Black Box: Τα «ντεσού» του deal με την Gazprom, η ώρα των θεσμικών στην Ιντρακάτ και το φαινόμενο... Premia

Αξίζει πράγματι πανηγυρισμών η συμφωνία με τη Gazprom για το φυσικό αέριο που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΠΑ; Αν πιστέψουμε την ενεργειακή αγορά, καλύτερα να κρατήσουμε μικρό καλάθι.  Αναφερόμαστε στην συμφωνία στην οποία κατέληξε η κρατική εταιρεία με το βασικό της προμηθευτή, ότι η τιμή του αερίου που θα μας παραδώσουν οι Ρώσοι για το 2022 δεν θα είναι κατά 100% συνδεδεμένη με τον ολλανδικό χρηματιστηριακό δείκτη TTF, όπως αρχικά ζητούσαν, αλλά μόνο κατά... 80% και κατά 20% με το αργό.

Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Οι Ρώσοι εδώ και μήνες δεν δέχονται επιστροφή στα παλιά συμβόλαια, όπου οι τιμές ήταν 100% συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου, καθώς αντιλαμβάνονται ότι πουλώντας το αέριό τους στις χρηματιστηριακές τιμές TTF, εισπράττουν αδιανόητα υψηλά ποσά. Δέχτηκαν λοιπόν να μας κάνουν το χατήρι, η σύνδεση με τα χρηματιστήρια του φυσικού αερίου να πέσει του χρόνου στο.. 80%. Αλλά αυτό δεν θα αφορά μόνο το 2022. Για όλη την περίοδο 2023-2026, οπότε και λήγει το συμβόλαιο με τη Gazprom, η φόρμουλα τιμολόγησης θα παραμείνει συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με το δείκτη TTF και κατά κάποιο ποσοστό με το πετρέλαιο...

Η στήλη δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη επιτυχία αποτελεί αυτό, ώστε να συνιστά μια «ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ. Γι' αυτό και ρώτησε την ίδια την αγορά, δηλαδή τους άμεσα εμπλεκόμενους και αποδέκτες της συμφωνίας. Ιδού τι μάθαμε και σας το μεταφέρουμε.

---

Πράγματι, με βάση τις τάσεις της τρέχουσας χρονιάς, η συμφωνία δείχνει καλή. Το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα παραμείνει φθηνότερο από το LNG, κι αυτό καθώς τμήμα της τιμής του συνδέεται με το πετρέλαιο. Για να καταλάβετε, η τιμή των futures αερίου για το Φεβρουάριο στο ολλανδικό χρηματιστήριο ήταν χθες στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν του ρωσικού το οποίο συμφώνησε να προμηθευτεί η ΔΕΠΑ κυμαίνεται στα 77-78 ευρώ.

Τι θα γίνει όμως αν στα τέλη του 2022, το 2023 ή το 2024, αντιστραφούν οι όροι; Αν ισορροπήσει, όπως αναμένεται, η παγκόσμια ζήτηση και κοπάσει η τεράστια ζήτηση από τις ασιατικές αγορές, μια από τις βασικές αιτίες για την εκτίναξη της τιμής του LNG; Τότε προφανώς μακροπρόθεσμα το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα γίνει και πάλι φθηνότερο του ρωσικού, όμως η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να πουλά ακριβότερα...

Αν αυτή η συμφωνία έχει κάποια αξία, λένε οι συνομιλητές μας, είναι μόνο εφόσον ο πελάτης της ΔΕΠΑ «κλειδώσει» από τώρα τη διαφορά των 12-13 ευρώ με το ρωσικό, προκειμένου να αποφύγει το κίνδυνο η αγορά να του γυρίσει τούμπα. Αν πάλι ισχύουν όσα ακούγονται, ότι η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να πουλάει στην ηλεκτροπαραγωγή σε τιμές TTF συν κάποιο κέρδος, τότε το ρεύμα θα παραμείνει ακριβό. Στη μία του τσέπη ο καταναλωτής φυσικού αερίου θα βλέπει όφελος, το οποίο θα χάνει μέσω της άλλης, όταν θα έρχεται η ώρα να πληρώσει το λογαριασμό στο ρεύμα.

