Επετειακό

Προχθές, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, ένα κοριτσάκι, ο οκτάκις δισεκατομμυριοστός άνθρωπος, αυτός που η ειδησεογραφία κατέγραψε ως «συμβολικό μωρό».

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν το γεγονός δηλώνοντας ότι το παγκόσμιο ορόσημο σηματοδοτεί σημαντικές βελτιώσεις στη δημόσια υγεία που μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, αλλά η στιγμή είναι επίσης μια ξεκάθαρη έκκληση για την ανθρωπότητα να κοιτάξει πέρα από τους αριθμούς και να ανταποκριθεί στην κοινή της ευθύνη για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους.

Λίγες ώρες μετά τη γέννηση του μωρού στη Μανίλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για τις θηριώδεις παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πατρίδα του, τις Φιλιππίνες και σε δραματικούς τόνους, προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση Μάρκος «να κάνει κάτι» για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων αφού φαίνεται ότι η Αστυνομία συνεχίζει να σκοτώνει, χωρίς δίκη, υπόπτους για συμμετοχή στο κύκλωμα ναρκωτικών.

Την Τρίτη συνεχιζόταν η Διάσκεψη για το Κλίμα όμως, εκατοντάδες Αιγύπτιοι ακτιβιστές δεν μπορούσαν να παραστούν γιατί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσουν τις διώξεις της κυβέρνησης Σίσι.

Στο Ιράν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος συνεχιζόταν με τις δυνάμεις ασφαλείας να σκοτώνουν ακόμα δύο διαδηλωτές και την κυβέρνηση να εκδίδει τουλάχιστον δύο αποφάσεις για εκτέλεση πολιτών, επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για τουλάχιστον 400 εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι κατά την οκτάμηνη κατοχή της Χερσώνας, ανάμεσα σε αυτά απαγωγές και δολοφονίες.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη γέννηση του «συμβολικού μωρού» ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του προέδρου στη χώρα του αν και η φράξια του, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υπέστη βαριά ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε πολιτική κρίση εξαιτίας ενός σκανδάλου που δείχνει ότι οι αντιλήψεις μας για το Κράτος Δικαίου συνεχίζουν να είναι σχετικές. Βαριές κατηγορίες δημοσιεύονται χωρίς αποδείξεις, βουλευτής, μέσα σε επιτροπή της Βουλής, καταγγέλει ότι το θέμα το έχουν ανακινήσει επιχειρηματίες που δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση του «Ελλάδα 2.0», η κυβέρνηση, όσο και να δηλώνει το αντίθετο, είναι, επί της ουσίας, απρόθυμη να ρίξει φως στην υπόθεση και το κυρίαρχο δίλημμα στην κοινή γνώμη, ουδόλως αφορά την ουσία του θέματος μόνο όλοι αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να υπερβεί αυτή την πολιτική κρίση.

Μόνο οι πολίτες ανά τον πλανήτη αντιδρούμε σε όλα αυτά με τον ίδιο τρόπο: καθισμένοι στον καναπέ μας και περιμένοντας να δούμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί σε μια χώρα που χιλιάδες άνθρωποι-σκλάβοι έχασαν τη ζωή τους κατά την ανέγερση των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, σκρολάρουμε στις οθόνες μας, κάνουμε like και retweet, αναπαράγοντας τα συνθήματα της αρεσκείας μας που παράγονται εν είδει πολιτικού λόγου και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη επειδή ασχολούμαστε με την πολιτική. Από τον καναπέ.

Είναι σαφές: ο οκτάκις δισεκατομμυριοστός άνθρωπος γεννήθηκε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον πλανήτη.

Κι όμως, αξίζει καλύτερα.