8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Hyundai IONIQ 6: προφητεία που παίρνει μορφή

Hyundai IONIQ 6: προφητεία που παίρνει μορφή

Το δεύτερο, πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της που είναι βασισμένο στην περίφημη πλατφόρμα E-GMP παρουσιάζει η Hyundai. Πρόκειται για το Hyundai IONIQ 6, το δεύτερο μοντέλο της νέας γκάμας IONIQ, το οποίο υιοθετεί το χαρακτηριστικό βραβευμένο design του πρωτότυπο Prophecy (Προφητεία) της κορεατικής εταιρείας.

Συνήθως λέμε ότι μία προφητεία εκπληρώνεται ή ότι γίνεται πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση πούμε ότι η προφητεία (Prophecy) της Hyundai πήρε μορφή είμαστε πιο κοντά στην ουσία της είδησης. Βλέπετε πριν από ένα και κάτι πριν από ένα περίπου χρόνο ο ήδη βραβευμένος επικεφαλής του τμήματος σχεδίασης του Hyundai Motor Group, Luc Donckerwolke, παρουσίαζε το Hyundai Prophecy Concept Car - ένα αυτοκίνητο με εντυπωσιακή σχεδίαση, που παρόλα αυτά διέθετε ταυτοχρόνως και κάποια ρετρό στοιχεία, ενώ παράλληλα ενσωμάτωνε τεχνολογίες υψηλού επιπέδου καταργώντας ακόμα και αυτό το παραδοσιακό τιμόνι!

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το πρωτότυπο εκείνο ήταν ηλεκτρικό, όπως δεν χρειάζεται να πούμε επίσης ότι το Hyundai IONIQ 6 που κορεάτες παρουσίασαν χθες διαθέτει κανονικότατο τιμόνι. Γιατί βλέπετε, το design είναι εύκολο να το μεταφέρει κάνεις στη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά τέτοιες προηγμένες τεχνολογίες απαιτούν μία γενικότερη μεταβολή των δεδομένων και της τεχνολογίας, και μαζί της και της κυκλοφορίας.

Την αξία του πάντως το IONIQ 6 δεν την χάνει. Βλέπετε, μπορεί σε πείσμα της… προφητείας να διαθέτει όπως είπαμε τιμόνι, όμως η διαμόρφωση του λευκού αμαξώματος που βλέπετε στις φωτογραφίες επέτρεψε να επιτευχθεί ένας εντυπωσιακά χαμηλός συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης, μόλις 0,21 (ο χαμηλότερος που έχει επιτευχθεί σε μοντέλο της μάρκας). Και αυτό το στοιχείο είναι βέβαιο ότι έχει τον αντίκτυπο του στην αυτονομία του συγκεκριμένου αυτοκίνητου - που προς το παρόν δεν την ξέρουμε (θα ανακοινωθεί αργότερα) καθώς η Hyundai επέλεξε να ξεκινήσει την «σταδιακή» παρουσίαση του νέου της μοντέλου από το design. Αυτός ο μαγικός αριθμός 0,21 είναι που οδήγησε τη Hyundai να αναφέρει το IONIQ 6 ως “Electrified Streamliner”.

Και μιας και αναφέραμε το ρεκόρ αεροδυναμικής, να εξηγήσουμε ότι αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά επιλογές τις οποίες ενδεχομένως ο εξωτερικός παρατηρητής - και μη γνώστης μηχανικός - να μην αντιληφθεί. Πέρα, λοιπόν, από τις προφανέστατες καμπύλες, έχουμε το χαμηλό ρύγχος, τους ενεργούς πρόσθιους αεραγωγούς, το μειωμένο διάκενο μεταξύ τροχών και θόλων, το πλήρως καλυμμένο από κάτω από το αμάξωμα, τους ειδικά σχεδιασμένους διαχύτες, την ελλειπτική αεροτομή με «πτερύγιο» καθώς και τους προαιρετικούς λεπτούς ψηφιακούς πλευρικούς καθρέπτες.

Διαμορφώνοντας, τώρα, το εσωτερικό του IONIQ 6, οι σχεδιαστές ξεκίνησαν εξετάζοντας τις ανάγκες των πελατών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους οικολογικά ευαισθητοποιημένους “Millennials” και “Gen Z”, και δούλεψαν «από μέσα προς τα έξω». Έτσι προέκυψε ένα σχήμα «κουκούλι» που φιλοδοξεί να αποτελέσει όχι απλά μια καμπίνα κατασκευασμένη από βιώσιμα υλικά, αλλά και να χρησιμεύσει ως ένα άνετο καταφύγιο και ως προσωπικός χώρος γεμάτος με πρακτικά χαρακτηριστικά που προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εμπειρία μετακίνησης.

Σημειώστε ότι η περίφημη πλατφόρμα E-GMP του IONIQ 6 επέτρεψε στους σχεδιαστές να βελτιστοποιήσουν τη διαμόρφωση του εσωτερικού, το οποίο όπως είπαμε έχει ιδιαίτερα βιώσιμο χαρακτήρα, αφού στα υλικά που συναντάμε εδώ περιλαμβάνεται δέρμα οικολογικής επεξεργασίας (καθίσματα), ανακυκλωμένο ύφασμα PET (καθίσματα), δέρμα βιολογικού TPO (ταμπλό), βιολογικό ύφασμα PET, βιολογική βαφή που προέρχεται από φυτικά έλαια (πόρτες) και ανακυκλωμένο υλικό από δίχτυα αλιείας στα πατάκια — το τελευταίο είναι το πρώτο για τη μάρκα IONIQ. Παράλληλα, το Dual Color Ambient Lighting παρέχει απαλό φωτισμό στο εσωτερικό του IONIQ 6, ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από ένα φάσμα 64 χρωμάτων και έξι θεμάτων διπλού χρώματος.

Η οθόνη του πίνακα οργάνων ενδείξεων αλλά και αυτή των πολυμέσων, 12 ιντσών η καθεμία, ενσωματώνονται σε ένα αρθρωτό σύνολο σχεδιασμένο να ελαχιστοποιεί την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση.

Μετά την αποκάλυψη της σχεδίασης του IONIQ 6, η Hyundai Motor έδωσε στη δημοσιότητα μια 3D ψηφιακή ταινία που προβάλλεται στην πλατεία K-POP στη Σεούλ, στο Piccadilly Circus στο Λονδίνο και στο Big Kahuna στην Times Square της Νέας Υόρκης. Η παγκόσμια πρεμιέρα του IONIQ 6 θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, όταν η Hyundai θα αποκαλύψει τις πλήρεις προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών και των προηγμένων τεχνολογιών του νέου “electrified streamliner”.