---

Τα παραπάνω  μπορεί να φαίνονται δυσνόητα για τους αμύητους ωστόσο είναι αυτά που θα καθορίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου των επόμενων μηνών. Και τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Τι θα συμβεί αν προκληθεί σύρραξη στα σύνορα με την Ουκρανία; Αν η ένταση καθυστερήσει την έναρξη του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream2; Αν ο Πούτιν ξανατρελαθεί; Στο ερώτημα τι κάνουμε απέναντι σε μια νέα ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα απάντηση δεν έχει.

Ας μην είμαστε άδικοι. Χειροπόδαρα δεμένη στην Μόσχα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών αποθηκών ανήκουν σε ρωσικά συμφέροντα. Αν κάτι άλλαξε τα τελευταία χρόνια, αυτό οφείλεται στο Αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. Αν δεν υπήρχε αυτό, τα Ρωσικά συμβόλαια δεν θα είχαν σπάσει ποτέ, και η Ευρώπη δεν θα είχε ωφεληθεί με πάνω από 100 δισ ευρώ στα χρόνια του φθηνού LNG συγκριτικά με το αν συνέχιζε τα συμβόλαια προμήθειας της Gazprom.

---

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων του κ. Δέτση προφανώς και έχει αποφασίσει να παρουσιάσει την χθεσινή συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom ως θρίαμβο – άλλωστε αυτή είναι η δουλειά της-  αλλά χρειάζεται να πάρει πολλές ακόμη δουλειές του Δημοσίου προκειμένου να αποκτήσει εκείνο το στελεχιακό δυναμικό που θα τις φέρνει καλύτερες ιδέες.

---

Στην Premia ετοιμάζονται για επιχειρηματική απογείωση. Όπως μαθαίνουμε η εταιρεία real estate σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα σε ποιοτικά ακίνητα, με νέες συμφωνίες να έρχονται το νέο έτος. Ο επενδυτικός σχεδιασμός, μόνο για το 2022,  περιλαμβάνει κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδώσει ομόλογο, με στόχο να ενισχύσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, ενώ μετατρέπεται σε ΑΕΑΠ.

Βλέποντας στο ταμπλό πως συμπεριφέρονται οι εταιρείες μετά από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε την επιτυχημένη ΑΜΚ της Premia Properties που πραγματοποιήθηκε το 2021.  Η επιτυχία της αύξησης επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας και στο business plan του CEO της εταιρείας Κωνσταντίνου Μαρκάζου και βεβαίως του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.  Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε τότε αντιστούχε σε 44.965.891 μετοχές της εταιρείας, υπερκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό αριθμό των νέων μετοχών προς διάθεση μέσω της συνδυασμένης προσφοράς κατά περίπου 1,36 φορές.

Κύρια ανάδοχος της ΑΜΚ ήταν η Ambrosia Capital Hellas, η οποία επιλήφθηκε με οργανωμένο τρόπο τις διαδικασίες και φρόντισε να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των παλαιότερων μετόχων. Γιατί κάνουμε αυτή την αναδρομή στο παρελθόν; Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανάγκη από αντίστοιχες επιτυχημένες ΑΜΚ.

---

Η Premia χτίζει με προσοχή το χαρτοφυλάκιό της, με τρόπο που να της διασφαλίζει σταθερά έσοδα και μείωση των κινδύνων. Δεν στηρίζεται σε ένα μεγάλο μισθωτή και  δεν είναι μισθωτής κάποιος από τους βασικούς μετόχους. Υπάρχει μεγάλη διασπορά μισθωμάτων.  Ο Ηλίας Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εταιρική διακυβέρνηση. Με σωστές δομές, σεβόμενη τους μετόχους της προσπαθεί να παράξει αξία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της…κατακόρυφα

---

Με το δεξί στη νέα χρονιά μπαίνει η Intrakat, καθώς στην πρώτη κιόλας εβδομάδα του χρόνου αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι μόνο η αρχή στην ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας, την οποία φλερτάρουν ξένα κεφάλαια καθώς η επόμενη πενταετία αναμένεται να μεγιστοποιήσει την αξία της εταιρείας.

