Η γαλλική Ligue 1 μειώνει τις ομάδες, για να αυξήσει τα κέρδη

Η γαλλική Ligue 1 μειώνει τις ομάδες, για να αυξήσει τα κέρδη

Τα... «απόνερα» της αποτυχημένης προσπάθειας δημιουργίας της European Super League συνεχίζουν να διαμορφώνουν ένα διαφορετικό «τοπίο» στις εγχώριες λίγκες της Ευρώπης. Μία μέρα μετά τα δημοσιεύματα ότι η αγγλική Premier League αναζητά νέα μορφή διανομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στη Γαλλία επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για μείωση των ομάδων της Ligue 1 από 20 σε 18, από το 2022.

Η εφημερίδα «Le Parisien» αποκάλυψε την Τετάρτη (28/4) το θέμα, το οποίο συζητήθηκε στη διαδικτυακή γενική συνέλευση της λίγκας. Ενα από τα βασικά θέματα που τέθηκε ήταν η πρωτοβουλία που έχει αναφερθεί εδώ και χρόνια, για μείωση των συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας, όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει ότι πολλοί παράγοντες θα ήθελαν ο αριθμός να «πέσει» και στις 16 ομάδες.

Πάντως, αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή είναι πως δύσκολα θα γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές πριν από τη σεζόν 2022 – 2023. Η «Le Parisien» σημειώνει πως ο Βενσάν Λαμπρουνέ, πρόεδρος της λίγκας, είναι υπέρ της αλλαγής και του πλάνου των 18 ομάδων. Ο Λαμπρουνέ φέρεται να παραδέχθηκε στην τηλεδιάσκεψη ότι «θα ήταν ψέμα να λέγαμε πως όλο αυτό είναι για το καλό του ποδοσφαίρου... Η πραγματικότητα είναι ότι η “πίτα” των τηλεοπτικών δικαιωμάτων γίνεται ολοένα και μικρότερη και μόνο αν μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων θα υπάρξει κερδοφορία».

Στο πλευρό του στέκεται και ο πρόεδρος της Λυών, Ζαν – Μισέλ Ολάς, ο οποίος εμφανίστηκε ακόμη πιο επικριτικός για την κατάσταση,. Ενας άλλος παράγοντας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του στη γαλλική εφημερίδα και πρότεινε και τη δική του, αρχική λύση, τόνισε: «Η Μπορντό και η Σεντ Ετιέν είναι στα όρια της χρεοκοπίας και μία απλή λύση θα ήταν να μην τις αντικαταστήσουμε και να γίνει με αυτό τον τρόπο η μείωση».

Η Ligue 1, μετά και την περσινή ματαίωση του υπόλοιπου της σεζόν λόγω κορονοϊού, θα εμφανίσει στην τρέχουσα χρονιά απώλειες εσόδων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ... Η γαλλική λίγκα, από την αναταραχή για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο και τη μείωση σχεδόν 50% στη συμφωνία με το Canal+, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας μία οικονομική βοήθεια, ώστε να πάρει μία «ανάσα» λόγω της πανδημίας.