Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ κάνει τα αποκαλυπτήρια υποβρυχίου για πυρηνικό πόλεμο
AP Photo/Lee Jin-man
AP Photo/Lee Jin-man

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ κάνει τα αποκαλυπτήρια υποβρυχίου για πυρηνικό πόλεμο

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ότι διαθέτει πλέον «τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης», με τον Κιμ Γιονγκ-ουν να κάνει λόγο για εξέλιξη-ορόσημο στις προσπάθειές του να δημιουργήσει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ναυτικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας, πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες εάν το υποβρύχιο είναι επιχειρησιακό.

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι το υποβρύχιο Νο. 841, με την ονομασία «Ήρωας Κιμ Κουν Οκ», έχει σχεδιαστεί για την εκτόξευση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων που μπορεί να μεταφέρει και να εκτοξεύσει.

Με βάση τις δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν και τις φωτογραφίες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανό το υποβρύχιο να είναι το ίδιο που ο Κιμ επιθεώρησε το 2019, ενώ βρισκόταν υπό κατασκευή. Τότε, οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια μετατροπής ενός υφιστάμενου υποβρυχίου κλάσης Romeo. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη του είναι ενδεικτική της στόχευσης της Πιονγιάνγκ να συνεχίσει να επεκτείνει δυνητικά την εμβέλεια του πυρηνικού της οπλοστασίου με συστήματα που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του υποβρυχίου, με κομφετί και μπαλόνια, ο Κιμ τόνισε ότι το υποβρύχιο είναι «ένα από τα βασικά επιθετικά μέσα της ναυτικής δύναμης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας». Η Βόρεια Κορέα θα μετατρέψει τα υπάρχοντα υποβρύχια της σε επιθετικά σκάφη εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, προσέθεσε.

Σοβιετική τεχνολογία του 1950

«Αυτό το υποβρύχιο, αν και έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται σε τεχνολογία σοβιετικής προέλευσης της δεκαετίας του 1950 και θα έχει εγγενείς περιορισμούς. Παρ' όλα αυτά, θα αυξήσει την περιπλοκότητα της πυρηνικής απειλής που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους» δήλωσε στο Associated Press ο Ανκίτ Πάντα, εμπειρογνώμονας του Carnegie Endowment for International Peace.

«Ως πλατφόρμα έχει κάποιους θεμελιώδεις περιορισμούς και τρωτά σημεία» ανέφερε από πλευράς του ο Τζόσεφ Ντέμπσι, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (International Institute for Strategic Studies, IISS). Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο θόρυβος, η βραδύτητα και το περιορισμένο βεληνεκές, σύμφωνα με τον Βαν Βαν Ντίπεν, πρώην εμπειρογνώμονα της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα όπλων, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative), ένα think-tank με έδρα τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι διαθέτει 64 έως 86 υποβρύχια, έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο.

Η Σεούλ αντέδρασε στο νέο όπλο που παρουσίασε η Πιονγιάνγκ, σημειώνοντας ότι ο Βορράς σπαταλά τους ελάχιστους πόρους του στη μάταιη ανάπτυξη όπλων, ενώ αδιαφορεί για τις δυσκολίες διαβίωσης του λαού του. «Η Πιονγιάνγκ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα εξοπλιστικά της προγράμματα και οι απειλές της θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά της μπροστά στη συντριπτική απάντηση της ισχυρής κοινής στάσης της Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας» δήλωσε ο Κιμ Ινάε, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Συνάντηση Κιμ-Πούτιν στη Ρωσία;

Η καθέλκυση του υποβρυχίου έρχεται λίγες ημέρες πριν από την 75η επέτειο από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στους εορτασμούς για την επέτειο θα παραστεί και αντιπροσωπεία από την Κίνα.

Παράλληλα, αν και διαψεύδονται από το Κρεμλίνο επιμένουν οι πληροφορίες ότι ο Κιμ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι Κιμ και Πούτιν αναφέρουν ότι Κιμ και Πούτιν βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις για πώληση όπλων από τη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία για να αναπληρωθούν τα αποθέματά της που εξαντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ μπορεί να ζητήσει προηγμένη τεχνολογία όπλων από τη Μόσχα.

Δεν αποκλείεται η συνάντηση να γίνει στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, τον τόπο της πρώτης τους συνάντησης τον Απρίλιο του 2019. Ο Πούτιν αναμένεται στην πόλη για το ετήσιο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί από την Κυριακή έως την Τετάρτη.