Αντρέα Πίρλο: ο μαθητευόμενος μάγος

Αντρέα Πίρλο: ο μαθητευόμενος μάγος

Ο Αντρέα Ανιέλι τον Πεπ Γκουαρδιόλα ήθελε στη Γιουβέντους μα αυτό δεν ήταν εφικτό. Οι επαφές του προέδρου με τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο έγιναν αλλά δεν έμοιαζε η κατάλληλη στιγμή. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, το άλλο όνομα που έπεσε στο τραπέζι, μάλλον δεν θα πήγαινε στη Γιουβέντους, αφού έχει συνδεθεί με την Ιντερ, ενώ ήταν αδύνατο να διακόψει το συμβόλαιό του με την Ατλέτικο Μαδρίτης, που του αποφέρει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οπότε όταν απέλυσε τον Μαουρίτσιο Σάρι το περασμένο καλοκαίρι στράφηκε στον Αντρέα Πίρλο. Αν και τον συνέκριναν με τον Γκουαρδιόλα που ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα ως πρώτη του δουλειά στην ελίτ ή τον Χάνζι Φλικ που έκατσε στον πάγκο της Μπάγερν – κι οι δύο κατέκτησαν το treble στην πρώτη τους σεζόν και έξι τίτλους στο πρώτο έτος – ο Πίρλο δεν είχε καμία σχέση με κανέναν τους. Ηταν πραγματικά... ουρανοκατέβατος. Ο Γκουαρδιόλα είχε δουλέψει στην Μπαρτσελόνα Β, ήξερε τ' αποδυτήρια της πρώτης ομάδας. Ο Φλικ ήταν βοηθός του Γιόαχιμ Λεβ στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική Γερμανίας το 2014, ήταν και το νούμερο δύο του Νίκο Κόβατς στους Βαυαρούς. Οι παίκτες τον ήθελαν.

Ο Πίρλο δεν είχε δουλέψει πουθενά. Δεν πρόλαβε να κάνει ούτε μια προπόνηση με την Κ-23 της Γιουβέντους, πόστο στο οποίο είχε προσληφθεί οχτώ μέρες προτού τον καλέσει ο Ανιέλι για ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «μπιανκονέρι». Η αρχή του 41χρονου κύλησε όπως ήταν... αναμενόμενο: με πολλά προβλήματα στο παιχνίδι και στ' αποτελέσματα. Σ' αυτό έπαιξαν ρόλο και οι απουσίες. Κυρίως του Κριστιάνο Ρονάλντο που έλειψε με κορονοϊό.

Εχουν περάσει, όμως, οι μήνες από τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε και τον Σεπτέμβριο που άρχισαν τα ματς και τώρα που η Γιουβέντους παίζει με την Πόρτο στο «Ντραγκάο» την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους «16» του Champions League (22:00) για πρώτη φορά στην σεζόν μοιάζει ικανή να διεκδικήσει όλους τους τίτλους. Αλλωστε, έχει σηκώσει κιόλας το Σούπερ Καπ Ιταλίας και έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο την Αταλάντα. Στην Serie A βρίσκεται στο -8 από την πρώτη Ιντερ, αλλά έχει ματς λιγότερο.

Η τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα του Πίρλο δημιούργησε αρχικά υπέρμετρες προσδοκίες. Σαν να μην έφτανε το status του, το... αφήγημα «φούσκωσε» με την πτυχιακή εργασία του για να πάρει το δίπλωμα του προπονητή. Τα ιταλικά ΜΜΕ πιάστηκαν αφενός από τις ιδέες του Γκουαρδιόλα που θαυμάζει ο Πίρλο και αφετέρου από μια έκφραση που περιείχε το κείμενο: «ρευστό ποδόσφαιρο». Πλέον, αυτά είναι παρελθόν. Ο Πίρλο έχει αποδειχθεί περισσότερο πραγματιστής παρά θεωρητικός.

Η ομάδα του μοιάζει πιο πολύ με τη Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών τού προσφέρουν τη δυνατότητα να παρουσιάζει μια ομάδα «χαμαιλέοντα», που να μπορεί να υπηρετήσει με καλό βαθμό αποτελεσματικότητας πολλά διαφορετικά στιλ: είτε να έχει την κατοχή λόγω της παρουσίας του Αρτούρ ή να βασίζεται στην τεχνική με τον συνδυασμό του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Πάουλο Ντιμπάλα ή να κάνει ζημιά στις αντεπιθέσεις με τους Φεντερίκο Κιέζα και Αλβαρο Μοράτα.

«Εχω κάνει πρόοδο γιατί τα ματς σε αναγκάζουν να... μεγαλώσεις, οι ήττες επίσης (σ.σ. τέσσερις σε 32 ματς σε όλες τις διοργανώσεις). Οπότε αυτή είναι η λογική εξέλιξη. Είναι η πρώτη μου εμπειρία και κάθε λεπτομέρεια όσο μικρή και να είναι με βοηθάει να γίνω καλύτερος», λέει ο Πίρλο. Η στήριξη του προέδρου Ανιέλι είναι σημαντική. Αν ήταν ο Σάρι στον πάγκο ή άλλος προπονητής η πίεση από το εσωτερικό θα ήταν αφόρητη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πάντοτε τα πήγαινε καλά με τους προπονητές που ήταν παίκτες υψηλού επιπέδου όπως ο Κάρλο Αντσελότι και ο Ζινεντίν Ζιντάν, επίσης στέκεται στο πλευρό του.

Κι ενώ στο γήπεδο, η Γιούβε θυμίζει εκείνη του Αλέγκρι, ο Πίρλο στον πάγκο θυμίζει τον «Καρλέτο». Η ηρεμία που μεταφέρει στους παίκτες του και η συνεργασία που έχει αναπτύξει στα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές του βοήθησε στο να μπουν οι βάσεις και τώρα η ομάδα να είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα προς τη διεκδίκηση των τίτλων. Ο Πίρλο είναι μαθητευόμενος, αλλά παραμένει «μάγος».