Tα μηνύματα Εξάρχου, το διαφοροποιημένο portfolio της Mytilineos, η mega συγχώνευση στο real estate, η Πειραιώς (και) τα hotels, τα χρυσαφικά της MLS, «buy India, sell China» και tips για CPI, Νάκας, Επίλεκτος

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε στο πάνελ του συνεδρίου «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα να καταστεί εφικτό να δημοπρατηθούν και να ανατεθούν έργα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην χαθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για έναν προβληματισμό που ακούγεται όλο και περισσότερο στην κατασκευαστική και όχι μόνο αγορά, πως δηλαδή υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Εξάρχου μίλησε για τις εγγυητικές επιστολές που είναι ένα πρόβλημα πολυετές σε σχέση με το παρελθόν της κρίσης, που άφησε τη χώρα μας με μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Περιγράφοντας το ζήτημα ο κ. Εξάρχου επεσήμανε πως «δημοπρατήθηκε σε πολύ μικρό διάστημα ένας μεγάλος αριθμός έργων, οι εταιρίες απέκτησαν ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστου και υποχρεώθηκαν να εκδώσουν μεγάλο αριθμό εγγυητικών που ξεπερνά τις δυνατότητες των συστημικών τραπεζών».

Έφερε ως παράδειγμα τη Ρουμανία όπου ο αριθμός των τραπεζών ανέρχεται σε 30 και υπογράμμισε ότι το ζήτημα των εγγυητικών έχει προκύψει ως συνέπεια της κρίσης και της υπερρύθμισης του τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει καταστήσει την έκδοση εγγυητικής επιστολής ισοδύναμη της χορήγησης δανεισμού.

Ο κ. Εξάρχου παραδέχθηκε ότι παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να επιλύσουν το πρόβλημα, οι εσωτερικοί τους κανονισμοί και το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) καθιστούν την έκδοση ακόμη και μίας εγγυητικής επιστολής της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, εξαιρετικά δύσκολη. «Φοβούμαι ότι θα έρθει η χρονική στιγμή που θα είναι αδύνατη η έκδοση εγγυητικής επιστολής» υπογράμμισε και έκανε έκκληση να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες αυτές του παρελθόντος.

Τέλος, ο επικεφαλής της Intrakat παρατήρησε ότι, πέρα από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ένα έργο θα πρέπει να δημοπρατείται υπό την προϋπόθεση της ωριμότητας των μελετών και των ολοκληρωμένων απαλλοτριώσεων. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, ο κατασκευαστής υφίσταται ζημιά όσο περιμένει να επιλυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, συνήθως για άγνωστο χρονικό διάστημα.


Στις λύσεις που διαφοροποιούν και θωρακίζουν το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Μυτληναίος, στην προσπάθεια για δημιουργία ενός net zero περιβάλλοντος, περιλαμβάνεται η μακροπρόθεσμη διμερής συμφωνία PPA που υπέγραψαν η Mytilineos Energy & Metals με τον Ομιλο Καράτζη, η οποία αφορά την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργεια συνολικής ισχύος 210 MW, από το υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 262 MW.

Πρόκειται για το δεύτερο PPA στην Ελλάδα για την Mytilineos, μετά τη συμφωνία με την EDP Renewables τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει διαρκώς PPAs για το διεθνές της χαρτοφυλάκιο με αξιόπιστους συνεργάτες.

Με την συμφωνία με τον όμιλο Καράτζη η Mytilineos αξιοποιεί  το 80% της παραγόμενης ενέργειας, ενισχύοντας το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο προμήθειάς της.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο προμηθειών αποτελείται από 35 φωτοβολταϊκά έργα, που βρίσκονται στον νομό Λάρισας. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως από τον Όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση και η κατασκευή τους έχει ανατεθεί στην M Renewables.

Όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 και σύμφωνα με το PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 380 GWh, ισοδύναμο της κατανάλωσης 97.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας περίπου 162.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.


Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η πρώτη μεγάλη συγχώνευση μεταξύ εταιρειών που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία και τα οφέλη για το νέο σχήμα αναμένεται να είναι σημαντικά. Η BriQ Properties έχει ήδη εξαγοράσει 16 ακίνητα από την Intercontinental International (ICI) και έχει υπογράψει προσύμφωνο για ένα ακόμη.

Η συναλλαγή ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό. Τα νέα ακίνητα αναμένεται να αυξήσουν κατά 65% το τζίρο της BriQ, ενώ όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών, ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα επόμενα στάδια της συμφωνίας και κυρίως στη σχέση ανταλλαγής.