Αυτό γιατί η εταιρεία βρίσκεται παρούσα σε όλες τις κερδοφόρες δουλειές της επόμενης πενταετίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σταθμούς αποθήκευσης (energy hub), πράσινο υδρογόνο, δημόσιες υποδομές, περιβαλλοντικά έργα, υπηρεσίες και έργα υψηλής τεχνολογίας (Smart Solution, δίκτυα NGA κ.ά.), real estate και μάλιστα καλά τοποθετημένη. Η ενασχόληση στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και η κατασκευαστική δραστηριότητα αποτελούν τα βασικά θέλγητρα της εταιρείας. Στο κατασκευαστικό αντικείμενο η εταιρεία έχει ήδη καταφέρει να παγιωθεί στους Big 5 και διεκδικεί σημαντικά έργα, ενώ και οι συμμαχίες που χτίζει δείχνουν ότι θα είναι παρών σε ότι μεγάλο συμβαίνει στην αγορά στα επόμενα χρόνια. Η πρώτη από αυτές αναμένεται να φανεί στα μέσα Ιανουαρίου στις προσφορές για τα έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, ύψους 4 δισ. ευρώ που η Intrakat θα είναι εκεί με αξιώσεις.

---

Στον τομέα των ΑΠΕ οι προοπτικές ανάπτυξης είναι επίσης σημαντικές αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ. 

Αυτή τη στιγμή η Intrakat κατασκευάζει 98 MW αιολικών έργων, τέσσερα πάρκα 36, 42, 15 και 5 MW αντίστοιχα, με κλειδωμένες τιμές και θα είναι έτοιμα από το 2022 μέχρι το 2023. Επίσης προχωράει στην  ωρίμανση νέων έργων ΑΠΕ ισχύος 120 ΜW που θα συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ και επιπλέον άλλα  200MW θα έχουν ωριμάσει εντός του 2022.  Ωστόσο, τα κέρδη της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά από τους σταθμούς αποθήκευσης (energy hub) και από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.  Αναμένουμε τις ανακοινώσεις στα τέλη της εβδομάδας ή αρχή της επόμενης που θα χτυπήσει το καμπανάκι για την είσοδο και των ξένων θεσμικών … 

---

Για την Fourlis και τον αναπτυξιακό πυλώνα της στον χώρο των ακινήτων η στήλη σας ενημέρωσε έγκαιρα πριν την εκπνοή του 2021, πως έρχονται νέα που την δυναμώνουν για την είσοδο στο ΧΑ.  Πριν στεγνώσει το μελάνι μας λοιπόν, τα πρώτα νέα του 2022 ήρθαν και αφορούν μια μεγάλη επένδυση της TRADE Estates στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού που η ανακοίνωση της είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών…

Η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί και αφορά ακίνητο που ανήκει στην πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη TEN Brinke και αφορά σε οικόπεδο 14.893 τετραγωνικών μέτρων όπου θα αναπτυχθεί ανοιχτό retail park συνολικής έκτασης άνω των 25.000 τμ. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Trade Estates θυγατρική της Fourlis ανακοίνωσε την εξαγορά του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην χώρα του Florida 1 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης οι Ολλανδοί της Ten Brinke δεν συναντιονται πρώτη φορά με τον όμιλο του Βασίλη Φουρλή καθώς  η Ten Brinke Ελλάς και η Trade Estates έχουν πλάνο δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε Πάτρα και Ηράκλειο. Όσον αφορά στην Πάτρα, πρόκειται για ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε από την Ten Brinke το 2020, πέρυσι, στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού. Το τίμημα ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης το νέο εμπορικό πάρκο αναμένεται να υλοποιηθεί, κοντά στο αεροδρόμιο σε έκταση 42 στρεμμάτων.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων  λοιπόν…

---

Και μιας και ο λόγος για την Ten Brinke  να αναφέρουμε ότι η εταιρεία έχει βάλει στόχο την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τρέχει περισσότερα από 18 εργοτάξια στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ελληνικό με βάση την Γλυφάδα αν και δεν έχει περιοριστεί μόνον εκεί, καθώς ενεργή είναι και στις περιοχές της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης

Η εταιρεία ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα με επενδύσεις που θα πλησιάσουν τα 300 εκατ. στο επόμενο διάστημα και φέτος η εταιρεία θα παραδώσει  projects τουλάχιστον 79.

