Το ταμπλό ψηφίζει αυτοδυναμία, οι Αμερικανοί στηρίζουν Οnex και η Dimand περιμένει το Ελεγκτικό

Από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την παραμονή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης το ΧΑ κέρδισε 1,8 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, ενώ από τις 21 Μαΐου έως χθες η αγορά ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της άλλα 5,8 δισ. ευρώ. Τα 7,6 δισ. ευρώ επιπλέον αξίας έχουν αποτιμήσει πλήρως την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Τα κέρδη για όσους έπαιξαν σωστά το στοίχημα δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα και κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων τα αποτελέσματα των εισηγμένων του α’ τριμήνου έπεισαν ότι δεν πρόκειται για μια άνοδο-πυροτέχνημα που απευθύνεται σε τυχοδιωκτικά κεφάλαια, αλλά μια πολύ πιο θεσμικά δομημένη κίνηση. Αυτό περιορίζει το βάθος της διόρθωσης ακόμα και αν θεωρήσει κανείς ότι τα καλά νέα είναι σχεδόν ολοσχερώς μέσα στις τιμές.


Δεν αποκλείεται η σημερινή συνεδρίαση να προσελκύσει και όσους επιθυμούν να ποντάρουν στο αποτέλεσμα της Κυριακής. Για τον νικητή των εκλογών δεν τίθεται θέμα, το ερώτημα είναι το εύρος της διαφοράς και οι συσχετισμοί των δυνάμεων των κομμάτων. Μια άνετη πλειοψηφία θα εξασφαλίσει πολιτικό κεφάλαιο για πιο ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις και  δύσκολες αποφάσεις, καθώς οι τομείς που φαίνεται να μπαίνουν στο κάδρο είναι η Παιδεία, η Υγεία και η Δικαιοσύνη. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σχετικά χαρτοφυλάκια σίγουρα θα παίξουν το ρόλο τους στην επιτάχυνση (ή μη) των αλλαγών .

Ωστόσο μην υποτιμάτε και τομείς που είναι εκτός κάδρου: Τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ σε μέγεθος που ακολουθούν στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού. Το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μετά την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία. Περίπου 25 δισ. ευρώ είναι οι προϋπολογισμοί των  σχετικών έργων τα οποία έρχονται στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όπως έλεγε πρόσφατα γνώστης του χώρου από τον κλάδο των κατασκευών «μετά τον ΒΟΑΚ και την Αττική οδό οι δρόμοι τελείωσαν. Οι μεγάλες δουλειές θα γίνουν στα νερά».


Οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης της 22ας Μαΐου πάντως ήταν τράπεζες και ΔΕΗ. Εν συνεχεία και μέχρι χθες τη σκυτάλη πήραν τα καλά θεμελιώδη των βιομηχανικών μετοχών. Δεν γνωρίζουμε αν η ιστορία επαναληφθεί την Δευτέρα, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές την περίοδο αυτή έδειξαν μέσα από τις αναλύσεις τους την προτίμησή τους για τις μετοχές της επόμενης ημέρας. Όπως και να έχει από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι θα μετράει αντίστροφα για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Η ανάκτηση της θα σημάνει την έναρξη των εγχειρημάτων αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συμμετοχές στις τράπεζες, καθώς και την άφιξη κεφαλαίων που θα έχουν απαιτήσεις ως προς το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο επενδύουν. Αυτό θα είναι το βασικό αφήγημα των επόμενων 1.460 ημερών στο οποίο το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να αναλάβει ένα πιο αποφασιστικό ρόλο.


Η Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 1,2 ευρώ ανά μετοχή την Δευτέρα 26 Ιουνίου. Το ίδιο θα συμβεί στην Τέρνα Ενεργειακή (0,38 ευρώ/μετοχή), την Ελβαλχαλκόρ (0,06 ευρώ/μετοχή), την Ideal (0,20 ευρώ/μετοχή) την Λούλης (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Performance (0,042 ευρώ/μετοχή). Σε μια ανοδική ημέρα για την αγορά οι μετοχές τείνουν να χωνεύουν πιο γρήγορα το μέρισμα.


Διπλή νομοθετική ρύθμιση από το αμερικανικό Κογκρέσο εν αρχή και από την ελληνική Βουλή, προχώρησαν την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κάτι που αποδεικνύει τη σημασία της επένδυσης, τόσο για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα, όσο και για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Μια κίνηση που έχει καταστήσει σαφή την ομοφωνία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας καθώς Κογκρέσο και ελληνική Βουλή, η δεύτερη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες διασφαλίζουν την εξυγίανση, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της επένδυσης στην Ελευσίνα.

