άκρως φορτισμένη ακρόαση με σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Δεδομένων των εξελίξεων, το κέντρο βάρος δόθηκε στην αντίδραση στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, με την Μινούς Σαφίκ να μιλά για ακραία πίεση που δέχεται το πανεπιστήμιο τους τελευταίους έξι μήνες, αναφέροντας πως «τα συστήματά μας σαφώς δεν ήταν εξοπλισμένα για να διαχειριστούν την εξελισσόμενη κατάσταση».

Σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών αντισημιτισμού είχαν κληθεί προ μηνών σε ακρόαση στο Κογκρέσο οι πρυτάνεις του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Μετά την αντιδράσεις που προκάλεσαν οι καταθέσεις τους, οι δύο εξ αυτών παραιτήθηκαν.