Ο μαγικός αριθμός «15.333» του Λευτέρη Πετρούνια

Ο μαγικός αριθμός «15.333» του Λευτέρη Πετρούνια

Δεν είναι αλαζονικό. Είναι απλώς η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του. Τον έχουν αποκαλέσει «άρχοντα των κρίκων». Χαρακτηρισμός μάλλον κλισέ, όμως ούτως ή άλλως θα στερούνταν φαντασίας. Για τον ίδιο, άλλωστε, σημασία έχει να μην είναι ποτέ συνηθισμένο το πρόγραμμά του. Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο σύγχρονος «Μίδας» της γυμναστικής. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το 2016, οι θρίαμβοί του στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2015, 2017, 2018 και οι πέντε τίτλοι πρωταθλητή Ευρώπης από το 2015 μέχρι φέτος στη Βασιλεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Τα μετάλλιά του δείχνουν ότι συνήθως έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Αυτό ισχύει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα, το οποίο θα κρίνει αν θα του δώσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Δεν είναι υπερβολή ούτε έπαρση, από τον ίδιο. Ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Παρασκευής (25/6) με την υψηλότερη βαθμολογία του προκριματικού της Τετάρτης, όμως έχει ταξιδέψει στο Κατάρ γνωρίζοντας πως ακόμη και η απλή νίκη και η 1η θέση δεν του φτάνει...

Κάποιοι απορούν που ο απόλυτος κυρίαρχος των κρίκων δεν έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τόκιο. Η εμπορικότητα των Αγώνων και η τυπική αξιοκρατία της τελευταίας εξαετίας θα «πληγώνονταν» με πιθανή απουσία του. Μονάχα που η πανδημία και ο τραυματισμός του στον ώμο τη σεζόν 2018 – 2019 του κόστισαν την παρουσία σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, από τα οποία διαμορφώνεται η Προ-Ολυμπιακή βαθμολογία. Για αυτό και ο μαγικός αριθμός του 30χρονου χρυσού Ολυμπιονίκη είναι το 15.333 που ψάχνει στον τελικό της Παρασκευής.

Το (μάλλον νέο, λόγω και του συστήματος πρόκρισης) οξύμωρο είναι πως ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει αντίπαλο για το εισιτήριο για το Τόκιο τον Λιου Γιανγκ, όμως ο Κινέζος... δεν είναι παρών στο Κατάρ. Η κινεζική ομάδα δεν αγωνίστηκε τελικά στη Ντόχα παρά τη δήλωση συμμετοχής και ο Ελληνας αθλητής... παίζει σχεδόν μόνος του. Στον προκριματικό έλαβε βαθμολογία 15.133 και ήταν πρώτος, ωστόσο στον τελικό θα χρειαστεί υψηλότερη, για να φτάσει στους 15.333 και να προκριθεί στους Ολυμπιακούς, στους οποίους θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του 2016. Θα το καταφέρει αν επαναλάβει επιτυχώς το πρόγραμμα της Βασιλείας, που του είχε χαρίσει τον ευρωπαϊκό τίτλο με 15.400 βαθμούς.