Η ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων ήρθε με την ιστορική απόφαση για τη χώρα μας στην οποία προχώρησε το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνοντας την εισήγηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας - U.S. International Development Finance Corporation (DFC) - να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards, για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Το κάδρο της επένδυσης ολοκληρώνει, στο αμυντικό κομμάτι, και η ιταλική συμμετοχή μέσω της Fincantieri με ναυπηγική εμπειρία σε 18 χώρες και τζίρο άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Θυμάστε, όπως πρώτο σας ενημέρωσε το Liberal.gr, ότι για τη συμμετοχή της DFC στο εγχείρημα, τον Ιανουάριο πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, μέσω του οποίου η Ουάσιγκτον επιτρέπει στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC να επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας με το σκεπτικό ότι τα ναυπηγεία προάγουν την ασφάλεια της περιοχής.

Το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων έχει στρατηγικούς επενδυτές, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φιλόδοξο business plan και πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την επικύρωση της διαδικασίας, και να ξεκλειδωθεί η υπεραξία που χτίζεται εκεί από την ONEX και τον Πάνο Ξενοκώστα . Άλλωστε οι ειδήσεις έρχονται συνεχώς και οι επενδύσεις τρέχουν.

Όταν λειτουργήσει πλήρως, το ONEX Elefsis, ιδιοκτησίας Πάνου Ξενοκώστα, θα είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και θα εξυπηρετεί τον ελληνικό εμπορικό στόλο, τον μεγαλύτερο στον κόσμο. Επιπλέον, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στις «πράσινες» ναυπηγικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας και στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται άμεσα περιμένει η DIMAND, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο και CEO της εισηγμένης Δημήτρη Ανδριόπουλο για να προσθέσει ένα ακόμη εμβληματικό ακίνητο στο portfolio της, τα Δικαστήρια Πειραιά, την ώρα που προχωρά το Sky Line, αλλά αποφεύγεται η επένδυση στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ο ίδιος ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο. Αποτελούμε αντίβαρο. Είναι κάτι που κοιτάμε. Αξιοποιούμε όμως τις ευκαιρίες εκτός παραλιακού μετώπου, γιατί μας αρέσει να αγοράζουμε φθηνότερα προς όφελος των μετόχων μας, γιατί έτσι βγάζουμε λεφτά.

Το παραλιακό μέτωπο είναι για άλλες αξίες, είναι για άλλα target groups, έχει άλλους κινδύνους και είναι ευκολότερο να περιγράψουμε για τα επόμενα 4 χρόνια τι θα πετύχουμε σε αναπτύξεις που δημιουργούμε όπως το Μινιόν, ο Άγιος Διονύσιος του Πειραιά, οι εγκαταστάσεις του Φιξ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο της PwC στην Κηφισίας. Παρά να επενδύσουμε σε κάτι πολύ ακριβό ως προς το entry value, το οποίο βρίσκεται στην παραλία, και να πρέπει να πούμε ότι θα πουλήσουμε 25.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να βγάλουμε τα λεφτά μας».

Ο διορατικός manager έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς τους σταθμούς της Γραμμής 4 του Μετρό, όπου μπορούν να δημιουργηθούν νέοι πόλοι για την κατοικία. Ωστόσο σημειώνει ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης γραφείων εντός του Ελληνικού, είναι κάτι που είχε εξεταστεί κατά το παρελθόν  και «η Dimand παρακολουθεί τώρα το Ελληνικό γιατί μας ενδιαφέρει ως εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για το καλό του κλάδου ακινήτων να πετύχει λόγω του μεγέθους, της ιστορίας και της εμπλοκής που είχε στα πολιτικά πράγματα της χώρας και στους θεσμούς τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να το δούμε να πετυχαίνει σε άμεσο χρονικό ορίζοντα».

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης κτιρίων γραφείων σε οικόπεδα του Ελληνικού και συμπλήρωσε ότι «εάν ενημερωθούμε ή προσκληθούμε για κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Δηλαδή είναι ακριβό το παραλιακό μέτωπο, αλλά υπό συνθήκες η Dimand δεν λέει όχι, τουναντίον μάλλον.


H οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν φέτος καθώς η επιμονή του πληθωρισμού πλήττει την ιδιωτική κατανάλωση, προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo στις νέες του εκτιμήσεις. Η γερμανική οικονομία θα εξέλθει με πολύ αργό ρυθμό από την ύφεση και το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος, περισσότερο από το -0,1% που προέβλεπε το οικονομικό Ινστιτούτο τον Μάρτιο. Αντίθετα, η ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% φέτος και των ΗΠΑ με 0,9%.

