Ποιοι πετούν για Ν. Υόρκη, οι τράπεζες πρωταγωνιστούν, το σεντούκι των εισηγμένων, οι κατασκευές στο επίκεντρο, οι δημόσιες προσφορές και τα (δύο) ομόλογα

Ζωηρό παραμένει ακόμα και στο τέλος της χρονιάς και αφού έχει προηγηθεί άνοδος 70%, το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, αφού οι επενδυτές βλέπουν πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν και το 2024 να απολαμβάνουν υψηλή κερδοφορία. Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται το 2023 και το 2024 να πετύχουν κέρδη κοντά ή και πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 600 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Alpha Bank και η Πειραιώς το 2023 και πάνω από 700 εκατ. ευρώ το 2024. Οι συστημικές θα δώσουν μέρισμα το 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023, ενώ με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν χαμηλοί.

Χαμηλό μονοψήφιο το p/e και των τεσσάρων συστημικών και χαμηλός και ο δείκτης p/bv για τις περισσότερες. Η μείωση των επιτοκίων μάλλον στην Ευρώπη θα καθυστερήσει λίγο χρονικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα διατηρήσει υψηλά τα περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες. 

Οι ξένοι οίκοι μιλούν πλέον με κολακευτικά λόγια για τις ελληνικές τράπεζες. Μέσα σε λίγες μέρες Fitch και S&P έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης προχωρώντας σε αναβάθμιση, ενώ η Morgan Stanley τοποθέτησε την Alpha Bank στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της. Ο οίκος ανέφερε πως είναι μία από τις φθηνότερες επιλογές με δείκτη P/BV 0,4 φορές για το 2024 και με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 10%.


Το 2024 θα είναι μία χρονιά που θα έχει ξανά στο επίκεντρο τις τράπεζες, αφού μετά από 15 χρόνια θα δώσουν ξανά μέρισμα. Προφανώς και μιλάμε για κορυφαία στιγμή, η επιστροφή των τραπεζών στην κατηγορία των μετοχών εκείνων που ανταμείβουν τους μετόχους. Και μπορεί μέχρι σήμερα να έχουμε δει τρομερή άνοδο στις τιμές των μετοχών, αλλά η διανομή μερίσματος θα επισφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα για τις τράπεζες. Όμως, το 2024 θα είναι η χρονιά που και άλλες εταιρείες θα ξαναδώσουν μέρισμα.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει 0,06 ευρώ, η Alpha Bank 0,08 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 0,31 ευρώ και η Eurobank 0,07 ευρώ. Ωστόσο, η ΔΕΗ επιστρέφει και αυτή στις διανομές και αναμένεται να δώσει 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Η Aegean στις πρώτες μέρες του 2024 θα πληρώσει τα warrants του ελληνικού δημοσίου και θα μπορέσει να ξαναδώσει μέρισμα. Λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει αναμένεται διανομή 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Ο ΟΠΑΠ και φέτος θα είναι μεταξύ των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου η μερισματική απόδοση θα είναι πάνω από 10% και συνολικά αναμένεται να δώσει 1,50 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερη αναμένεται η μερισματική απόδοση της HelleniQ Energy και θα είναι συνολικού ύψους 0,70 ευρώ. Η Jumbo θα δώσει 1,5 ευρώ σύμφωνα με τη Beta και η Motor Oil 1,60 ευρώ. Το ποσό των 1,50 ευρώ περιμένει ότι θα δώσει η Μυτιληναίος.


Η ανάπτυξη της χώρας περνάει πρώτα από τον τουρισμό. Για να έχεις όμως τουρισμό και να τον αυξάνεις πρέπει να έχεις υποδομές. Οι υποδομές στηρίζουν την ανάπτυξη και παράλληλα βάζουν τις βάσεις για καλύτερη πορεία στον τουρισμό στο μέλλον. Αναλυτές περιμένουν πως η εκκίνηση εμβληματικών έργων από τις κατασκευαστικές εταιρείες θα βελτιώσει το ΑΕΠ της χώρας και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες περνάνε ίσως την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους. Μετά από πολλά χρόνια ζημιών και κάψιμο κεφαλαίων, τα έργα πλέον αποδίδουν και αφήνουν κέρδη. Το στοίχημα είναι να γίνουν στην ώρα τους και να βρεθούν τα εργατικά χέρια που λείπουν και από αυτόν τον κλάδο. Όμως και το 2024 αναμένεται οι μετοχές να παραμείνουν στο επίκεντρο, όπως ήταν όλο το 2023. 

Το υψηλό ανεκτέλεστο που έχουν σήμερα και τα κέρδη που εμφανίζουν στις λογιστικές καταστάσεις αποτελούν την επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας. Παράλληλα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δημιουργούν συνθήκες για καλή κερδοφορία EBITDA που θα στηρίζει τα επόμενα έργα. Η Intrakat πλέον με την απόκτηση της Άκτωρ και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ έχει αλλάξει πίστα.

