Τι περιμένουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από τον Αλαφούζο

Τι περιμένουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από τον Αλαφούζο

Αν ρωτήσεις τους οπαδούς του Παναθηναϊκού... τι περιμένετε από τον Αλαφούζο, καθώς τελειώνει – έτσι όπως τελειώνει – η χρονιά οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν... «να πουλήσει και να φύγει»! Ειδικά αν η ομάδα μείνει οριστικά έξω από την Ευρώπη, τα συναισθήματα θα αλλάξουν πάλι με τη συνηθισμένη ευκολία. Τα χαμόγελα που συνόδευαν την εξόφληση των χρεών και την προοπτική κατασκευής του νέου γηπέδου, θα δώσoυν τη θέση τους στην απογοήτευση για μια ακόμη αποτυχημένη χρονιά.

Βέβαια το... «πούλα και φύγε» που γράφουν κατά καιρούς κάποιοι ανεγκέφαλοι στους τοίχους είναι η πρώτη, εύκολη και επιδερμική αντίδραση. Πρώτον, κανείς δεν πουλάει την ομάδα του επειδή το θέλουν κάποιοι και δεύτερον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σχέδιο του ιδιοκτήτη είναι μακροπρόθεσμο και έχει να κάνει με την κατασκευή του γηπέδου, ώστε η ποδοσφαιρική εταιρεία να γίνει πάλι ακριβή και ελκυστική, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.

Πριν γίνουν, όμως, όλα αυτά τα μεγαλεπίβολα αλλά κάπως μακρινά, προέχει η επόμενη χρονιά. Ολα δείχνουν ότι η ομάδα δεν θα καταφέρει να βγει στην Ευρώπη, αυτή τη φορά για καθαρά αγωνιστικούς λόγους. Απομένουν, φυσικά, τέσσερις αγωνιστικές για το τέλος των πλέι οφ και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ομως, οι πιθανότητες ανατροπής των σημερινών δεδομένων είναι ελάχιστες. Η χρονιά δεν ήταν καλή. Πολλά σκαμπανεβάσματα, ένας ακόμη αποκλεισμός από το Κύπελλο και αρκετές κακές επιλογές.

Το ερώτημα είναι, τι ακριβώς πρέπει να περιμένει ο κόσμος από τον Γιάννη Αλαφούζο ενόψει της νέας σεζόν. Προσοχή! Οχι τι θέλει, αλλά τι να περιμένει. Το καλύτερο για τους οπαδούς μελλοντικό σενάριο θα ήταν να βρει κάποιον συμπαίκτη και να πορευτούν μαζί στην ΠΑΕ, αφού το να πουλήσει τις μετοχές του φαντάζει απίθανο. Οι λόγοι είναι δύο. Ο ένας ότι έχει βάλει δεκάδες εκατομμύρια για να σβήσει το χρέος που δημιούργησε η πολυμετοχικότητα και διόγκωσε ο ίδιος την «εποχή Στραματσόνι» με τις τότε κακές επιλογές. Ο δεύτερος και βασικότερος, το γήπεδο στο Βοτανικό. Ολα δείχνουν, ότι τίποτα δεν μπορεί να ματαιώσει αυτή τη φορά την κατασκευή του. Σε τρία χρόνια, λογικά, ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικό του υπερσύγχρονο σπίτι. Σ' αυτό το κομμάτι, ο Αλαφούζος δεν κάνει, πλέον, πολλά πράγματα. Το πρότζεκτ έχει αναλάβει ο Δήμος Αθήνας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει, ότι έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με το αγωνιστικό κομμάτι. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο Λάζλο Μπόλονι δεν θα συνεχίσει στον πάγκο. Θα παραμείνει, όμως, ο τεχνικός διευθυντής, Πιέρ Ντρεοσί. Ο ιδιοκτήτης εκτιμά ιδιαίτερα τον Γάλλο και δείχνει αγκιστρωμένος πάνω του. Παρ’ όλα αυτά, ακούγεται ότι φέτος υπάρχει η διάθεση για ένα διαφορετικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα επιλέξει το νέο προπονητή. Στον τεχνικό διευθυντή θα δοθεί η ευθύνη για τη λειτουργία της ομάδας και ένα μεγάλο μέρος των μεταγραφών. Ομως, ο Αλαφούζος θέλει να φέρει και παίκτες της προσωπικής του επιλογής. Το έκανε και στην αρχή της σεζόν, όταν κόντρα στις επιθυμίες του τότε κόουτς, του Πογιάτος, αγόρασε τον Βιγιαφάνιες, τον Μαουρίσιο και τον Ιωαννίδη, οι οποίοι στην πορεία αποδείχτηκαν μάλλον καλύτεροι απ’ αυτούς που είχαν επιλέξει οι... «ειδικοί». Επίσης, αναμένεται νέα (μικρή) αύξηση του μπάτζετ. Από τα 2 – 3 εκατομμύρια της εποχής Δώνη, φέτος έφτασε στα 7. Του χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Ο στόχος είναι να ανεβαίνει το ποσό κάθε χρόνο, ώσπου να έρθει η σεζόν που θα μπει η ομάδα στο νέο γήπεδο με ακριβότερο ρόστερ σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Ειδικά αν, ως τότε, έχει βρεθεί και συμπαίκτης.

Τέλος, υπάρχει κάτι άλλο, για το οποίο ήδη καταστρώνεται – απ' όσο λένε – ένα σχέδιο. Αφορά την θωράκιση από κακές διαιτησίες. Παρ' ότι τα λάθη έχουν… «ομαλοποιηθεί», ειδικά με τον ερχομό ξένων ρέφερι στα κρίσιμα ματς πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός θεωρεί τον εαυτό του «σταθερά αδικημένο», είτε σφυρίζει Ελληνας, είτε ξένος. Το «my fault» του Γκεστράνιους στο κυριακάτικο 0-0 της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, όταν ο Φινλανδός διαιτητής δεν άφησε το πλεονέκτημα σε φάση όπου η ομάδα πέτυχε γκολ το οποίο δεν μέτρησε, δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στην ομάδα πιστεύουν πως αυτό θα πρέπει ν αλλάξει και θα το προσπαθήσουν με οργανωμένες κινήσεις, αλλά αμφίβολο αποτέλεσμα...

Διαβάστε Περισσότερα