Το Ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2024 στο 1,5% από 1,7% πριν. Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το 6,9% το 2022 στο 5,8% φέτος και στο 2,1%το 2024. Όσο για το δομικό πληθωρισμό, οι νέες εκτιμήσεις τον βλέπουν να αυξάνεται στο 6% φέτος από 4,9% πέρυσι πριν πέσει στο 3% το 2024.

Λόγω του πληθωρισμού η ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία θα πέσει 1,7% τη φετινή χρονιά και προβλέπεται να ανακάμπτει το 2024 κατά 2,2%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μένει σταθερό στο 5,3% φέτος και να αυξάνεται ελαφρά στο 5,4% το 2024. Οι δανειακές ανάγκες της γερμανικής κυβέρνησης θα υποχωρήσουν στα 69 δισ. ευρώ φέτος από τα 106 δισ. ευρώ το 2022 και ακόμη περισσότερο στα 27 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Ifo.


Η Covestro (1COV XETRA) απέρριψε την (προκαταρκτική) πρόταση εξαγοράς που της έκανε η Adnoc (Abu Dhabi National Oil Company). Η Covestro είναι γερμανική βιομηχανία χημικών και πλαστικών. Η Adnoc, όπως μαρτυρά και η επωνυμία της, είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, του ισχυρότερου από τα επτά εμιράτα των Η.Α.Ε. Όπως μετέδωσε την Τρίτη ο διεθνής Τύπος, η Adnoc προσέγγισε την διοίκηση της Covestro και της πρότεινε να την εξαγοράσει με ένα τίμημα περίπου 55 Ευρώ ανά μετοχή. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν σημαντική άνοδο στην μετοχή της γερμανικής βιομηχανίας η οποία από τα περίπου 40 Ευρώ κινήθηκε προς τα 48 σημειώνοντας νέα υψηλά για τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη μάθαμε από το Bloomberg πως η διοίκηση της Covestro απέρριψε αυτή την πρόταση με επιστολή της στον διευθύνοντα σύμβουλο της Adnoc Σουλτάν Αλ Τζάμπερ. Παρά το ότι το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει πως η διοίκηση της Covestro υποστήριξε πως η προτεινόμενη τιμή δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις ενώ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν η Adnoc θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για ορισμένους από τους τομείς δραστηριοποίησης της.

Οι πηγές του ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου πρόσθεσαν όμως πως παρά την απόρριψη της προκαταρκτικής πρότασης η Covestro θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει στην περίπτωση που η Adnoc αποφάσιζε να προσφέρει καλύτερους όρους. Σε απλά λόγια δηλαδή, η γερμανική εταιρεία δεν αποκλείει εντελώς την πιθανότητα να πουληθεί στην πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι αν βρεθεί η κατάλληλη τιμή. Μόλις έγιναν γνωστές στην αγορά οι πληροφορίες του Bloomberg, η μετοχή της Covestro αντέδρασε ανοδικά και πλησίασε προς τα 49 Ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2022.

Η άνοδος της μετοχής παρά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς δεν αποτελεί έκπληξη από την στιγμή που οι πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν πως η απάντηση θα μπορούσε να αλλάξει αν η τιμή της προσφοράς ανέβει κατά μερικά Ευρώ. Είναι λογικό για τους επενδυτές να πιστέψουν πως η υπόθεση εξαγοράς της Covestro ξεκινά τώρα, με την Adnoc να πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανεβάσει το τίμημα που είναι διατεθειμένη να προσφέρει. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως τα πράγματα θα προχωρήσουν με αυτόν τον τρόπο. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ να αποφασίσει πως δεν έχει λόγο να ανεβάσει την προσφορά του.

Επίσης, μπορεί να την ανεβάσει και η Covestro να θεωρήσει και πάλι πως η τιμή είναι χαμηλή. Χρηματιστηριακά όμως, είναι προφανές πως η αγορά περιμένει να δει την συνέχεια και προσπαθεί να φανταστεί την τιμή που θα μπορούσε να δελεάσει πραγματικά την διοίκηση της γερμανικής εταιρείας. Ποια μπορεί να είναι αυτή η τιμή είναι δύσκολο να πούμε.

Αν λάβουμε υπόψη μας τις διάφορες εκθέσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών για την μετοχή της Covestro, μπορούμε να πιθανολογήσουμε πως δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μία τιμή σημαντικά πάνω από τα 60 Ευρώ ανά μετοχή. Αν ο Αλ Τζάμπερ θέλει πραγματικά να αγοράσει την γερμανική βιομηχανία, λογικά θα πρέπει να ανεβάσει την προσφορά του τουλάχιστον εκεί. Για τους επενδυτές που αντέχουν το ρίσκο, αυτό είναι περίπου 25% πάνω από την χθεσινή τιμή της μετοχής.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.