Αργεντινή: Ο Μιλέι πανηγυρίζει για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ο πληθωρισμός «καλπάζει»
AP Photo/Lynne Sladky
AP Photo/Lynne Sladky

Αργεντινή: Ο Μιλέι πανηγυρίζει για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ο πληθωρισμός «καλπάζει»

Ο Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Αργεντινής από το 2008 για το α' τρίμηνο, υποσχόμενος ότι η δέσμευσή του για την εξάλειψη των ελλειμμάτων δεν θα κλονιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. 

«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος από τον οποίο χτίζουμε μια νέα εποχή ευημερίας στην Αργεντινή», δήλωσε ο Μιλέι το βράδυ της Δευτέρας, πλαισιωμένος από το οικονομικό επιτελείο του στο προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες. «Κάνουμε εφικτό το ακατόρθωτο, ακόμη και με την πλειοψηφία της πολιτικής, των συνδικάτων, των μέσων ενημέρωσης και των περισσότερων οικονομικών παραγόντων εναντίον μας».

Στο α' τρίμηνο του 2024, η χώρα της Νότιας Αμερικής κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης των 275 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 309 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο Αργεντίνος πρόεδρος. Αυτό αντιστοιχεί σε 0,2% του ΑΕΠ.

«Αυτό είναι το πρώτο τρίμηνο με δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2008», δήλωσε ο Μιλέι, αναφερόμενος στο πρώτο έτος της αριστερής αντιπάλου του Κριστίνα Κίρχνερ στην προεδρία.

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, υπερηφανεύτηκε για «ένα κατόρθωμα ιστορικής σημασίας σε παγκόσμια κλίμακα».

«Αυτό το οικονομικό θαύμα που ήταν να επιτύχουμε τριμηνιαίο δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά από σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας λάβει την κληρονομιά που λάβαμε, απαντά σε αυτό που συνήθως ισχυρίζονται όσοι θέλουν την αποτυχία αυτής της κυβέρνησης, σε τεράστιο βαθμό σε αυτό που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ονομάσαμε αλυσοπρίονο και όχι όπως λένε κάποιοι στη ρευστοποίηση των δημόσιων δαπανών, μια μέθοδος που ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας», συνέχισε.

«Εάν το κράτος δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει και δεν εκδίδει (χρήματα), δεν υπάρχει πληθωρισμός. Αυτό δεν είναι μαγεία», δήλωσε ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», η χώρα του οποίου γνωρίζει κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς «βλέπουν» την οικονομική δραστηριότητα της Αργεντινής να μειώνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας πιθανότατα υποχώρησε κατά 5,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα αποτελούσε την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία διολίσθηση εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Μιλέι κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο υποσχόμενος να μειώσει το έλλειμμα στο μηδέν - ένας στόχος ακόμη πιο φιλόδοξος από αυτόν που έχει ορίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο η Αργεντινή έχει συνάψει συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναδιάρθρωση του χρέους που οφείλει στο Ταμείο.

Για τον σκοπό αυτό, έχει θεσπίσει ένα πρόγραμμα λιτότητας με μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα των μεταφορών και την ενέργεια, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται στο 290% σε ετήσια βάση, τα επίπεδα φτώχειας έχουν φθάσει το 60% και οι μισθωτοί έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αγοραστικής τους δύναμης, αναφέρει το Euronews.

Οι ανακοινώσεις έγιναν την παραμονή μιας προγραμματισμένης διαδήλωσης σε εθνικό επίπεδο από φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων που αντιτίθενται στις δημοσιονομικές περικοπές στα κρατικά πανεπιστήμια. 

Σύμφωνα με το mercopress, αρκετοί Αργεντίνοι που ψήφισαν τον Μιλέι μετανιώνουν για την απόφασή τους, δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών των προϊόντων, χωρίς το εισόδημα των καταναλωτών να προσαρμόζεται στην άνοδο αυτή.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Euronews, Mercopress, Reuters