Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη να πλησιάσει την «αδιάφορη» νέα γενιά

Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη να πλησιάσει την «αδιάφορη» νέα γενιά

Μια ματιά στο πως θα είναι το «νέο ποδόσφαιρο» που θα... γεννηθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού, έδωσε ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και της ECA, Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Συλλόγων, μιλώντας σε μεγάλο μέρος από τα 246 κλαμπ – μέλη του οργανισμού. Το πιο «καυτό» ζήτημα, φυσικά, ήταν οι αλλαγές στο Champions League από την σεζόν 2024-25 που θα θέσουν και τον τόνο για τις υπόλοιπες διοργανώσεις, τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις εθνικές, ακόμη και εκείνες των εθνικών ομάδων, αλλά υπάρχει κι ένα θέμα που έχει να κάνει με το πώς οι ομάδες θα «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον των ναερών ανθρώπων για το ποδόσφαιρο. Σε βάθος χρόνου ίσως να είναι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα..

Η προσέγγιση της «νέας γενιάς»

Ο Ανιέλι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση της νέας γενιάς. «Μια έρευνα μας αποκάλυψε πως το 40% των νέων ανθρώπων μεταξύ 16 και 24 ετών δεν αγαπά το ποδόσφαιρο», δήλωσε. Μπορεί να υποστηρίζουν κάποια ομάδα ή κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά όχι το άθλημα. Κι αυτό σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται να δουν παιχνίδια 90 λεπτών και προτιμούν τα highlights που κυκλοφορούν στις διάφορες πλατφόρμες social media ή πολυμέσων. «Καλούμαστε να βρούμε νέες φόρμουλες για το πως να τους πουλήσουμε το ποδόσφαιρο, γιατί αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί πελάτες μας», πρόσθεσε. «Το βλέπω κι εγώ από τα δικά μου παιδιά. Δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένα και να παρακολουθήσουν έναν αγώνα στην τηλεόραση», ανέφερε. Μια από τις ιδέες που έριξε στο τραπέζι είναι εμπνευσμένη από το NBA. «Μπορούμε να το κάνουμε όπως εκεί και να προσφέρουμε μόνο τα τελευταία 15 λεπτά των παιχνιδιών μας», κατέληξε.

Οι οικονομικές προκλήσεις

«Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος», είπε πως για την ώρα «είναι ο έλεγχος του κόστους. Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για μεταρρυθμίσεις στο υπάρχων μοντέλο του ποδοσφαίρου». Ανέφερε πως οι απώλειες στην Ευρώπη τις δύο σεζόν που η μπάλα συμβιώνει με τον Covid-19 κυμαίνεται από 6,5 ως 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ! «Είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο Financial Fair Play», πρόσθεσε. Η ιδέα του Ανιέλι είναι η εφαρμογή ενός salary cap στο στιλ των αμερικάνικων σπορ. «Βέβαια, οι Βρυξέλλες πολλές φορές έχουν πει όχι σ' αυτή την πρόταση,αλλά για εμάς θα ήταν χρήσιμο να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε συλλογικά τα συμβόλαια και όχι ατομικά». Επειτα, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη είσοδος των επενδυτικών fund στο ποδόσφαιρο. «Θα πρέπει να ελέγχεται με μεγάλη προσοχή από τις χώρες όπου μπαίνουν, μα το ενδιαφέρον τους είναι κάτι που πρέπει υπολογίζουμε αφού η βιομηχανία έχει ανάγκη από χρήματα», είπε. Η Γιουβέντους, πάντως, προσπαθεί να μπλοκάρει την είσοδο της CVC στην Serie A. Ενα άλλο που είπε και είναι πραγματικά επαναστατικό: «οι ομάδες που θα αγωνίζονται στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση να μην μπορούν να κάνουν μεταγραφές μεταξύ τους, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη» με τους «μικρότερους» συλλόγους απ' όπου θ' αναγκάζονταν ν' αγοράσουν ή ακόμη και να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις ακαδημίες τους.

Οι αντιδράσεις

Μέχρι το τέλος Μαρτίου όταν και το πρότζεκτ του νέου Champions League θα κληθεί να το επεξεργαστεί και να το ψηφίσει το εκτελεστικό συμβούλιο της UEFA, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και πως θα μοιραστούν οι τέσσερις καινούριες θέσεις, αφού στη φάση των ομίλων θα αυξηθούν από 32 σε 36. Οι λίγκες και οι «μικρότερες» ομάδες αντιδρούν στην πρόταση τουλάχιστον δύο να δίνονται σε ιστορικές ομάδες που θα δεν θα λαμβάνουν το εισιτήριο από τα πρωταθλήματά τους. Ωστόσο, έχει φιξαριστεί πως η βαθμολογία θα είναι μια, θ' ακολουθηθεί το ελβετικό μοντέλο και τα νοκ – άουτ, όπως πρότεινε ο CEO του Αγιαξ, Εντβιν φαν ντερ Σαρ, θα είναι σε μονά παιχνίδια. Ο Ανιέλι, δε, τόνισε πως είναι ενήμερος για τα παράπονα και των ποδοσφαιριστών λόγω του φορτωμένου προγράμματος το οποίο θα πρέπει ν' αλλάξει κι αυτό. Βέβαια, το πώς θα γίνει αυτό χωρίς να μειωθούν οι ομάδες τουλάχιστον σε τέσσερα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ν' αλλάξει και το καλεντάρι των εθνικών ομάδων, παραμένει απροσδιόριστο.