Γιατί ο «καουμπόι» Μήτρογλου έχασε τα πιστόλια του στο δρόμο;

Γιατί ο «καουμπόι» Μήτρογλου έχασε τα πιστόλια του στο δρόμο;

Ο Κώστας Μήτρογλου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια για να... κολλήσει τα τελευταία ένσημα σε μια καριέρα με πολλά ups και downs. Αλλού λατρεύτηκε, αλλού λοιδορήθηκε. Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ένα κλασικό φορ περιοχής, που βιάστηκε να μεγαλώσει και για αυτό δεν έκανε την καριέρα που ονειρευόταν. Πήρε πολλές ευθύνες σε μικρή ηλικία και σήμερα δίνει την εντύπωση παλαίμαχου πριν κλείσει τα 33. Καλό θα είναι, πάντως, να κρατήσουμε μια «πισινή», μήπως και δούμε την καριέρα του να παίρνει πάλι τα πάνω της, καθώς έρχεται στον Αρη.

Από το 2007, που πρωτοέφτασε στην Ελλάδα από την Γερμανία για τον Ολυμπιακό, η πορεία του ήταν ή του ύψους ή του βάθους. Χρειάστηκε δυο χρόνια ώσπου να προσαρμοστεί, το 2009 έγινε βασικός, αλλά με την ίδια ευκολία που έβαζε την μπάλα στα δίχτυα, «τρέλαινε» τους γύρω του με τα καμώματά του. Ειδικά ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν τον μπορούσε με τίποτα. Αξέχαστο παράδειγμα: πήγε να χτυπήσει πέναλτι στα προκριματικά του Champions League κόντρα στην κυπριακή Ανόρθωση, παρά τις αντίθετες εντολές του Βάσκου προπονητή, αστόχησε, κι ο Ολυμπιακός έχασε με 3-0 μένοντας εκτός ομίλων.

Κάποτε ο οργισμένος Σωκράτης Κόκκαλης του είχε πει να μην ξαναπανηγυρίσει κάποιο γκολ του, κάνοντας το γνωστό τελετουργικό με τους... πυροβολισμούς. «Σταμάτα τα πιστόλια! Δεν είσαι καουμπόι!» Στο αμέσως επόμενο ματς, πέτυχε δύο και τα πανηγύρισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κοιτάζοντας προς τη σουίτα του προέδρου! Μόνο που αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός και πήρε άμεση άφεση αμαρτιών.

Ο «Μήτρο-γκολ» κατάφερε όχι μόνο να χάσει τη θέση βασικού στον Ολυμπιακό, αλλά να φύγει και δύο φορές δανεικός. Μία για τον Πανιώνιο και μία για τον Ατρόμητο. Ομως, τη σεζόν 2013-14 μπήκε τόσο φουριόζος, που μπόρεσε να υποσκελίσει ακόμη και τον Χαβιέρ Σαβιόλα, ο οποίος είχε φτάσει στον Πειραιά σαν Μεσσίας. Με 14 γκολ σε 12 αγωνιστικές, ήρθε η ώρα της μεταγραφής. Τον Ιανουάριο του 2014 η Φούλαμ τον απέκτησε, χωρίς να δώσει σημασία στο πρόβλημα τραυματισμού που είχε στο γόνατο. Ο Μήτρογλου έκανε καιρό να συνέλθει, επηρεασμένος και από το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με την αγγλική ομάδα έπαιξε όλες κι όλες τρεις φορές. Δεν έβαλε ούτε ένα γκολ και το όνομά του πάντα έπεφτε στο τραπέζι όταν γινόταν debate για τη... χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League. Τελικά τον... τίτλο τού τον στέρησε ένας αλλος Ελληνας, ο τερματοφύλακας Κώστας Χαλκιάς τότε που πέρασε από την Πόρτσμουθ.

Αφού η Φούλαμ μετάνιωσε για τη μεταγραφή, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και τον έφερε πίσω ως δανεικό, για άλλα 19 γκολ σε μια σεζόν. Η Ευρώπη δεν έμεινε αδιάφορη στις νέες επιδόσεις του. Η Μπενφίκα έσπευσε να τον πάρει ως δανεικό και στη συνέχεια τον αγόρασε. Στη Λισαβόνα τον λάτρεψαν, ειδικά οι πιτσιρικάδες. Όμως, η τάση των Πορτογάλων να πουλάνε, τον έφερε στη Μαρσέιγ τον Αύγουστο του 2017, κυριολεκτικά την τελευταία ώρα των μεταγραφών.

Στη Μασσαλία ο Μήτρογλου ξεκίνησε ενθαρρυντικά. Επαιξε και στον χαμένο τελικό του Europa League απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ομως, όπως είπαμε, δεν τα πήγαινε καλά με όλους τους προπονητές. Ο Ρούντι Γκαρσία τον επέλεξε, ο Ρούντι Γκαρσία τον έβαλε στο περιθώριο. Οι δύο δανεισμοί σε Γαλατασαράι και Αϊντχόφεν ήταν σκέτη αποτυχία. Η επιστροφή στη Γαλλία επίσης αποτυχημένη. Δεν είχε ρόλο, πια, ούτε στις προπονήσεις. Ετισ έφτασε η ώρα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Το παρατσούκλι «Μήτρο-γκολ» διόλου τυχαίο δεν είναι πάντως, αφού ο – οσονούπω – 33χρονος έχει βρει δίχτυα σε 244 περιπτώσεις. Εκτός από πολλά γκολ, η καριέρα του είχε και πολλά λεφτά.

Σε επίπεδο μεταγραφών, η Φούλαμ έδωσε 15.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, αλλά εισέπραξε 3,5 με τον δανεισμό στον Ολυμπιακό. Αργότερα πήρε σχεδόν δέκα για να τον δώσει στην Μπενφίκα. Επίσης, η Μαρσέιγ πλήρωσε κι αυτή 15 για να τον πάρει από τους Πορτογάλους.

Οσο για τα συμβόλαιά του; Η Φούλαμ του έδινε 2,5 «χαρτιά» τον χρόνο, η Μπενφίκα λιγότερα από δύο, ενώ η Μαρσέιγ εκτόξευσε τις αποδοχές του στα 4.000.000 ευρώ «μεικτά» τον χρόνο! Εννοείται πως τα ίδια συμβόλαια καλύπτονταν και στις περιπτώσεις δανεισμού.

Πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα με πολύ λιγότερα χρήματα πια. Εχει πίσω του, όμως, μια ποδοσφαιρική ζωή γεμάτη γκολ, χρήματα και σκαμπανεβάσματα.