Η Ολλανδική εταιρία και κατασκευαστικός κολοσσός Ten Brinke διαθέτει μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων σε διάφορες χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και σαφώς η Ελλάδα στην οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

---

Περνώντας στον κόσμο των crypto, για όσους τραβάνε ήδη τα μαλλιά τους που δεν πρόλαβαν να αγοράσουν ψηφιακά οικόπεδα στο Sandbox, αλλά δεν είναι και πολύ degenerates, προσέξτε μην την πατήσετε με τα Metaverse ETFs… Άλλωστε η στήλη, σας έχει επισημάνει με όλους τους τρόπους πως η νέα αυτή αγορά είναι όπως φαίνεται μια μεγάλη… «φούσκα».

Ήδη κυκλοφορούν τρία, αλλά οι εταιρείες που έχουν συμμετοχές έχουν ανακοινώσει ελάχιστα έργα ή στόχευση με το metaverse. Για όσους θέλουν να φτιάξουν «σοβαρό» portfolio, θα μπορούσαν να κοιτάξουν τα εξής περίεργα που συμβαίνουν σε αυτό το νέο κόσμο.  Ξεκινώντας από τη βασική υποδομή επενδύοντας σε game engines - Unreal της Epic Games και Unity. Αυτές οι δύο game engines έχουν εξελιχθεί σε σημείο όπου μπορούν να δημιουργήσουν φωτορεαλιστικές εικόνες που ανταγωνίζονται τα pre-rendered κινούμενα σχέδια.

Αντίστοιχα η HTC, η εταιρεία που παράγει τα ακουστικά Vive, απουσιάζει συστηματικά από τα τρέχοντα ETF Metaverse μέχρι στιγμής - πιθανώς γιατί διαπραγματεύεται στην Ταιβάν…Τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας (VR) Vive της HTC είναι μια πύλη στο μετασύμπαν. Ο κύριος αντίπαλος του είναι το Oculus του Facebook. Τα ακουστικά PSVR της Sony είναι συμβατά για παιχνίδια στο PlayStation και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παιχνίδια PlayStation θα παίξουν κομβικό ρόλο στο metaverse σύντομα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Counterpoint Research, οι πωλήσεις ακουστικών VR και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2021. Η μετοχή της HTC ενισχύθηκε σχεδόν 120% τους τελευταίους έξι μήνες…

---

Μη μπορώντας ακόμα να ξεφύγουμε από το χορό των προβλέψεων, ελπίδων και ανησυχιών για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, είπαμε να παραθέσουμε και εμείς μερικές σκέψεις. Η κινεζική ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί πιο ανθεκτική απ’ όσο νομίζουμε, βλέποντας κάποιες κινήσεις τόνωσης της οικονομίας που φαίνεται να επιχειρούν οι αρχές της χώρας. Μόνο που θα είναι αρκετά δύσκολο να το εκμεταλλευθεί κάποιος διαλέγοντας κινεζικές μετοχές, δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκούν οι εποπτικές αρχές προς πολλές μεγάλες εταιρείες, και της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Ίσως να είναι πιο φρόνιμο να κινηθεί στις αγορές εμπορευμάτων που επηρεάζονται πολύ από τις κινεζικές εξελίξεις. Μιλώντας για μετοχές, μάλλον θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην παρακολούθηση της εξέλιξης του περιθωρίου κέρδους των διεθνών επιχειρήσεων. Αν πρόκειται να δούμε στις διεθνείς μετοχές υποχώρηση που δεν θα κρατήσει μόνο λίγες εβδομάδες, εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία της.

