Βλ. Πούτιν: Πρέπει να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ για μη παρέμβαση σε εκλογές

Βλ. Πούτιν: Πρέπει να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ για μη παρέμβαση σε εκλογές

Με δηλώσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι θέλει μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια στον κυβερνοχώρο.

«(Προτείνω)…να ανταλλάξουμε εγγυήσεις για μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας» είπε.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του Ψυχρού Πολέμου ενόψει των επικείμενων εκλογών. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

«Μία από τις βασικές στρατηγικές προκλήσεις της εποχής μας είναι ο κίνδυνος σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας στην ψηφιακή σφαίρα» δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα ήθελα για άλλη μία φορά να απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ με μία πρόταση υιοθέτησης ενός συνεκτικού προγράμματος πρακτικών μέτρων ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την αποφυγή σοβαρών επεισοδίων στον κυβερνοχώρο, συγκρίνοντάς την με τη συνθήκη του 1972 για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία ήταν και το πρώτο βήμα προσέγγισης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να αποκαταστήσουν πλήρως τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών τους ώστε να συζητηθούν τα βασικά θέματα διεθνών πληροφοριών για ζητήματα ασφαλείας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι προσπαθεί να παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία του 2020, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Η Microsoft ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν άτομα που έχουν σχέσεις τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Μπάιντεν. Η Ρωσία και η Κίνα απέρριψαν τις κατηγορίες.

Το Reuters ανέφερε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι η Microsoft ενημέρωσε μία από τις βασικές συμβουλευτικές εταιρείες της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν ότι είχε βρεθεί στο στόχαστρο χάκερς πιθανόν στηριζόμενων από το ρωσικό κράτος. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την αναφορά «ανοησίες».