Κέρδη εξαϋλώθηκαν, επενδυτές πάνε ταμείο, αλλαγές από Βαρδινογιάννη και big business από Τσάκο

Με έξι πλέον συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες η αγορά και με τα σύννεφα ανησυχιών να έχουν πυκνώσει στις αγορές. Η επικείμενη πώληση πακέτου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ μας στοίχισε και σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό πήγαμε αρκετά χαμηλότερα. Οι ξένοι επενδυτές ζητούν να γίνουν σαφείς οι προθέσεις του Ταμείου, ώστε να ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον και τι θα πουλήσει συνολικά. Από την άλλη οι μετοχές έχουν γίνει και πάλι ελκυστικές, αρκεί να μη χειροτερεύσουν τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία. Αν δούμε την πορεία της αγοράς από το τέλος Αυγούστου και μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 12% και ο τραπεζικός δείκτης 16%.

Όμως η πτώση έχει επεκταθεί στο σύνολο των μετοχών και λίγες έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα υψηλά τους. Από τις μετοχές του FTSE 25 η Viohalco έχει απώλειες 31%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 25%, η Ελλάκτωρ 23,5%, η Aegean 23%, η Alpha Bank 21%, η Τέρνα Ενεργειακή 20%, η Εθνική 19%, η Cenergy 18%, η ΕΥΔΑΠ και η HelleniQ Energy 16,5% και η Πειραιώς 16%. Αντιστέκεται ο ΟΤΕ με απώλειες μόλις 1% και ο ΟΠΑΠ με 2%.


Η πτώση έχει συμπαρασύρει όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό και μαζί μετοχές που έχουν καλές ειδήσεις. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο για όσους παρακολουθούν χρόνια την αγορά μας. Μετοχές που έχουν να δώσουν δυνατά μερίσματα το επόμενο διάστημα είναι και αυτές μεταξύ των μετοχών που έχουν ισχυρές απώλειες.

Η Jumbo για παράδειγμα θα δώσει μέχρι το τέλος του έτους σχεδόν 1,5 ευρώ, αλλά στις τελευταίες εβδομάδες έχει χάσει πάνω από 12%. Η κερδοφορία φέτος μπορεί να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ενώ και η ανάπτυξη των καταστημάτων στο εξωτερικό θα βελτιώσει τα μελλοντικά μεγέθη και θα βοηθήσει ώστε το μέρισμα να είναι κοντά στα 2 ευρώ και την επόμενη χρήση.

Όμως 1 ευρώ προμέρισμα θα δώσει και ο ΟΠΑΠ και βέβαια η μετοχή μπορεί να μην έχει υποχωρήσει όσο άλλες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν έχει όμως και την άνοδο που θα περίμενε κάποιος με δεδομένο πως αυτήν την περίοδο οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια. Στις μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ οι επιστροφές που θα κάνουν οι 3 από τις 4 (Galaxy, Sunrise και Phoenix) αντιστοιχούν σε απόδοση 20% και πάνω,  αλλά ούτε σε αυτές παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση.

Επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή σχεδιάζουν και οι Ευρωσύμβουλοι (απόδοση 6%), μία μικρή εταιρεία που όμως έχει κάνει ένα δυνατό turnaround και μετά από χρόνια και αφού βγήκε πρώτα από την Επιτήρηση, τώρα μοιράζει μετρητά στους μετόχους της και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, αφού τα νούμερα το επιτρέπουν. Βέβαια η απόδοση της τάξης του 6% δεν έχει φέρει την πορεία που θα περίμενε κάποιος για τη μετοχή, αφού λόγω του γενικότερου κλίματος μάλλον έχει υποχωρήσει η μετοχή αντί να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Και οι καλές ειδήσεις δηλαδή καίγονται με τέτοιο κλίμα.


