Οι «τρεις μάγοι» της Γαλλίας μπερδεύονται, ψάχνουν και ψάχνονται...

Οι «τρεις μάγοι» της Γαλλίας μπερδεύονται, ψάχνουν και ψάχνονται...

Δεν είναι εύκολο να βρίσκεται κάποιος προπονητής στη θέση του Ντιντιέ Ντεσάν από το απόγευμα του Σαββάτου και το 1-1 της Γαλλίας με την Ουγγαρία. Θεωρείται κορυφαίος κόουτς, έχει στη διάθεσή του τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, οι «ειδικοί» τον έχουν ανακηρύξει προκαταβολικά «πρωταθλητή Ευρώπης» από… πέρυσι, αλλά... να που στραβοπάτησε στο δεύτερο κιόλας παιχνίδι! Ανάγκη, λοιπόν, να αναθεωρήσει κάποια πράγματα όσο είναι νωρίς, για να μη χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει και πάλι το ευρωπαϊκό στέμμα. Φτάνει, φυσικά, να βρει την αιτία του κακού…

Αν ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στο ρόστερ, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει στο πιάτο του ό,τι πιο εκλεκτό, σε σημείο που... απαγορεύεται να αποτύχει! Η επιθετική τριάδα Εμπαπέ – Μπενζεμά – Γκριεζμάν, η καλύτερη διαθέσιμη στον κόσμο. Ο Καντέ στα χαφ παρέα με τον Πογκμπά, συγκροτούν πανίσχυρο και αξιοζήλευτο δίδυμο. Αλλά και η υπόλοιπη ενδεκάδα αποτελείται από παίκτες υψηλού επιπέδου. Τότε;

Μια πρώτη ανάγνωση του αγώνα με τους Ούγγρους φανερώνει πρόβλημα στη συνεργασία των «τριών μάγων». Ναι μεν ο καθένας «καλύτερος όλων» ξεχωριστά και με την ομάδα του, αλλά η πράξη δείχνει πως η μπάλα φτάνει δύσκολα στα δίχτυα, αν σκεφτούμε ότι και με τη Γερμανία, το 1-0 της γαλλικής νίκης ήρθε με αυτογκόλ. Το «μυστικό» της ως τώρα αποτυχημένης προσπάθειας φαίνεται πως κρύβεται στην αδυναμία να βρεθούν μεταξύ τους και να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο.

*Ο Καρίμ Μπενζεμά, προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά εκεί είναι πια ο μοναδικός σταρ στη γραμμή κρούσης, άρα έχει την ελευθερία να δημιουργεί και να εκτελεί ενταγμένος σε τρόπο παιχνιδιού κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

*Το ίδιο και ο Κιλιάν Εμπαπέ, που συνήθισε στην Παρί Σεν Ζερμέν να ζητά τις περισσότερες μπάλες και να είναι «η αιχμή του δόρατος» στην επίθεση. Δεν έχει σχέση με τον παίκτη των προηγούμενων χρόνων, αφού κατανοεί πια τη μεγάλη αξία του, θεωρεί τον εαυτό του «πρώτο των πρώτων» οπότε ζητάει να δουλεύει όλο το σύστημα γι αυτόν. Και μόνο το γεγονός ότι δεν παίζει δίπλα του ο Ολιβιέ Ζιρού, ένας σέντερ φορ με μηδέν γκολ αλλά πολλή δουλειά γύρω – γύρω, όπως στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, τον απορρυθμίζει, καθώς βλέπει δίπλα του τον Μπενζεμά με τις ίδιες ακριβώς φιλοδοξίες.

*Διαφορετικός και ο Αντουάν Γκριεζμάν. Από τότε που πήγε στη Μπαρτσελόνα, έχασε τη σιγουριά που έβγαζε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και έγινε ένας συμπληρωματικός επιθετικός που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη σκιά του Μέσι.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο τα πράγματα ήταν πιο απλά. Ο Ζιρού έκανε τη «βρώμικη δουλειά» και άνοιγε χώρους για τον Εμπαπέ και τον Γκριεζμάν, ενώ τώρα ο Μπενζεμά διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Ετσι, το πράγμα μπερδεύεται, ο νέος τρόπος παιχνιδιού δεν αποδίδει και στο μυαλό του προπονητή υπάρχει μια σπαζοκεφαλιά που αναζητά απάντηση μέσα σε λίγες μέρες. Λογικά, οι λύσεις είναι δύο: ή αφήνει έξω τον σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και ξαναγυρίζει στη συνταγή που τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή πριν από τρία χρόνια, ή βρίσκει τρόπο να ταιριάξει τον Μπενζεμά με τον Εμπαπέ σε διακριτούς ρόλους, «ανασταίνοντας» ταυτόχρονα τον Γκριεζμάν. Το πρώτο το δοκίμασε στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του αγώνα αλλά δεν προλαβε να αποδώσει. Το δεύτερο είναι σίγουρα δυσκολότερο καθώς θα απαιτήσει περίοδο προσαρμογής που δεν υπάρχει. Οπως και νάχει, έτσι όπως μπερδεύτηκε το κουβάρι, λίγο δύσκολο να γίνει η επίθεση παραγωγική, παρ ότι σε τούτη τη φάση ο Πογκμπά βγάζει όλα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά…

Διαβάστε Περισσότερα