Παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να μην δώσει το «παρών» στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.
Αντιθέτως, στη θέση του έστειλε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και σύμβουλο του Κρεμλίνου, με συμμετοχή στις αποτυχημένες συνομιλίες με την Ουκρανία το 2022, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Ειδικότερα, ο 54χρονος Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία της ρωσικής κυβέρνησης καθώς έχει γίνει ένας από τους κύριους και έμπιστους συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και οι δύο μοιράζονται ένα πάθος για την πατριωτική εκπαίδευση και ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την ιστορία της Ρωσίας και ακριβώς αυτή η προσέγγισή του τον έχει καταστήσει «εκλεκτό» του Πούτιν.
Όπως αναφέρει το France 24, στα κείμενά του με έντονο τον εθνικιστικό χαρακτήρα, ο Μεντίνσκι συχνά αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας ως έθνους και προωθεί ριζοσπαστικές αξιώσεις για το έδαφός της.
Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταγγέλλουν εδώ και χρόνια το έργο του ως παραποίηση των γεγονότων.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή βρέθηκε το 2012 - χρονιά της επιστροφής Πούτιν στο Κρεμλίνο - όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού. Στη θέση αυτή παρέμεινε για 8 χρόνια πριν να γίνει σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, το 2020.
«Έχει αναλάβει την προπαγάνδα»
Από την έναρξη της τριετούς εισβολής στην Ουκρανία, ο Μεντίνσκι έχει αναλάβει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής προπαγάνδας για τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της εκδοχής του Κρεμλίνου για τη στρατιωτική εκστρατεία στα σχολεία.
Στα βιβλία τα οποία έχει συγγράψει ο Μεντίνσκι, που γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της τότε Σοβιετικής Ουκρανίας το 1970, αλλά μετακόμισε στη Μόσχα ως έφηβος, αναφέρει ότι η Μόσχα «έσωσε την ειρήνη» με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και αποκαλεί την Ουκρανία «υπερ-εθνικιστικό κράτος».
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δηλώσει ότι η Μόσχα «συγκεντρώνει ρωσικά εδάφη» και ότι «η Ρωσία είναι χώρα ηρώων» ενώ έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιαδήποτε ιστορική βάση για την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι η «ουκρανική ιδέα» είναι εφεύρεση της αυστριακής αυτοκρατορίας.
«Θαυμαστής» του Τραμπ
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι στις συνομιλίες του 2022 ήταν η Δύση που πίεσε το Κίεβο να εγκαταλείψει το τραπέζι και να «προσπαθήσει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».
Όπως πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, έχει επαινέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο της κυβέρνησής του στην προώθηση του τερματισμού της σύγκρουσης. Μόλις τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ «θα εμφανιστούν σίγουρα στις σελίδες των ρωσικών ιστορικών βιβλίων».