Η Γερμανία έχει χάσει την «εμπιστοσύνη της στη διαδικασία»

Η Γερμανία έχει χάσει την «εμπιστοσύνη της στη διαδικασία»

Η Εθνική Γερμανίας ρίχτηκε στη μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 με την ελπίδα πως θα έκανε το τρία στα τρία και θα άρχιζε με εννιά βαθμούς – μια ενθάρρυνση ενόψει του EURO. Ακόμη και η πρόσφατη ανακοίνωση της αποχώρησης του προπονητή Γιόαχιμ Λεβ μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα περίμεναν να συσπειρώσει την ομάδα. Με το τέλος του πρώτου «παραθύρου», όμως, ήρθε και μια νέα ήττα που προκαλεί αμφιβολίες για το παρόν και το μέλλον. Η Γερμανία έχασε με 2-1 από τη Βόρεια Μακεδονία στο Ντούισμπουργκ την Τετάρτη και το αποτελέσμα δεν ήταν «μαγική εικόνα». Διέγραψε κιόλας τις καλές προσπάθειες της «μάνσαφτ» στο 3-0 επί της Ισλανδίας και στο 1-0 επί της Ρουμανίας που είχαν προηγηθεί.

Το στραβοπάτημα, «ρεζιλίκι» το χαρακτηρίζουν στη Γερμανία, άνοιξε και πάλι την συζήτηση για την επιστροφή των έμπειρων ποδοσφαιριστών και κατά κύριο λόγο του επιθετικού της Μπάγερν Μονάχου, Τόμας Μίλερ, και του κεντρικού αμυντικού της Ντόρτμουντ, Ματς Χούμελζ. Αυτοί οι δύο μαζί με τον Τζερόμ Μπόατενγκ, σέντερ μπακ των Βαυαρών, είχαν πληρώσει το... μάρμαρο του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018. Αυτές οι φωνές δείχνουν πως η Γερμανία έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη της στη διαδικασία.

Ο Λεβ τόσο πριν όσο και αφού ξεκαθαρίστηκε το μέλλον του στην Εθνική Γερμανίας ζητούσε από τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή. «Αρχίσαμε να περπατάμε σ' ένα μονοπάτι ανανέωσης και δεν έχει νόημα, τώρα, στα μισά του δρόμου να γυρίσουμε πίσω και να κάνουμε μια νέα διαδρομή», έλεγε σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Kicker. Μετά το φιάσκο στη Ρωσία, ο «Γιόγκι» και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας αποφάσισαν πως ήταν ώρα για ανανέωση. Η επιλογή στηρίχθηκε ακόμη και μετά το 6-0 από την Ισπανία το Νοέμβριο.

Ο Γερμανός τεχνικός γι' αυτά τα τρία ματς αποφάσισε να μην λάβει υπόψη του τα παράπονα των συλλόγων. Εννιά παίκτες αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια. Από τη Μπάγερν Μονάχου προέρχονταν οι τέσσερις: οι χαφ Γιόσουα Κίμιχ και Λέον Γκορέτσκα και οι επιθετικοί Σερτζ Γκνάμπρι και Λιρόι Σανέ. Από το ματς με τη Βόρεια Μακεδονία έλειψε ο Μάνουελ Νόιερ. Για τους παράγοντες, η απουσία του ηγέτη τερματοφύλακα σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Η παρουσία του, λένε, δίνει ασφάλεια στους συμπαίκτες του και τους βοηθάει ψυχολογικά.

Προτού μπουν στο γήπεδο για το ματς της Τετάρτης, ο Λεβ τόνισε πως έβλεπε την πρόοδο και πως η εμπιστοσύνη στη διαδικασία απέδιδε. «Κάνουμε πολλά πράγματα καλύτερα σε σύγκριση με τον χειμώνα. Εχουν μπει οι βάσεις για τη δομή της ομάδας και υπάρχει το σχέδιο», είπε. Αυτά έδωσαν κουράγιο πως στον όμιλο του EURO,,όπου η Γερμανία έχει κληρωθεί μαζί με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία,,θα είχε τύχη. Η ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία έσπασε το γυαλί. Εύθραυστη, χωρίς αυτοπεποίθηση και δίχως περηφάνια δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάση από ένα σημείο και μετά. Πλέον, οι Γερμανοί, θεωρούν, πως ακόμη και η απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ σ' έναν όμιλο με Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αρμενία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η γερμανική σιγουριά έχει διαλυθεί. Στον αέρα πλανάται και το σενάριο να φύγει ο Λεβ μια ώρα αρχύτερα, αν κι αυτό μάλλον δεν θα το κάνει η Ομοσπονδία στον προπονητή που την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Η νέα ελπίδα είναι μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες να παραμείνουν οι παίκτες υγιείς. Να διεκδικήσουν τους στόχους που έχουν με τους συλλόγους τους και μετά να πάνε στο Ζέεφελντ για την προετοιμασία ενόψει του EURO. Εκεί ο Λεβ θα δει τουλάχιστον 35 παίκτες και το περιβάλλον της Εθνικής Γερμανίας πιέζει να καλέσει τον Μίλερ και τον Χούμελζ γιατί τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά λείπουν από την ομάδα.

Η παρουσία τους θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο να στραφεί η προσοχή των υπολοίπων στα πραγματικά σημαντικό ζήτημα: τί γίνεται στον αγωνιστικό χώρο κι όχι στην ενασχόληση με το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής που έχει γίνει σίριαλ στη Γερμανία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα το δούμε να κορυφώνεται. Ο μάνατζερ της Εθνικής, Ολιβερ Μπίρχοφ, θέλει τον Χάνζι Φλικ της Μπάγερν Μονάχου γνωρίζοντας καλά τα προβλήματά του με τον αθλητικό διευθυντή του κλαμπ, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φριτζ Κέλερ, πάντως, έχει κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με προπονητές που έχουν συμβόλαιο. Ο Γιούργκεν Κλοπ, αυτός που θέλει ο Κέλερ, βγήκε εκτός κούρσας, όπως κι ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν της Λειψίας. Αυτόν που έχουν συναντήσει και εκείνος επθυμεί ν' αναλάβει, κάνοντας ακόμη πιο βαθιές τομές στη διαδικασία της ανανέωσης, είναι ο Ραλφ Ράγκνικ, ιδεολόγος της νέας σχολής του γερμανικού ποδοσφαίρου, τον οποίο, όμως, θέλει και η Σάλκε που πρόσφατα προσέλαβε τον Δημήτρη Γραμμόζη.