Μεθαύριο, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil, με τη διοίκηση να έχει ως βασικό θέμα την πρόωρη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και την έναρξη νέου όπου η ανώτατη τιμή δεν θα είναι πλέον τα 23 ευρώ που ήταν με το τελευταίο και δε μπορούσε για αρκετές συνεδριάσεις να αγοράζει ίδιες μετοχές η εταιρεία.

Τώρα το ανώτατο όριο θα πάει στα 31 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση από τις 10.02.2023, οπότε και ο οίκος Morgan Stanley Capital International ανακοίνωσε την απόφαση για τη συμπερίληψη της μετοχής της εταιρείας στον δείκτη MSCI Greece Standard, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται συστηματικά πέριξ των 23 ευρώ ή υψηλότερα.

Το διάστημα από 2 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 14η Σεπτεμβρίου 2023 ο αριθμός των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν 175 και η μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας σταθμισμένη με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα του ανώτατου εγκεκριμένου ορίου των 23 ευρώ ανά μετοχή σε 85 περιπτώσεις που αντιστοιχεί στο 48,57% των συνεδριάσεων καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό το τρέχον πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών, που ενέκρινε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2022, ανενεργό. Μάλιστα και παρά τη σημαντική υποχώρηση της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, μόλις την περασμένη Τετάρτη έχασε τα 23 ευρώ η μετοχή.


Η «πράσινη μετάβαση» είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επενδύσεων που πραγματοποιεί η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Tsakos Energy Navigation.

Από τα συνολικά 12 πλοία που περιλαμβάνονται στο ναυπηγικό της πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τέσσερα πλοία κατηγορίας Aframax κινούνται με LNG. Πρόκειται, δηλαδή για τα πρώτα πλοία «πράσινης» τεχνολογίας που εντάσσονται στο ελληνικό νηολόγιο, καθώς θα είναι υπό ελληνική σημαία.

Η Tsakos Energy Navigation έχει ήδη παραλάβει ένα από αυτά, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και το δεύτερο. Τα υπόλοιπα πλοία αναμένεται να ενταχθούν στο στόλο της εταιρείας μέσα στα επόμενα διόμιση χρόνια, καθώς η εταιρεία επιθυμεί να δημιουργήσει έναν 100% «πράσινο στόλο» ως το 2030.

Οι εκτιμήσεις για την αγορά ναυλώσεων την επόμενη τριετία είναι ευοίωνες καθώς η επάνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο στα προ πανδημίας επίπεδα σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα, αλλά και η σχετικά εφικτή χωρητικότητα των ναυπηγείων οδηγούν σε μια ισχυρή αγορά.

Το πλοίο που παρέλαβε η TEN, χωρητικότητας 116.000 τόνων έχει ηδη ναυλωθεί από την νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor για δέκα έτη, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που έχει με την ΤΕΝ και η οποία αριθμεί 15 χρόνια.


Τάσεις: Τι ακούστηκε περισσότερο στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου των εταιριών του S&P στην Αμερική; Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την JP Morgan ο «πληθωρισμός» αναφέρθηκε στο 68% των τηλεδιασκέψεων, το «κόστος πρώτων υλών» στο 37% η «οικονομική επιβράδυνση» στο 11% και η «μείωση της απασχόλησης» στο 9%.

Η ύφεση, η οποία φαίνεται ότι θα μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των επιχειρήσεων στις τηλεδιασκέψεις του τρίτου τριμήνου, παρουσιάζει τις εξής πιθανότητες εμφάνισης στους επόμενους 12 - 18 μήνες με βάση διαφορετικά γκρουπ ενδιαφέροντος ή πρόδρομους δείκτες: Μέλη της FED 0%, καμπύλη επιτοκίων 61%, οικονομολόγοι 48%, καταναλωτές 69% Goldman Sachs 15%, Bank of America 35-40% και στελέχη επιχειρήσεων (C-Level) 84%. Διαλέγετε και παίρνετε.


