Ο ελκυστικός ΟΤΕ, τα μεγάλα οφέλη της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ (και) η στρατηγική της Fourlis, το deal της Motor Oil, οι φήμες στο ταμπλό, η αντεπίθεση των PCs, η απόδοση στην Πετρόπουλος και τα αμερικανικά ομόλογα

Χρηματιστηριακά η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζει τη συσσώρευσή της και έχει εξελιχθεί σε μία αμυντική μετοχή και όποτε το χρηματιστήριο χρειάζεται στήριξη εμφανίζεται η συγκεκριμένη. Έτσι και χθες με αρκετές μετοχές να χρειάζονται «ανάσες», ο ΟΤΕ κατέγραψε σημαντική άνοδο περνώντας πάνω από τα 14 ευρώ.

Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος δεν έχει δώσει αυτό που θα ήθελαν οι επενδυτές στο ταμπλό του Χ.Α. και εξακολουθεί να υποαποδίδει, την ώρα που άλλοι κλάδοι έχουν καταγράψει ράλι, χωρίς τα μεγέθη να το δικαιολογούν. Βέβαια, τα χρηματιστήρια δεν είναι μόνο κέρδη, μερίσματα και growth. Είναι και προσδοκίες, αλλά και πως ένα story γίνεται ελκυστικό και «πουλιέται» στους επενδυτές.

Οι παλιοί του χρηματιστηρίου αναφέρουν πως οι αγορές είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας 100 μέτρων, άρα συστήνουν υπομονή. Τα θεμελιώδη είναι αδιαμφισβήτητα και η ελκυστικότητα της μετοχής δεδομένη. Απλά ίσως να μην έχει έρθει ακόμα η ώρα της.


Θυμάστε όταν έκανε αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ και το κράτος μείωσε το ποσοστό του, τι σχολιαζόταν από την αντιπολίτευση; Ότι ξεπουλάει η κυβέρνηση την περιουσία του δημοσίου. Τι έχουμε τώρα; Μία διοίκηση με ισχυρή αξιοπιστία και μία εισηγμένη που δίνει ξανά μέρισμα, άρα το κράτος βάζει έσοδα στον προϋπολογισμό.

Και αναπτύσσεται όπως με την εξαγορά της Κωτσόβολος που ολοκληρώθηκε. Τόσα χρόνια που είχε μεγαλύτερο ποσοστό το κράτος, δεν είχε κάποιο κέρδος. Αυτό δηλαδή σημαίνει, ότι δε χρειάζεται το κράτος να έχει κρατικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται, αν θεωρήσουμε ότι χρειάζεται, να έχει κερδοφόρες που να αποφέρουν περισσότερα, έστω και με μικρότερη συμμετοχή.


Η ένταξη της Κωτσόβολος στον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί μία στρατηγική κίνηση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος, σύμφωνα με το business plan που ανακοίνωσε η διοίκηση στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ έχει πλέον στο δυναμικό της ένα αγαπημένο brand και ένα ευρύ δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Πέραν των φυσικών καταστημάτων, ο όμιλος ΔΕΗ απέκτησε και ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό, δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές του αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις συσκευών. Επίσης, κατέχει πλέον και ένα πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop.

Στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού, η εξαγορά της Κωτσόβολος δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ, να οικοδομήσει άμεσα μια νέα σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι. Παράλληλα, η ΔΕΗ μπορεί να επικεντρωθεί και να αναπτύξει άμεσα λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) για την επίτευξη καλύτερης εμπειρίας του πελάτη.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος εξοικονομεί για τον όμιλο περίπου €100 εκατ. τα οποία προόριζε για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών, αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.


Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα αύριο (12/4) στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, όσοι έχουν μετοχές της Πετρόπουλος θα έχουν δικαίωμα στο μέρισμα. Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή, αλλά επειδή έχει σημαντικό αριθμό ιδίων μετοχών, οι οποίες δε λαμβάνουν μέρισμα και εξαιρούνται από τη διανομή, το καθαρό μέρισμα μετά το φόρο που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι 0,82125005674 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για μία πολύ καλή απόδοση αφού ανέρχεται στο 8,6% περίπου.


Εξακολουθούν να ακούγονται καθημερινά πληροφορίες και φήμες γύρω από ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, αλλά οι περισσότερες διαψεύδονται. Έτσι πάλι διαψεύστηκε μία φήμη ότι η Intracom θα αγοράσει την Κέκροψ για να τη συγχωνεύσει με την Κλουκίνας-Λάππας και τον βραχίονα ακίνητης περιουσίας του ομίλου.

Ωστόσο, η στήλη ακούει πως κάτι θα ανακοινωθεί και βλέπει μία κινητικότητα στη μετοχή. Από την άλλη μία άλλη πληροφορία που υπήρχε καιρό και είχε διαψευστεί αρκετές φορές, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε. Αναφερόμαστε στην εξαγορά της Ηλέκτωρ που ανήκει στην Ελλάκτωρ, από τη Motor Oil. Γίνεται έλεγχος των οικονομικών, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε η εταιρεία ότι δεν είχε γίνει αποδέκτης κάποιας πρότασης.


Το guidance της ΔΕΗ για λειτουργική κερδοφορία 1,7 δις ευρώ το 2024 έχει σοβαρό ρίσκο θετικής αναθεώρησης καθώς το πρώτο εξάμηνο αναμένεται ισχυρότερη συνεισφορά λειτουργικών κερδών από το ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με πέρυσι λόγω της αλλαγής του προεξοφλητικού κόστους κεφαλαίου. Συγκεκριμένα από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο η βάση παγίων του ΔΕΔΔΗΕ είχε ρυθμισμένο ποσοστό εσόδου 7,66% από 6,7% την προηγούμενη περίοδο. Η διαφορά αυτή υπολογίζεται σε μια βάση παγίων 1,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ που φαίνεται να ενισχύει τα αποτελέσματα. Το πρώτο δίμηνο του 2024 η λιγνιτική παραγωγή είναι μειωμένη με τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που αντιστοιχούν στην παραγωγή από λιγνίτη να μειώνονται κατά 29,3% ή 44 χιλ. τόνοι. Σημειώστε ότι και η τιμή των δικαιωμάτων έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι (20-25%) και ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί εξοικονόμηση τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ στο δίμηνο.


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντεπιτίθενται: Σύμφωνα με την τακτική έρευνα της Canalys το α’ τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις ΡC (laptops, desktops και notebooks) παρουσιάζουν αύξηση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν τα Notebooks (+4,2%), ακολουθούν τα laptops (+3,2%), ενώ τα επιτραπέζια συστήματα παρουσιάζουν μείωση 0,4%. Η ανανέωση του hardware με αυξημένες δυνατότητες υπολογιστικής ισχύος και η ενσωμάτωση νέων ΑΙ εφαρμογών στα Windows 11 αναμένεται να τονώσει την αγορά καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση της συσκευής τους. Η Lenovo κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 24% και αύξηση πωλήσεων 8%, ενώ δεύτερη είναι η HP με μερίδιο 21,6%. Τα συστήματα της Apple βρίσκονται στην τέταρτη θέση με μερίδιο 9,4%.


Στη Φουρλής κρίνεται πολύ θετική η εικόνα της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών. Η διοίκηση θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της κερδοφορίας της χρονιάς, είτε στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου (21 Μαΐου) είτε στη Γενική Συνέλευση (21 Ιουνίου) για πρώτη φορά μετά το 2012. Τρία νέα ΙΚΕΑ προγραμματίζονται ως το 2027 (Πάτρα Q2:24, Ηράκλειο Q2:25 και Ελληνικό Q2:27) ενώ στόχος είναι η μείωση του ποσοστού της Trade Estates κάτω από το 50% στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς από 65%, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Πάντως, για το 2024 αναμένονται πωλήσεις 600 εκατ. ευρώ οι οποίες θα φθάσουν 750 εκατ. ευρώ το 2028 εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από τα ΙΚΕΑ τα 200 από το Intersport και τα 50 εκατ. ευρώ από τη Holland and Barrett.


Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές πωλούν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και αγοράζουν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ποντάροντας στο ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από τη Fed στις ΗΠΑ, ευνοϊκή εξέλιξη για τις τιμές των ομολόγων.

Θεσμικοί επενδυτές όπως η PIMCO, η JPMorgan Asset Management και η T. Rowe Price αυξάνουν την έκθεσή τους στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στο 10ετές αμερικανικό Treasury και το 10ετές γερμανικό ομόλογο να έχει φτάσει στις 200 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Οι θεσμικοί εκτιμούν πως ο διάδρομος για επιτοκιακές μειώσεις είναι πιο ορατός στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ καθώς είναι δυσκολότερο να βρει κανείς λόγους για να μειώσει το κόστος χρήματος η Fed. H τάση αυτή από την πλευρά των μεγάλων θεσμικών έρχεται σε μία φάση όπου αρχίζει να φαίνεται μία απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη η πιο αδύναμη οικονομία και ο χαμηλότερος πληθωρισμός τροφοδοτούν στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων απ' ό,τι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.