Ο Γιοαχίμ Λεβ αποχαιρετά την Εθνική Γερμανίας μετά το Euro

Ο Γιοαχίμ Λεβ αποχαιρετά την Εθνική Γερμανίας μετά το Euro

Το ρολόι στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο «έδειχνε» το 88ο λεπτό του τελικού του Μουντιάλ του 2014. Ο Γιοαχίμ Λεβ γνώριζε ότι εκείνο το σχεδόν «ανιαρό» ματς με την Αργεντινή, στις 13 Ιουλίου, μπορεί να κρινόταν από μία κίνηση. Ισως και από μία κουβέντα. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής σήκωσε τον Μάριο Γκέτσε από τον πάγκο. Λίγο πριν πατήσει στο χορτάρι, του είπε «δείξε στον κόσμο ότι είσαι καλύτερος από τον Μέσι και μπορείς να κρίνεις τον αγώνα!»...

Ο Γκέτσε σκόραρε στο 113΄ και χάρισε στην Εθνική Γερμανίας το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της! Ηταν η μεγαλύτερη στιγμή του Λεβ στον πάγκο της. Ενδεχομένως και μία «πρόβα» για όσα μπορεί να πει μπροστά στον καθρέφτη του, πριν από το Euro του ερχόμενου Ιουνίου, το οποίο θα είναι τελικά η τελευταία διοργάνωσή του στον πάγκο της «Νάσιοναλ Μάντσαφτ», για να αποχωρήσει με μία μεγάλη κίνηση.

Ο 61 ετών προπονητής παραιτήθηκε την Τρίτη (9/3) από τη θέση του, έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, που θα εξέπνεε μετά το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Ο Λεβ θα κοουτσάρει τη γερμανική εθνική ομάδα στο επερχόμενο Euro και μετά θα αφήσει τον πάγκο, με την ομοσπονδία της χώρας να αναζητά πλέον τον αντικαταστάτη του, με έναν υποψήφιο λιγότερο μετά την επίσημη απροθυμία του Γιούργκεν Κλοπ να αφήσει τη Λίβερπουλ.

Το κλίμα για τον Γιοαχίμ Λεβ είχε γίνει σχεδόν αφόρητο μετά την αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε την επέκταση συμβολαίου ως το 2022. Υστερα από τον παρθενικό αποκλεισμό των Γερμανών σε φάση ομίλων Μουντιάλ στη Ρωσία, παράγοντες της ομοσπονδίας πίεζαν τον Λεβ να τους αναλύσει το πλάνο του για τη συνέχεια, με την προοπτική ανανέωσης του ρόστερ.

Το μόνο που έκανε ο Γερμανός κόουτς, άλλοτε παίκτης της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και της Φράιμπουργκ (κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της) ήταν να πάρει το εθνόσημο από τον Τόμας Μίλερ, τον Ζερόμ Μπόατενγκ και τον Ματς Χούμελς. Η πρώτη αποτυχία και ο αρχικός «υποβιβασμός» στο νέο UEFA Nations League έκανε τον τερματοφύλακα της Μπάγερν Μονάχου, Μάνουελ Νόιερ, να του ζητήσει χωρίς αποτέλεσμα να επαναφέρει τους τρεις «κομμένους».

Η Γερμανία, όμως, συνέχισε να απογοητεύει, με αποκορύφωμα την προ μηνών συντριβή με 6-0 από την Ισπανία, επίσης για το Nations League, που έκανε Τύπο και κοινό να απαιτούν την παραίτηση του Λεβ... Ο άλλοτε κόουτς των Στουτγάρδης (φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA το 1998 και ήττα 1-0 από την Τσέλσι), Φενερμπαχτσέ, Καρλσρούης, Αντάνασπορ, Τιρόλ Ινσμπρουκ, Αούστρια Βιέννης δεν έδειχνε να συγκινείται, έχοντας την ασφάλεια του συμβολαίου του. 

Η «λαϊκή απαίτηση», ωστόσο, έγινε πραγματικότητα και ο Γερμανός προπονητής ζήτησε ο ίδιος να τερματιστεί η συμφωνία μετά το Euro, στην πρώτη φάση του οποίου η ομάδα του θα παίξει με τις Γαλλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, στο Μόναχο. Είχε αντικαταστήσει τον Γιούργκεν Κλίνσμαν στον πάγκο της «Νάσιοναλ Μάντσαφτ» το 2006 και την είχε επίσης οδηγήσει στην 3η θέση του Μουντιάλ του 2010 και στον τελικό του Euro 2008. Αποκάλεσε «τιμή και ευλογία την ευκαιρία να εργαστώ για 15 χρόνια σε αυτό το επαγγελματικό περιβάλλον» και τόνισε πως «αυτή η πορεία μάς χάρισε θριάμβους αλλά και “επώδυνες” ήττες».