Μεγάλοι όγκοι στο κλείσιμο της ημέρας παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες τις συνεδριάσεις, σε κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές δε οι όγκοι ξεπερνούσαν και το 50% των συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι την στιγμή των δημοπρασιών. Η υποψία προέλευσης των εντολών από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο οι τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις υπό την πίεση των απογευματινών πωλητών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας το οποίο είχε την αντανάκλαση του σε μετοχές σηματωρούς της αγοράς.


Αν και στα μεγέθη του Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ φαίνεται να έχει μειωμένο μερίδιο αγοράς στην λιανική ρεύματος (54% από 59,7% τον Αύγουστο), η μείωση προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από πελάτες υψηλής τάσης (βιομηχανικός πελάτης) όπου παραδοσιακά η εταιρία έχει χαμηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Στην υψηλή τάση το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε στο 43,97% από 59,49% το οποίο φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ήρων (24,8% από 11,25%)  Οι ταμιευτήρες στο 63% ποσοστό πλήρωσης από 53% την ίδια περίοδο πέρυσι


Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό τρίτο τρίμηνο ήταν το πιο «ακριβό» σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022 η μέση τιμή πώλησης της MWh διαμορφώθηκε στα 393,7 ευρώ ενώ οι όγκοι που διακινήθηκαν ήταν 15632 MWh.

Φέτος το τρίτο τρίμηνο παρουσιάζει σημαντική μείωση κατά 72% στην μέση τιμή πώλησης (108,43 eur/MWh) ενώ οι όγκοι είναι οριακά αυξημένοι κατά 1,3%. Σε ότι αφορά τον Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκαν μηδενικές τιμές πώλησης ποσοτήτων ενέργειας ενώ σε όγκους καταγράφηκε αύξηση 6,5%. Για τους παραγωγούς ενέργειας η μείωση της τιμής αποκλιμακώνει τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και κυρίως περιορίζει τον κίνδυνο επισφαλειών, όπως τουλάχιστον αυτές αντικατοπτρίζονται στις προβλέψεις ως ποσοστό του τζίρου.


Στον εθνικό προϋπολογισμό του 2024 δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την τράπεζα να μοιράσει ένα μέρος από τα αποθεματικά της. Αν πάντως η μέτοχοι δεν λάβουν τελικά μέρισμα θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τράπεζας που συμβεί κάτι τέτοιο. Πρακτικά μιλάμε από το 1929 αφού ακόμα και για την περίοδο του β’ Παγκοσμίου Πολέμου που η Ελλάδα βρίσκονταν υπό Γερμανική Κατοχή μοιράστηκε αναδρομικό μέρισμα για τα έτη 1940 - 1948 το 1949!


Είναι καλή στιγμή για αγορές μετοχών μετά την πτώση που έχει φέρει τις χρηματιστηριακές αγορές στα όρια διόρθωσης, εκτιμούν οι strategists της Citigroup. «Buy the dip», συστήνουν, προβλέποντας άνοδο 15% στον παγκόσμιο δείκτη All Country World της MSCI έως τα μέσα του 2024. Προτιμούν τις κυκλικές μετοχές καθώς πιστεύουν οτι τα επιτόκια κορυφώθηκαν και οτι θα ακολουθήσει ήπια επιβράδυνση της οικονομίας και βαθμιαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Μέχρι πρόσφατα, οι στόχοι μας για το τέλος της χρονιάς ήταν για πτωτικές αγορές και αυξημένη μεταβλητότητα. Μετά το τελευταίο sell off, βλέπουμε ένα πιο ελκυστικό σημείο εισόδου και θα αγοράζαμε τις πτώσεις, όπως μας συμβουλεύει το bear market checklist» αναφέρουν οι αναλυτές. To checklist είναι εργαλείο της Citigroup το οποίο μετρά παραμέτρους όπως τις αποτιμήσεις των μετοχών, την καμπύλη των αποδόσεων, το επενδυτικό κλίμα και την κερδοφορία των επειχειρήσεων.

