Το αδιέξοδο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Το αδιέξοδο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Γιουβέντους βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο με τις προηγούμενες δύο σεζόν. Ο Αγιαξ, η Πόρτο και η Λιόν την απέκλεισαν από το Champions League τα τελευταία τρία χρόνια και τώρα είναι η ώρα της εσωστρέφειας, της αυτοκριτικής και της αναζήτησης απαντήσεων σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον. Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο οι «μπιανκονέρι» αναρωτιούνται τί θα συμβεί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο «CR7» ήταν απογοητευτικός στην σειρά με την Πόρτο. Στο πρώτο ματς περιορίστηκε σ' ένα σουτ εκτός περιοχής και σε... νεύρα προς τους συμπαίκτες του καθώς η ομάδα του έχασε με 2-1. Την Τρίτη στο Τορίνο η Γιούβε ναι μεν νίκησε με 3-2, αλλά βγήκε νοκ – άουτ. Ο Πορτογάλος δεν έκανε τη διαφορά. Εδωσε μια ασίστ, αλλά όταν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία, στη μοναδική φορά που νίκησε τον παλιόφιλό του Πέπε, η κεφαλιά του έφυγε άουτ. Τέτοιες φάσεις δεν τις έχανε. «Ο χειρότερος Ρονάλντο», έγραψε η Gazzetta dello Sport. «Προδομένη από τον Ρονάλντο», ανέφερε η Corriere dello Sport. Σκληρή κριτική.

Τί τον περιμένει, όμως, από εδώ και μπρος; Ας δούμε τα δεδομένα: είναι 36 ετών, έχει συμβόλαιο ως το 2022, παίρνει 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο «καθαρά», ενώ η αξία του στην αγορά παραμένει ψηλά για παίκτη με συμβόλαιο που λήγει σύντομα – κοστίζει 60 εκατομμύρια ευρώ. «Ευτυχώς έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο. Οπότε θα βρούμε καιρό για να μιλήσουμε. Δεν είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο αθλητικός διευθυντής του κλαμπ, Φάμπιο Παράτιτσι, πριν τον αποκλεισμό.

Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί αδιέξοδο. Από τη μια, η Γιουβέντους έχει σημαντικές απώλειες και το στραπάτσο από την Πόρτο τις μεγαλώνει. Από την άλλη, ποια ομάδα θα έδινε χρήματα για την αγορά του και έπειτα θα του κάλυπτε το μεγάλο συμβόλαιο και πόσα χρόνια θα του πρόσφερε; Παρόλο που ο Κριστιάνο Ρονάλντο επενδύει μεγάλα ποσά για να παραμένει σε εξαιρετική φόρμα, από πλευράς business δεν μοιάζει με σοφή επιλογή, αν και οι σπόνσορες θα έτρεχαν για να συνεργαστούν με την ομάδα που τον έχει. Συνέβη στην περίπτωση της Γιουβέντους.

Εκείνες που θα μπορούσαν να «σηκώσουν» το συμβόλαιό του και να του δώσουν ηγετικό ρόλο δεν έχουν καλύτερα πρότζεκτ από τη Γιουβέντους ή έχουν άλλους μεταγραφικούς στόχους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα, δεν είναι έτοιμη να διεκδικήσει τους μεγάλους τίτλους. Θέλει ενίσχυση. Αρα, η απόκτηση του Ρονάλντο θα αφαιρούσε από τους πόρους που θα δαπανούσε για να φτιάξει καλύτερη ομάδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης για να γίνει και πάλι αξιόπιστη διεκδικήτρια σε όλα τα μέτωπα χρειάζεται ανανέωση με τον «πυρήνα» της ομάδας ν' αποτελείται από τους 30άρηδες Σέρχιο Ράμος (μένει ελεύθερος το καλοκαίρι), Μόντριτς, Κρόοζ και Μπενζεμά. Οι νεαροί της δεν έχουν κάνει το άλμα ακόμη. Οι υπόλοιπες που έχουν τα χρήματα δεν θα τον είχαν ως νούμερο ένα και φυσικά δεν θα ήθελαν να τον πληρώσουν ως τέτοιο. Αυτές φυσικά είναι που έχουν και τα καλύτερα πρότζεκτ: η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν Μονάχου, η Λίβερπουλ...

Εκτός Ευρώπης, θα μπορούσε να πάει στις Η.Π.Α. και τα χρήματα που θα έχανε από το μισθό του θα μπορούσε να τ' ανακτήσει από συμφωνίες με χορηγούς, αλλά ακόμη παραμένει θολό το τοπίο με την καταγγελία για βιασμό μιας γυναίκας στο Λας Βέγκας το 2009 και το κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτός εκεί. Στην Αραβία σαφώς και θα του έδιναν ότι ήθελε. Τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση, ωστόσο, θα έμοιαζε με παραδοχή πως δεν μπορεί να συνεχίσει στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και ούτε το επιθυμεί. Θέλει να συνεχίσει να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι τα 40 του.

Τί του μένει; Να εμπιστευθεί τη Γιουβέντους αν κι αυτή δεν του έχει δείξει πως της αρμόζει μεγάλη εμπιστοσύνη. Σε τρεις σεζόν εκεί έχει τρεις διαφορετικούς προπονητές. Από τον... ισορροπιστή Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, στον νεωτεριστή Μαουρίτσιο Σάρι, στον πρωτοεμφανιζόμενο Αντρέα Πίρλο. Επίσης άλλαξε και η μεταγραφική πολιτική. Τις σεζόν 2019-20 και 2020-21, οι παίκτες που αγόρασε για να συμβάλλουν άμεσα στην πρώτη ομάδα είχαν μέσο όρο ηλικίας 23,5 χρόνια. Στροφή στα νιάτα, αλλά και στην... απειρία. Με την Πόρτο φάνηκε αυτό.

Η «Βέκια Σινιόρα» μάλλον δεν θ' αλλάξει αυτή την στρατηγική την επόμενη σεζόν. Εχει ανάγκη να βρει τη μελλοντική γενιά παικτών που θα την κάνουν ισχυρή και στην Ιταλία, όπου, λογικά, φέτος θα χάσει το πρωτάθλημα από την Ιντερ. Η διοίκηση, δε, για την ώρα στηρίζει τον rookie Πίρλο που ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου Αντρέα Ανιέλι.

Ο Ρονάλντο, λοιπόν, δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές. Ή θα πρέπει να κάνει επιπλέον υπομονή ώστε ν' αποκτήσουν εμπειρίες ο Πίρλο και τα πιτσιρίκια, όπως ο Κιέζα, ο Κουλουσέφσκι, ο ΜακΚένι, ο ντε Λιχτ, ο Ντεμιράλ και οι άλλοι ή θα αποδεχθεί λιγότερα λεφτά ή μειωμένο ρόλο για να πάει σε καλύτερη ομάδα, αν παρουσιαστεί κάποια που να τον θέλει τόσο ώστε να πληρώσει και μεταγραφή και συμβόλαιο.