Και από γεωπολιτικές εξελίξεις με επενδυτικό ενδιαφέρον, τυχόν επικράτηση «λαϊκιστή» υποψήφιου στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές δεν θα κάνει καλό ούτε στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε στις τιμές των μετοχών των χωρών της, αφού η απαραίτητη για την πρόοδο της Ε.Ε. συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας δεν θα είναι πολύ εύκολη. Όσο για πιθανές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, ας έχουμε στο ραντάρ μας την Σαουδική Αραβία, ίσως να μην έχουμε εκτιμήσει σωστά την επιθυμία, αλλά και τις δυνατότητές της να συμμετέχει πιο ενεργά στα παγκόσμια οικονομικά και επενδυτικά πράγματα.

---

Δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Έψιλον και Πρίνου Καβάλας έλαβε η Energean από την Παρευξείνια Τράπεζα. Τα έσοδα θα στηρίξουν  και τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών δαπανών στο συγκρότημα υποδομής του Πρίνου, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις του κοιτάσματος Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας Λάμδα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η στήλη σας μεταφέρει τα επόμενα βήματα της συμφωνίας, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησε η εταιρεία ήδη από την άνοιξη του 2020 για την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υπερ της.

Όπως λοιπόν μαθαίνουμε εκκρεμεί η εκταμίευση του ποσού των 9,5 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως μέσο μειωμένης εξασφάλισης. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει τοποθέτηση εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στην ελληνική θυγατρική, προκειμένου να παρασχεθεί πρόσθετη εξασφάλιση.

---

Ποδαρικό με ένα μεγάλο έργο υποδομών έκανε το 2022 το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.  Συγκεκριμένα άναψε το πράσινο φως για διενέργεια διαγωνισμού για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στο Λασίθι που είναι ύψους 186 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που δημοπρατείται ως δημόσιο έργο, περιλαμβάνοντας τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, συνολικού μήκους 14  χλμ. και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ταμείο Ανάκαμψης.

---

Συνεχίστηκε και χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής. Και μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες γίνεται και… τοποθέτηση κάποιων, με το πρόσχημα της γενικής ιλαρότητας λόγω της εορταστικής περιόδου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι μετοχές γράφουν ήδη κέρδη στις πρώτες δύο μέρες διαπραγμάτευσης του 2022.  Μόνο χθες είχαμε:  ΠΕΡΦ +4,35%, ΕΝΤΕΡ +0,72%, ΣΠΕΙΣ +3,34%, BYTE +3,06%, ΚΟΥΕΣ +1,7%, ΠΡΟΦ +3,61%, ΙΛΥΔΑ +7,91%, και η συνέχεια έπεται... Οι δύο πρώτες, σε νέα ιστορικά υψηλά. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε την ΕΠΣΙΛ (1,89%), που πέρυσι τερμάτισε («μόλις») με +340% απόδοση, ενώ και η νεοεισαχθείσα REALCONS (+4,76%) είναι στο στόχαστρο, ειδικά αν εξαφανιστεί ο πωλητής στο 2,30 ευρώ. Με έως τώρα διψήφιες αποδόσεις στο 2022 «τρέχουν» οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ και ΦΒΜΕΖΖ, με +16,13% και +14,42% αντίστοιχα.

---

Mεγάλο deal για τον Dragan Solak. Μέσω της Sport Republic εξαγόρασε έναντι 150 εκατ. στερλίνων την ομάδα ποδοσφαίρου της Southampton. Η Sport Republic είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Ιδρύθηκε από τους Henrik Kraft και Rasmus Ankersen και υποστηρίζεται από τον βασικό επενδυτή Dragan Šolak. Όπως μαθαίνει η στήλη, η εν λόγω  επένδυση στην Southampton FC δεν συνδέεται , ούτε σχετίζεται με οιονδήποτε τρόπο με την United Group ή την BC Partners.

Διαβάστε Περισσότερα