Η Άβαξ αλλάζει σελίδα και μετά από χρόνια βλέπει απομόχλευση και κέρδη, ενώ οι μέτοχοι είδαν μέρισμα μετά από πολλά χρόνια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την προσθήκη της Εγνατίας και της Αττικής Οδού και την υλοποίηση άλλων μεγάλων έργων (π.χ. Αεροδρόμιο Καστελίου, Καζίνο Ελληνικού) θα επιστρέψει στο επίκεντρο. 


Χαμόγελα στους αμοιβαίους που είδαν το 2023 τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αφενός να ενισχύονται με εισροές 111 εκατ. ευρώ, αφετέρου να κλείνουν όλα με κέρδη από την αρχή του έτους. Τέσσερις συνεδριάσεις πριν το τέλος της χρονιάς τα δύο Αμοιβαία της Allianz (Μετοχών Εσωτερικού και Επιθετικής Στρατηγικής εσωτερικού) έχουν υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους με αποδόσεις 53,4% και 50% αντίστοιχα και δύσκολα θα χάσουν την πρωτιά. Το ενεργητικό στο τέλος του έτους των 38 μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ.


Πλάκωσε δουλειά: Με το που επιστρέφουμε από τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αναμένεται να βγει η Δημόσια Προσφορά για το επταετές ομόλογο της Autohellas. Αν όχι αμέσως μετά, μέσα στον Ιανουάριο θα πάρει σειρά το εταιρικό ομόλογο Intralot. Τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη Δημόσια Εγγραφή του Ελ. Βενιζέλος, ενώ στις αρχές Μαρτίου το ΤΧΣ θα διαθέσει μέρος ή το σύνολο του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς. Αμέσως μετά θα γίνει η Noval και η Lamda Malls. Αν δεν υπάρξουν αναταράξεις το εξωτερικό τον Μάιο θα γίνει το placement για το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ. Για πρώτο εξάμηνο καλά είναι.


Εκτός από τις δημόσιες προσφορές ο πρώτος μήνας της χρονιάς προβλέπεται πολύ δραστήριος και από πλευράς παρουσιάσεων. Η ΔΕΗ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 23 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο επιχειρηματικό της πλάνο. Στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στην Ν. Υόρκη (25 Ιανουαρίου) ήδη έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν οι εισηγμένες ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, οι 4 συστημικές τράπεζες, η Τράπεζα Αττικής, Intrakat, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy, Motor Oil, Titan, Lamda, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε επίπεδο εκπροσώπησης οι περισσότερες αποστολές των εταιρειών θα έχουν τους CEO ανεβάζοντας το κύρος των παρουσιάσεων. Αμέσως μετά, την 1η Φεβρουαρίου η Πειραιώς Χρηματιστηριακή θα πραγματοποιήσει στο Παρίσι το ετήσιο συνέδριο για τις ελληνικές μετοχές, το οποίο πέρυσι είχε συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό από ραντεβού.


Ποιοι στρατηγικοί αναλυτές έπιασαν την τάση του S&P το 2023;  Λίγοι αφού η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών έβλεπαν ύφεση και τις αγορές χαμηλότερα στο τέλος του 2023. Ο Tom Lee της Fundstrat πέρυσι τέτοια εποχή εκτίμησε με εξαιρετική ακρίβεια ότι ο S&P θα κλείσει στις 4750 μονάδες το 2023, ενώ το 2024 προβλέπει επίπεδα δείκτη 5.200 μονάδες. Ο Brian Belski της ΒΜΟ δεν πήγε άσχημα, είχε σαν στόχο τις 4300 μονάδες για το 2023 και περιμένει επίπεδα δείκτη στις 5.100 μονάδες. Επίσης καλά πήγε και John Stoltzfus της Oppenheimer αναμένοντας τον δείκτη στις 4.400 μονάδες και τώρα συντάσσεται και αυτός για επίπεδα δείκτη στις 5.200 μονάδες. Διπλό respect αφού η πρόβλεψή τους ήταν contrarian στο (τότε) consensus της αγοράς.


Η Amundi, o μεγαλύτερος asset manager του κόσμου, σορτάρει τη στερλίνα καθώς πιστεύει οτι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Κατά συνέπεια, προβλέπει διολίσθιση του βρετανικού νομίσματος κατά 4% έναντι του δολαρίου με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία της χώρας να πλήττεται από τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης.