Αυτό γιατί ο χρόνος που χρειάστηκε να γίνει η μεταβίβαση των ακινήτων ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που είχαν εκτιμήσει και υπάρχει πλέον διάθεση και από τις δύο εταιρείες να δώσουν μέρισμα. Έτσι θα χρειαστεί εκτιμητής να επιβεβαιώσει τη σχέση ανταλλαγής. Τα ακίνητα έχουν μικτή απόδοση 10,6% καθώς κάποια ακίνητα που νοικιάζονται στην Alpha Bank έχουν υψηλό ενοίκιο. Η εταιρεία από την άλλη έχει να κάνει επένδυση ακόμα 6 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 θα έχει παραδώσει το δεύτερο κτήριο, εξέλιξη που θα φέρει επιπλέον έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης θα υπάρχει υπόλοιπο 3.800 τ.μ. που μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιήσει για επέκταση του κέντρου logistics. Στην Καλλιθέα το Leed-Gold κτήριο γραφείο θα είναι έτοιμο το 2025 και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με χαμηλό επιτόκιο. Εντός της τρέχουσας χρήσης θα είναι έτοιμο το συγκρότημα δωματίων και σουιτών στην Πάρο συνολικής επένδυσης 1,7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η BriQ δημοσίευσε καθαρά κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ ή χωρίς την αποτίμηση των ακινήτων 4,7 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής αξίας που είναι 3,07 ευρώ ανά μετοχή, όταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από 2 ευρώ.


Δεν ήταν λίγα τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από μεσαίες και μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. στο διάστημα των αργιών λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αυτά αποτυπώθηκαν χθες στο ταμπλό του Χ.Α. με το σημαντικότερο η πίεση στη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία είχε καταγράψει άνοδο τους προηγούμενους μήνες. Συνολικά τα κέρδη ήταν καλά, αλλά το τέταρτο τρίμηνο είχε σχεδόν μηδενική συνεισφορά και ανησύχησε τους επενδυτές. Επιπλέον, όπως είπαν και αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη, ήθελαν ένα υψηλότερο μέρισμα, αφού ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων καλύπτεται από κεφάλαια της Ε.Ε. και το ταμείο είναι γεμάτο.


Η CPI που έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, λόγω από τη μία της ανόδου της τιμής της μετοχής και από την άλλη πωλήσεων ενός βασικού μετόχου, δεν έδειξε και πολλά πράγματα στο πρώτο εξάμηνο. Αν και ο τζίρος αυξήθηκε η τελική γραμμή έδειξε και πάλι ζημιές. Στελέχη πάντως που παρακολουθούν τη μετοχή, εκτιμούν ότι η διοίκηση θα κάνει στο μέλλον κάποιες κινήσεις που θα την ισχυροποιήσουν.


Η Φίλιππος Νάκας, είναι μία μικρή αλλά νοικοκυρεμένη εταιρεία και επί σειρά ετών ανταμείβει τους μετόχους της. Χρηματιστηριακά μπορεί να μην κάνει μεγάλους όγκους, λόγω διασποράς αλλά και γιατί κάποιοι μέτοχοι δεν πουλάνε λόγω μερισμάτων. Όμως τα μεγέθη της στο πρώτο εξάμηνο (λήγει η χρήση 30/6/2024) έδειξαν πως η καλή πορεία συνεχίζεται και πως μπορεί και για τη νέα χρήση να επαναλάβει τις καλές διανομές.


Από την άλλη η Επίλεκτος (και αυτή δημοσίευσε πρώτο εξάμηνο) δείχνει πως τα προβλήματα μεγαλώνουν και πως ο μεγάλος δανεισμός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους ή και πιο γενναίες αποφάσεις.


Προνομιακή χρηματοδότηση για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Τράπεζας Πειραιώς που απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτές, στο πλαίσιο της στήριξης της προσπάθειας του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας τους.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που ονομάζεται Πειραιώς Hotel Financing περιλαμβάνει δάνεια σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του δανείου για «πράσινες» επενδύσεις ενεργεριακής αναβάθμισης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Ακόμη περιλαμβάνει τη δυνατότητα συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης.

Επίσης, η τράπεζα καλύπτει και τις ανάγκες της επιχείρησης σε κεφάλαιο κίνησης, το οποίο παρέχεται με προνομιακή τιμολόγηση για την επανεκκίνηση της νέας τουριστικής περιόδου.

Στις «πράσινες» επενδύσεις η τράπεζα, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής, την αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση συστημάτων ψύξης - θέρμανσης και την ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για μείωση απωλειών ενέργειας, καθώς και εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.


Το κτίριο της MLS Πληροφορικής που βρίσκεται στο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη «βγαίνει» σε πλειστηριασμό σήμερα, με τιμή εκκίνησης 2 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία και της υπηρεσίες της άλλοτε πρωτοπόρου ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας διαθέτει τέσσερις ορόφους με υπόγειο χώρο στάθμευσης συνολικής επιφανείας 1.833 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 1.410 τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, η οποία πρωτοστατούσε στις εφαρμογές λογισμικού και firmware για ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα, tablets και συστήματα πλοήγησης, από το 2019 άρχισε να έχει φθίνουσα πορεία Οι προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή δεν είχε αποτέλεσμα και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε δεκτή η αίτηση της για λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της, ενώ τα χρέη της υπερβαίνουν τα 32 εκατ.ευρώ σε τραπεζικπό δανεισμό και τρία ομολογιακά δάνεια.