Παρόλο που τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, οι μετοχές που υπόσχονται growth βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα και η Citigroup αναβαθμίζει τον κλάδο της τεχνολογίας σε «overweight».


Πριν μερικές μέρες, το Liberal είχε ασχοληθεί με τις ανησυχίες για την κατάσταση της διεθνούς αγοράς ακινήτων. Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν αυτό της αγοράς της Σουηδίας, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη σημειώσει αξιόλογη πτώση από το περσινό καλοκαίρι.

 Ένα ρεπορτάζ το Bloomberg την Παρασκευή που μας πέρασε δίνει μία παραπάνω διάσταση στα προβλήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην σουηδική αγορά ακινήτων. Την επίδρασή τους πάνω σε μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όχι μόνο ιδιωτών επενδυτών αλλά και μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων.

Με αφορμή την παραίτηση της Ίνγκριντ Μπόντε από την θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Alecta AB, που είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, το διεθνές πρακτορείο επισήμανε πως πριν από αυτήν έφυγαν τους τελευταίους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος, ο διευθυντής επενδύσεων και ο αρμόδιος για την διαχείριση του μετοχικού χαρτοφυλακίου.

Αιτία των μαζικών αποχωρήσεων είναι οι μεγάλες ζημιές που έγραψε ή κινδυνεύει να γράψει το χαρτοφυλάκιο του ταμείου από επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα σουηδικών εταιρειών του τομέα ακινήτων και αμερικανικών τραπεζών με έκθεση σε ακίνητα. Η πρώτη «βόμβα» έπεσε την άνοιξη, όταν η Alecta κατέγραψε ζημιά περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Η ζημιά αυτή ήταν πολύ μεγάλη για το συνταξιοδοτικό ταμείο, καθώς η συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι λίγο πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες, δηλαδή περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η υπόθεση Silicon Valley Bank δεν είχε βέβαια σχέση τόσο με τα ακίνητα όσο με τις παρενέργειες της αύξησης των επιτοκίων, είναι όμως ενδεικτική μίας έλλειψης κατανόησης των επενδυτικών κινδύνων από τους διαχειριστές.

Ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη κατανόησης δείχνει το γεγονός πως η μεγαλύτερη επενδυτική θέση στο χαρτοφυλάκιο, η οποία κόστισε 49 δισεκατομμύρια κορώνες (πάνω από 4% της αξίας του χαρτοφυλακίου), είναι στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Heimstaden Bostad AB.

Η Alecta κατέχει το 38% των μετοχών της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και είναι πιθανόν να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων κορωνών, πράγμα που σημαίνει πως η Alecta ίσως χρειαστεί να συνεισφέρει άλλα 11 δις κορώνες για την σωτηρία της εταιρείας. Η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη λόγω του πολύ υψηλού δανεισμού της Heimstaden, ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 12 δισ. δολάρια δηλαδή περίπου 142 δισεκατομμύρια κορώνες σε μορφή ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο δανεισμός αυτός είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Αν η Heimstaden δεν πουλήσει άμεσα κάποια από τα ακίνητά της και δεν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ πιθανόν να δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποχωρεί στην κατηγορία των σκουπιδιών (junk).

Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Η Alecta βρίσκεται σε ακόμα πιο παράξενη θέση γιατί παρά το ποσοστό 38% που κατέχει δεν έχει τα ίδια δικαιώματα στην διοίκηση με τον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο που κατέχει το ίδιο ποσοστό με αυτήν. Με λίγα λόγια, τα σουηδικά ακίνητα και οι αμερικανικές τράπεζες ανέδειξαν τις αδυναμίες ενός πολύ μεγάλου συνταξιοδοτικού ταμείου. Καθόλου απίθανο να …….. αποκτήσει και παρέα τους επόμενους μήνες.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.