Η Μπορντό στο χείλος της καταστροφής

Η Μπορντό στο χείλος της καταστροφής

Χιλιάδες οπαδοί της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Μπορντό, βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες για να διαμαρτυρηθούν για τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται ο σύλλογος. Την περασμένη Παρασκευή, το αμερικάνικο επενδυτικό fund, King Street, ανακοίνωσε πως σταματά να στηρίζει το κλαμπ και το άφησε σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης από το Εμπορικό Δικαστήριο.

Τα χρέη ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν σύντομα να φτάσουν στα 80 εκατομμύρια. Η Μπορντό αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβιβασμού από την Ligue 1 στην 5η κατηγορία, εξαιτίας αυτών. Αν δεν βρεθεί αγοραστής ως το τέλος της σεζόν θα κινδυνεύσει πολύ σοβαρά. Αν, πάλι, βρεθεί και μειώσει μέρος των χρεών, η Μπορντό θα χάσει 15 βαθμούς και θα πέσει στη δεύτερη κατηγορία. Μόνο, αν διαγράψει το χρέος της πριν το τέλος της σεζόν δεν θα υποστεί συνέπειες.

Αφότου μπήκε στην ομάδα το King Street το 2018 βλέποντας μεγάλες δυνατότητες στο γαλλικό ποδόσφαιρο και στο κλαμπ (το νέο γήπεδο της κατασκευάστηκε το 2015, μεταγραφές, νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα). Το ίδιο εκτιμούσαν και άλλα επενδυτικά funds. Η κατάσταση, όμως, πήγε από το κακό στο χειρότερο. Η Μπορντό από εκεί που πάλευε να βγει στην Ευρώπη έγινε μια ομάδα που είχε στόχο να μείνει στην κατηγορία. Οι οπαδοί άρχισαν να διαμαρτύρονται από το 2019 θεωρώντας πως η διοίκηση τους εξαπατούσε παρουσιάζοντας πως έχει πουλήσει όλα τα φθηνά εισιτήρια και τους διέθετε μόνο τα πιο ακριβά. Επειτα, οι εξέδρες ήταν μισοάδειες... Η πανδημία μεγέθυνε τα προβλήματα του κλαμπ. Σε σημείο που έγινε το αγαπημένο παράδειγμα – καταστροφής που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Super League, Φλορεντίνο Πέρεθ. «Θα έχουμε καταστροφές και χρεωκοπίες. Δείτε τί γίνεται με τη Μπορντό», λέει.

Ο Δήμος της πόλης προσπαθεί να βρει επενδυτές από την τοπική κοινωνία ώστε να βοηθήσουν προσωρινά τον ιστορικό σύλλογο να μην υποβιβαστεί. Ο κόσμος φυσικά θα βάλει πλάτη, αλλά και πάλι όλα αυτά ίσως να μην είναι αρκετά. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Γάλλοι οπαδοί έχουν γίνει εξίσου εχθρικοί προς τους Αμερικανούς επενδυτές όσο και οι Αγγλοι. Τα πρόσφατα προβλήματα στη Μαρσέιγ και μετά στη Μπορντό, ο υποβιβασμός της Τουλούζ αφού πέρασε στα χέρια της Red Bird Capital αύξησαν τον οργή και το φιάσκο με την Super League την πήγε ένα επίπεδο παραπάνω.

Οι ποδοσφαιριστές, πάλι, νιώθουν κι αυτοί προδομένοι. Για καιρό τους έλεγαν πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Με την ομάδα στη 16η θέση της βαθμολογίας σε πρωτάθλημα όπου συμμετέχουν 20, οι Γιρονδίνοι βρίσκονται πέντε βαθμούς από τις θέσεις του υποβιβασμού. Χθες, απογοητευμένοι, έχασαν από την Λοριάν (4-1) προτού καν κατέβουν από το λεωφορείο. Μια ομάδα φάντασμα στον αγωνιστικό χώρο, όπως και εκτός.