H ανησυχία ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων και να αποφασίσει λιγότερες φέτος πίεσαν τα ομόλογα και τις μετοχές. Η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ έχει αυξηθεί 13 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα και το ταρακούνημα έγινε αισθητό παγκοσμίως. Η απόδοση στα βρετανικά ομόλογα ανέβηκε 12 μονάδες βάσης και στα γερμανικά 10 μονάδες βάσης.

Η εκτίμηση στις αγορές τώρα είναι ότι η Fed μπορεί να προβεί σε λιγότερες από τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, σενάριο που θα ενισχυθεί αν τα νέα στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας δείξουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης με υγιή ρυθμό τον Μάρτιο. Οι αγορές βλέπουν επίσης πιθανότητα να καθυστερήσει η πρώτη μείωση. Τιμολογούν πιθανότητα μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο χαμηλότερη του 50% πλέον. Η γραμμή της Fed εξακολουθεί να είναι ότι θα περιμένει για πρόσθετα στοιχεία πως ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν κρίνει ότι έχει έρθει η στιγμή για να χαμηλώσει τα επιτόκια.

Η εκτίμηση ότι τα επιτόκια μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίνει στήριξη στην ισοτιμία του δολαρίου.


Μία από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές της περασμένης χρονιάς ήταν αυτή που βασιζόταν στην αποφυγή των επενδύσεων στην Κίνα και την προτίμηση σε αυτές στην Ινδία, αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «Buy India, sell China stocks trade». Για πολλούς μήνες, αυτή η στρατηγική δικαιώνει όσους την ακολουθούν, καθώς η μεν Ινδική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ η αντίστοιχη κινεζική βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Η δυναμική ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, η φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις αγορές οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μόντι, οι τεράστιες επενδύσεις που γίνονται στον ενεργειακό τομέα και σε αυτόν των έργων υποδομής, είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία που έχουν κάνει τους επενδυτές να προτιμήσουν το ινδικό χρηματιστήριο.

Από την άλλη, η μεγάλη κρίση στον τομέα των ακινήτων, η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με το παρελθόν, οι εχθρικές προς πολλές επιχειρήσεις παρεμβάσεις του προέδρου Xi Jinping και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της χώρας και των ΗΠΑ έχουν κρατήσει πολλούς επενδυτές μακριά από τις κινεζικές μετοχές.

Οι διαφορετικοί δρόμοι που έχουν ακολουθήσει τα δύο μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια φαίνονται και από το γεγονός πως αν λάβουμε ως μέτρο σύγκρισής τους τον δείκτη τιμής προς εταιρικά κέρδη, το γνωστό μας Price/Earnings, ή απλά P/E, ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI China έχει αυτή την περίοδο P/E 9,10 με βάση τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη έναν χρόνο από τώρα. Κατά το Bloomberg, αυτό κάνει τον δείκτη MSCI China Index 60% πιο φθηνό από τον MSCI India Index.

Όπως διαβάζουμε σε χθεσινό άρθρο του Bloomberg, αυτή η μεγάλη διαφορά στις αποτιμήσεις έχει αρχίσει να απασχολεί πολλούς μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Σύμφωνα με το άρθρο του διεθνούς πρακτορείου, οίκοι όπως η Lazard Asset Management, η Manulife Investment Management και η Candriam Belgium NV έχουν αρχίσει να μειώνουν την θέση τους στο ινδικό χρηματιστήριο και να την αυξάνουν στον κινεζικό. Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση είναι πως οι ινδικές μετοχές έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ ακριβές, ενώ αντίστοιχα οι κινεζικές πολύ φθηνές.

Έτσι, οι επενδυτές αυτοί αποφασίζουν την μείωση των επενδύσεών τους στην Ινδία παρά το γεγονός πως εξακολουθούν να πιστεύουν στις προοπτικές της Ινδικής οικονομίας και θεωρούν πως η αναμενόμενη επανεκλογή του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θα αποτελέσει μία πολύ θετική εξέλιξη.

Όπως αναφέρει ο James Donald, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lazard Asset Management, μπορεί η πτώση των τιμών στις κινεζικές μετοχές να έχει μειώσει την αξία τους στα χαρτοφυλάκια αλλά ταυτόχρονα τις έχει κάνει και πιο ελκυστικές. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολύ πλούσιες αποτιμήσεις των ινδικών μετοχών αποτελούν πλέον ένα αρνητικό παράγοντα. Οι υπεύθυνοι των επενδυτικών οίκων που αναφέραμε παραπάνω, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους, πιστεύουν επίσης πως οι κινεζικές αρχές θα καταφέρουν τελικά να βρουν τρόπους τόνωσης της οικονομίας τους. Αυτό θα βοηθήσει και τις μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων, έστω και προσωρινά.

Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας HSBC Holdings Plc, όπως αναφέρονται στο Bloomberg, περίπου το 90% των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην Κίνα και ταυτόχρονα να αποχωρούν μερικώς από την Ινδία. Είναι βέβαια νωρίς για να πούμε αν αυτή η τάση που εντόπισε το διεθνές πρακτορείο θα ενισχυθεί και θα αλλάξει την κατάσταση στον χώρο των διεθνών επενδύσεων αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.