Black Box: Το ελληνικό clasico, ο ευτραφής λομπίστας και το μεροκάματο των ωτακουστών

Είναι Νοέμβριος του 2003 και ο Ολυμπιακός παίζει στο γήπεδο της Ριζούπολης με τον Παναθηναϊκό για το Πρωτάθλημα. Τα έργα κατασκευής της έδρας του Ολυμπιακού στο Γ. Καραϊσκάκης ενόψει της Ολυμπιάδας είναι σε εξέλιξη και η ομάδα του Πειραιά είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει άλλο γήπεδο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η μετακόμιση στην Ριζούπολη έχει φέρει μια ανατροπή στην κατανομή των θέσεων. Το γήπεδο δεν διαθέτει την απαραίτητη «άπλα» οι δε διακεκριμένες θέσεις είναι ελάχιστες. Επόμενο, σε κάθε παιχνίδι το γήπεδο να γεμίζει, πόσο μάλλον σε ένα ντέρμπι αιωνίων με τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, μετά και το σημαδιακό από πολλές απόψεις ματς που έδωσε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό την προηγούμενη σεζόν στο ίδιο γήπεδο. Σημειώστε ότι τότε υπήρχε παρουσία φιλάθλων και από τις δύο ομάδες μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα καθίσματα λόγω των μέτρων ασφαλείας.

Η εξέλιξη του αγώνα δεν είναι καλή για τους ερυθρόλευκους. Ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ στο 36’ με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου και η κερκίδα προσπαθεί να σπρώξει την ομάδα του Ολυμπιακού για την ισοφάριση. Και ενώ όλο το γήπεδο βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί σε κάθε υποψία διαιτητικού σφάλματος, ένα σημείο στο μέσον του γηπέδου κάθεται σιωπηλό. Δεν σηκώνεται φίλαθλος να διαμαρτυρηθεί, δεν υπάρχουν συνθήματα παρά μόνο μια αδικαιολόγητη ηρεμία. Στο επίκεντρο της σιωπηλής κερκίδας κάθεται ένας μουσάτος ευτραφής κύριος, ο οποίος συχνά -πυκνά ψάχνει μέσα στο μπουφάν του για τα κινητά του. Περιστοιχίζεται από κόσμο ο οποίος δεν δείχνει ιδιαίτερα να αγωνιά για το αποτέλεσμα και τις προσπάθειες της ομάδας, αντίθετα δείχνει να ηλεκτρίζεται κάθε στιγμή που ο ευτραφής κύριος συνομιλεί με κάποιον στο τηλέφωνο φωναχτά προκειμένου να καλύψει τις ιαχές του γηπέδου. Συμβαίνει μάλιστα και το εξής παράξενο: Τα μακρινά καθίσματα κάνουν έντονες παρατηρήσεις σε όσους σηκώνονται και φωνάζουν, προκειμένου να έχουν καλύτερη ακουστική αφού από ότι φαίνεται οι συνομιλίες κρύβουν ένα «πολύτιμο θησαυρό».

Ο ευτραφής κύριος είναι λομπίστας. Έχει δηλαδή υπό την επίβλεψη του μετοχές οι οποίες κινούνται βάση σχεδίου. Θα μπορούσε να είναι ένας άτυπος ειδικός διαπραγματευτής, με την μόνη διαφορά ότι υπάρχει και ένα πλάνο τιμών –όχι μόνο εμπορευσιμότητας- το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί με την συνδρομή δεκάδων κωδικών. Είναι Κυριακή, κοντεύει 9 το βράδυ, οι εντολές στο αυριανό άνοιγμα πρέπει να είναι συντονισμένες, τα πιστωτικά τακτοποιημένα και οι τελικές πινελιές δίνονται από την εξέδρα της Ριζούπολης μέσα σε κόλαση εν μέσω του ελληνικού el-clasico. Και η πληροφόρηση από πρώτο χέρι μπορεί να δώσει ένα καλό μεροκάματο σε αυτούς που εξασφάλισαν ένα καλό στασίδι πιάνοντας τις οδηγίες του κόουτς.

Δεν ξέρουμε τι απέγινε την επόμενη ημέρα και αν οι λαθραίοι ωτακουστές έφυγαν κατά κάποια ευρώ πλουσιότεροι ή φτωχότεροι μετά την λήξη της συνεδρίασης. Ξέρουμε ότι δεν ζούμε ακόμα αυτές τις εποχές στο χρηματιστήριο. Το Χρηματιστήριο δεν συζητείται σε εξέδρες γηπέδων, ακόμα και όταν αυτά ήταν ανοιχτά σε φιλάθλους, αφορά ένα πολύ κλειστό κύκλο ατόμων και είναι σχεδόν ανύπαρκτο ως είδηση στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Αυτό έχει μια διπλή ανάγνωση: Υπάρχει τεράστιο δυνητικό περιθώριο αύξησης των εμπλεκομένων αλλά και μικρό κοινό που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενδιαφέρεται για το που έκλεισε ο Δείκτης. Για την ιστορία ο Ολυμπιακός ισοφάρισε προς το τέλος του αγώνα με κεφαλιά του Στολτίδη αλλά το Πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου το πήρε ο Παναθηναϊκός.

Η μόνη ομοιότητα της ιστορίας με την πραγματικότητα είναι το παιχνίδι της Ριζούπολης, τα υπόλοιπα είναι μυθοπλασία. Μπορεί και όχι, προχωράμε…

----

Ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη τα κέρδη της Εθνικής στο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι έρχεται η ώρα των τραπεζών. Και μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε καλά θεμελιώδη.

----

Καθώς η αγορά αδημονεί να δει την οικονομική δραστηριότητα να επανέρχεται και τους περιορισμούς των lockdown να αίρονται, παρηγοριά ίσως βρει στο γεγονός πως τις επόμενες μέρες και εβδομάδες τρέχει μια σειρά εξελίξεων όπως η παραχώρηση της Εγνατίας ή ο διαγωνισμός για την προβλήτα IV του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που ενδέχεται να ξεκλειδώσουν έργα που σέρνονται για χρόνια. Αν αυτά συνδυαστούν με την γραμμή τέσσερα του μετρό, το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και πολλά οικιστικά project ανά την χώρα μπορεί, να δει ίσως μια πολύ πιο φωτεινή εικόνα στον ορίζοντα. Πόσο μακρινό ορίζοντα; Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

----

Το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής και της ενεργειακής αγοράς σήμερα είναι στραμμένο και στα αποτελέσματα εννιαμήνου της Δ.Ε.Η. που μετά τις σημερινές ανακοινώσεις θα συμμετέχει αύριο και σε conference call με αναλυτές για να αξιολογήσει τις προοπτικές της. Αύριο Τετάρτη ανακοινώνει και ο ΑΔΜΗΕ αποτελέσματα εννιαμήνου. Η κρίσιμη μέρα όμως θα είναι η Παρασκευή οπότε και η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει προσωρινά στοιχεία για το Α.Ε.Π. του τρίτου τριμήνου. Αν αυτά δεν είναι καλά θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτι περαιτέρω προς τα κάτω η εκτίμηση για το σύνολο του έτους αυτό το τελευταίο τρίμηνο έπεσε θύμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.