Τα παιχνιδάκια με τη διαιτησία δεν είναι καθόλου αθώα

Τα παιχνιδάκια με τη διαιτησία δεν είναι καθόλου αθώα

Ακόμη και… διακόσιες φορές να δει κανείς το βίντεο με το τελευταίο καλάθι του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι του πρωταθλήματος μπάσκετ γυναικών με τον Ολυμπιακό, θα αντιληφθεί πανεύκολα ότι η κόρνα της γραμματείας ακούγεται πριν πάει μέσα η μπάλα. Ξεκάθαρα εκτός χρόνου και πεντακάθαρη η περίπτωση. Κι όμως, το ματς βρίσκεται εδώ και δύο μέρες «στον αέρα», επειδή το βίντεο στο οποίο απευθύνθηκαν οι διαιτητές και δεν το μέτρησαν ήταν «μη εγκεκριμένο instant replay». Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο άλλο «εγκεκριμένο» για να προσφύγουν και να το συμβουλευτούν, μικρή σημασία έχει…  Για τον φανατικό οπαδό ή παράγοντα σημασία έχει να εξαντλήσει τις πιθανότητες να περάσει «το δικό του» χωρίς να λογαριάζει , καθώς η μέγιστη γι’ αυτόν ικανοποίηση είναι να νικάει τον απέναντι (ειδικότερα σε ντέρμπι «αιωνίων αντιπάλων»…) ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο. Με κάτι σαν το γκολ οφσάιντ του… Κατσουράνη ένα πράγμα - για να πάμε σε ένα αντίστοιχο ποδοσφαιρικό παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, σ’ εκείνο το «αξέχαστο» παιχνίδι μεταξύ των ίδιων ομάδων όπου νίκησε ο Ολυμπιακός «με το έτσι θέλω».

Πλέον, η ίδια εικόνα παρατηρείται μέχρι και στο μπάσκετ γυναικών. Το τι ακολούθησε το 72-70 της περασμένης Πέμπτης (13/5), πιθανότατα το παρακολουθείτε: φωνές, κακό, «ντροπή», «αηδία», ανακοινώσεις, ενστάσεις και ένα σωρό άλλα τοξικά που μεταφέρονται με χαρακτηριστική ευκολία από το αρρωστημένο ποδόσφαιρο στα άλλα αθλήματα, και δεν αφήνουν τον κόσμο που αγαπάει τα σπορ να χαρεί... Χρόνια τώρα, ο καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος για να φουντώσει ο φανατισμός και η καφρίλα είναι, να στραφεί το ενδιαφέρον στις σωστές ή λάθος αποφάσεις των διαιτητών όπου ρίχνουν οι επιτήδειοι το μεγαλύτερο βάρος, επειδή ξέρουν πως εκεί υπάρχει «το ψωμί». Κολλάει ο άλλος που του αρέσει να νιώθει αδικημένος όταν χάνει, το αναδεικνύει σε «μείζον ζήτημα» και διαιωνίζει μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν γίνεται να απαλλαγεί εύκολα.

Είναι και το περιβάλλον τέτοιο… Αν σκεφτεί κανείς πως οι σούπερ σταρ των κυριακάτικων τηλεοπτικών ποδοσφαιρικών εκπομπών είναι ο Βαρούχας, ο Κάκος και ο Τριτσώνης, που «αναλύουν» τις αμφισβητούμενες φάσεις πολλές φορές στα μέτρα του ιδιοκτήτη του καναλιού, ο οποίος είναι και πρόεδρος ομάδας, δεν θέλει πολύ να περάσει το μικρόβιο και στα άλλα αθλήματα. Μη ξεχνάμε πως η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού με παρότρυνση των λίγων φανατικών της ομάδας αποχώρησε από το πρωτάθλημα πρόπερσι, έπεσε «αυτοβούλως» στην Α2 και βολοδέρνει, πλέον, εκεί χωρίς να έχει βρει ακόμη τρόπο να επιστρέψει στο κανονικό πρωτάθλημα. Και φυσικά, όλες τούτες οι καταστάσεις δεν είναι καθόλου αθώες. Μη ξεχνάμε ότι το «ραντεβού θανάτου» με τον νεκρό στην Λαυρίου ξεκίνησε με αφορμή ένα παιχνίδι βόλεϊ γυναικών…