Η Amundi εκτιμά ότι η στερλίνα θα πέσει στα $1,21 μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς από το υψηλό του $1,28 που σημείωσε αυτόν το μήνα. Ανάκαμψη έως τα $1,24 προβλέπεται μέχρι τα μέσα του 2024, όταν η Fed στις ΗΠΑ θα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια του δολαρίου.

Οι αναλυτές της Amundi περιμένουν μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 125 μονάδων βάσης συνολικά την επόμενη χρονιά από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η αγορά τιμολογεί συνολική μείωση 140 μονάδων βάσης μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο. Η εξασθένηση της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φέρει τον πληθωρισμό σε επαρκώς χαμηλά επίπεδα, ώστε η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση γύρω στον Μάιο να κάνει την πρώτη κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων.


Μία μεγάλη συμφωνία φαίνεται πως «ψήνεται» στο χώρο της βιομηχανίας θεάματος και των μαζικών μέσων επικοινωνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του axios.com από την Τετάρτη, ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, διευθύνων σύμβουλος της Warner Brothers Discovery (WBD NASDAQ), συνάντησε την Τρίτη τον Μπομπ Μπάκις, διευθύνοντα σύμβουλο της Paramount Global (PARA NASDAQ). Οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι από τις πιο μεγάλες και γνωστές στον χώρο του θεάματος και της ενημέρωσης.

Η WBD είναι ιδιοκτήτρια των κινηματογραφικών στούντιο της Warner Brothers και του τηλεοπτικού στούντιο HBO, του ειδησεογραφικού καναλιού CNN και πλήθους καναλιών που ανήκαν αρχικά στον όμιλο της Discovery. Η Paramount είναι ιδιοκτήτρια του κινηματογραφικού στούντιο Paramount Pictures, του τηλεοπτικού δικτύου CBS και του γνωστού σε όλους μας μουσικού καναλιού MTV. Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν παρουσία και στον τομέα της μετάδοσης αθλητικών γεγονότων (το CBS Sports μεταδίδει πολλούς αγώνες του πρωταθλήματος NFL) και διαθέτουν πλήθος θεματικών καναλιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του axios.com οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, οι δύο αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της απορρόφησης της Paramount από την WBD και την δημιουργία ενός ακόμα μεγαλύτερου ομίλου.

Όσον αφορά στην Paramount, είναι γνωστό εδώ και καιρό πως εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δυσβάστακτου δανεισμού της.

Η τελευταία σχετική πληροφορία δημοσιεύθηκε στο Bloomberg λίγο πριν από το ρεπορτάζ του axios.com. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Paramount σκέφτεται να πουλήσει το BET (Black Entertainment Television), ένα από τα πλέον πολύτιμα τμήματά της, για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Από τη μεριά της WBD και του Ζάσλαβ, είναι γνωστό πως ο Ζάσλαβ θέλει να μεγαλώσει την εταιρεία που διευθύνει, η οποία δημιουργήθηκε από την συγχώνευση της Discovery Media και της Warner Media που ήταν μέχρι τότε μέρος της τηλεφωνικής εταιρείας AT&T (T NYSE).

Στo πλαίσιo αυτής της συγχώνευσης, η νέα εταιρεία είχε εξασφαλίσει μεγάλα φορολογικά πλεονεκτήματα υπό την προϋπόθεση πως δεν θα προχωρούσε σε καμία εξαγορά ή συγχώνευση για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της. Το γεγονός πως η διετία συμπληρώνεται την άνοιξη του 2024 κάνει τους ειδικούς δημοσιογράφους να πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα για μία νέα κίνηση του Ζάσλαβ, με τις ευλογίες του Τζον Μαλόουν που είναι ο βασικός μέτοχος της WBD.

Τυχόν απορρόφηση της Paramount από την WBD είναι αρκετά πιθανόν να προκαλέσει την επέμβαση των εποπτικών και αντιμονοπωλιακών αρχών δεδομένου του μεγάλου μεγέθους και των δύο και του ότι δραστηριοποιούνται σχεδόν στον ίδιο χώρο. Καθώς δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ειδικά μετά και τις πληροφορίες του Fox Business News, σύμφωνα με τις οποίες ο Ζάσλαβ μπορεί να προτιμήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Paramount με έμμεσο τρόπο, δηλαδή αγοράζοντας την εταιρεία National Amusements που κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου της Paramount και ανήκει στην οικογένεια Ρέντστοουν.

Κάτι τέτοιο πιθανολογείται πως θα κόστιζε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έδινε στην WBD τον έλεγχο της Paramount χωρίς την ταυτόχρονη ανάληψη του μεγάλου δανειακού βάρους της. Χωρίς να ξέρουμε τι θα αποφασίσει τελικά η Paramount και η οικογένεια που την ελέγχει, είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα ακούσουμε μία σημαντική είδηση με επίκεντρο την τύχη της εταιρείας.   

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.