Το «μυστικό» που βγάζει πωλητές στις τράπεζες, οι τίτλοι τέλους από Κοντόπουλο, η πρεμιέρα και ο κροίσος στο Πόρτο Χέλι

Μάλλον έχει παραγίνει η πτώση στις τράπεζες. Ένας από τους λόγους, εκτός από το κλίμα στο εξωτερικό, είναι και η αποεπένδυση του ΤΧΣ που έκανε πολλούς ξένους να αυξήσουν ρευστότητα και να περιμένουν να αγοράσουν από το placement με έκπτωση. Όμως όποιος κοιτάξει πλέον τις τιμές των μετοχών θα καταλάβει ότι η πτώση είναι μάλλον υπερβολική.

Η Εθνική Τράπεζα έχει φτάσει τα 5 ευρώ περίπου, μία τιμή που είχε πριν από 5 μήνες. Η Alpha Bank γύρισε εκεί που ήταν πριν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, η Eurobank είναι 25% χαμηλότερα από την τιμή που προσφέρει η τράπεζα στο ΤΧΣ για την εξαγορά των μετοχών και η Πειραιώς έχει φτάσει την τιμή που είχε μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, χωρίς να έχει κλείσει το gap στο γράφημα. 

Υπενθυμίζουμε πως οι αναλυτές μέχρι πρόσφατα έδιναν δίκαιες τιμές σημαντικά υψηλότερες και με δείκτη αποτίμησης προς ενσώματα ίδια κεφάλαια 0,8 φορές για την Alpha Bank, 1 φορά για την Εθνική και 1,1 φορές για τη Eurobank. Σήμερα για παράδειγμα η Alpha Bank με εκτίμηση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 2024 (Piraeus Sec.) παίζει 0,46 φορές, η Εθνική 0,69 φορές και η Eurobank 0,75 φορές. Επομένως το discount είναι σημαντικό.


Βάζει τέλος στις μικρές εισαγωγές ο Γιάννος Κοντόπουλος και πλέον όποια εταιρεία θέλει να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου θα πρέπει να έχει αποτίμηση πάνω από 40 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 25% ελεύθερη διασπορά. Αυτή είναι η σημαντική αλλαγή για το 2024, όπως ενημέρωσε ο CEO της ΕΧΑΕ τους δημοσιογράφους, ενώ έκανε και μία ανάλυση για άλλες αλλαγές όπως την ενίσχυση του θεσμού του ειδικού διαπραγματευτή, την απλούστευση των διαδικασιών για την εισαγωγή μίας εταιρείας, αλλά και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε καθεστώς επιτήρησης και αναστολής διαπραγμάτευσης.  

Αναφορικά με την αναβάθμιση υπολογίζεται πως σε ένα χρόνο θα πραγματοποιηθεί οπότε θα μπει στο στόχαστρο άλλων κεφαλαίων. Σύμφωνα και με στελέχη της αγοράς, πρώτα γίνεται η αναβάθμιση της χώρας και μετά από ένα χρόνο μπαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές του MSCI, οπότε τότε παρατηρούνται και οι μεγάλες αλλαγές στις ροές κεφαλαίων.


«Ξέσπασε» στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, καθώς τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ήταν πολύ θετικά. Υψηλά περιθώρια κέρδους και μαζί με κάποιες αποζημιώσεις που έλαβε, δηλαδή κάποια έκτακτα κέρδη, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 5,17 εκατ. ευρώ από 163 χιλ. ευρώ.

Μεταξύ των μικρών κατασκευαστικών εταιρειών είχε την καλύτερη πορεία, ενώ παραμένει αδάνειστη ή αν προτιμάτε μα αρνητικό καθαρό δανεισμό 10,8 εκατ. ευρώ μετά και τις εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που εμφάνισε. Έχει ανεκτέλεστο 90 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση μετά το μοναδικό +26% που έγραψε χθες πήγε μόλις στα 31 εκατ. ευρώ. Οι κατασκευαστικές περνάνε από μία πολύ καλή περίοδο με καλύτερα περιθώρια έναντι του παρελθόντος και με καλές προοπτικές για τη συνέχεια λόγω των μεγάλων έργων που θα γίνουν.


Πρεμιέρα σήμερα για την Optima Bank και με τιμή εκκίνησης τα 7,20 ευρώ για τη μετοχή. Μετά από 17 χρόνια ξαναμπαίνει τράπεζα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και όμως και να το κάνεις πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη. Προφανώς και η περίοδος δεν είναι και η καλύτερη, αφού οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται, μιας και το κλίμα στο εξωτερικό δεν είναι και το καλύτερο και λόγω του επικείμενου placement όμως της Εθνικής Τράπεζας. Όμως η Optima Bank πέτυχε δυνατή υπερκάλυψη 5,1 φορές και θα μπορούσε να συμβάλει το ενδιαφέρον αυτό στη συγκράτηση των αντίθετων ανέμων, αν εκδηλωθούν. Η τράπεζα άντλησε 151 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά.


Όσοι ασχολούνται με τη βιομηχανία χάλυβα και τις διεθνείς αγορές τον γνωρίζουν. Ο λόγος για τον κροίσο Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον με καθαρή αξία 2,8 δισ. ευρώ. Παραιτείται από την προεδρία του Ardagh Group και ακούγεται έντονα πως θα ενημερώσει σχετικά το ΔΣ για το νέο τόπο διαμονής που δεν είναι άλλος από το …Πόρτο Χέλι. Η αγάπη του μεγιστάνα για την Ελλάδα κρατάει από παλιά, καθώς έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Έχει αγοράσει μεγάλο ακίνητο στην περιοχή το 2020 και ας μην εκπλαγούμε αν τον δούμε φορολογικό κάτοικο Ελλάδας. Άλλωστε ο ίδιος έχει προχωρήσει σε επενδυτικό κρεσέντο. Αγόρασε το μεγάλο κτήμα του Τάσου Αλεξίου στο Πόρτο Χέλι, έναντι 55 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αγοράσει και στην περιοχή τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli. 


Τα δυνατά κέρδη που αναμένεται να ανακοινώσουν οι κολοσσοί της κεφαλαιοποίησης στον κλάδο της τεχνολογίας θα αντιστρέψουν την πτώση των μετοχών τους που προκάλεσε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Οι μετοχές των περίφημων «επτά», όπως λέγονται στην αργκό της Wall Street, )Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Nvidia, Tesla και Meta Platforms), έχουν χάσει πάνω από 7% το τελευταίο δίμηνο, περισσότερο από το 3% που απώλεσε ο δείκτης S&P 500, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν σε υψηλό 16ετίας.

Η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει μειώσει τον πολλαπλασιαστή κερδών των κολοσσών κεφαλαιοποίησης κατά 20% περίπου το τελευταίο δίμηνο, που σημαίνει ότι οι μετοχές τους εμφανίζουν το μεγαλύτερο discount από τον Ιανουάριο του 2007 κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs. H ομάδα των επιχειρήσεων αυτών, ωστόσο, αναμένεται να εμφανίσει αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 11% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με αντίστοιχη αύξηση μόνο 1% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Συνολικά, η ομάδα των κολοσσών κεφαλαιοποίησης έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για το ρυθμό αύξησης των πωλήσεων στο 81% των περιπτώσεων από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.


Η εταιρεία Cainiao ξεκίνησε τη διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με αίτηση που υπέβαλε στις 26 Σεπτεμβρίου. Η Cainiao είναι μία από τις έξι θυγατρικές εταιρείες της μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας Alibaba (9988 HONG KONG, BABA NYSE) οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τη μεγάλη εταιρική αναδιάρθρωση που έγινε νωρίτερα φέτος. Όπως είχε δηλώσει τότε η Alibaba, σκοπός της ήταν η σταδιακή εισαγωγή όλων αυτών των επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο και η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με την Cainiao.

Αυτή τη στιγμή, η Alibaba κατέχει το 69,54% των μετοχών της Cainiao και δεν σκοπεύει να μειώσει τη συμμετοχή της κάτω από το 50% μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η Cainiao ιδρύθηκε το 2013 από την Alibaba και συνεργάτες της και δραστηριοποιείται στον τομέα των logistics, εξυπηρετώντας όχι μόνο την μητρική εταιρεία και τις συνδεμένες με αυτήν εταιρείες αλλά και άλλες επιχειρήσεις στην Κίνα και εκτός αυτής. Στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε η εταιρεία αναφέρεται πως περίπου 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Cainiao προέρχεται από την Alibaba.

Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται πως η Cainiao συνεισφέρει περίπου το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της μητρικής της εταιρείας. Στους υπόλοιπους μετόχους, οι οποίοι κατέχουν το 30,46% περιλαμβάνονται το Temasek και το GIC, κρατικά επενδυτικά ταμεία της Σινγκαπούρης, η επενδυτική εταιρεία Primavera Capital και το Μαλαισιανό επενδυτικό ταμείο Kazanah Nasional. Το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει η Cainiao από τους επενδυτές δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Σύμφωνα όμως με παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων της Alibaba, το μέγεθος της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Cainiao αναμένεται να είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ίσως μέχρι και δύο δισεκατομμύρια.

Είναι πρόωρο να πιθανολογήσουμε το πώς θα υποδεχθούν οι αγορές αυτή τη δημόσια προσφορά αλλά αν πιστέψουμε τον Tim Culpan, αρθρογράφο του Bloomberg ο οποίος παλαιότερα κάλυπτε δημοσιογραφικά τον τεχνολογικό τομέα στην Ασία, το ενδιαφέρον μάλλον θα είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τον Culpan, μπορεί η Cainiao να είναι μία εταιρεία logistics και να ασχολείται με την αποθήκευση και την μεταφορά διάφορων προϊόντων αλλά το γεγονός πως βρίσκεται πολύ κοντά στην Alibaba, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τεχνολογίας, της δίνει και την αίγλη της τεχνολογικής επιχείρησης. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν πως η εταιρεία είναι άξια προσοχής.

Όπως το γεγονός πως η συνεισφορά της στην κερδοφορία της Alibaba είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 10% που συνεισφέρει στον κύκλο εργασιών της. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός πως η Cainiao επεκτείνεται και εκτός Κίνας. Κάτι άλλο που κατά τον Culpan είναι θετικό για την εταιρεία είναι το γεγονός πως όλο και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στέλνουν στο εξωτερικό τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας εταιρείες logistics από την χώρα τους, σαν την Cainiao δηλαδή.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ο Culpan καταλήγει λέγοντας πως η δημόσια εγγραφή της Cainiao μπορεί να κάνει την έκπληξη και να αποδειχθεί το πιο κερδοφόρο IPO του 2023 στον τομέα της τεχνολογίας, παρά το γεγονός πως στην ουσία ανήκει σε άλλο κλάδο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα