Playboy

Playboy

Της Μαριάννας Σκυλακάκη

Το 1955, όταν το διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Charles Beaumont "The Crooked Man" απορρίφθηκε από το περιοδικό Esquire, ο Hugh Hefner, ο ιδρυτής του περίφημου Playboy, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 91 ετών, αποφάσισε να το δημοσιεύσει στο δικό του περιοδικό. Η κοινωνία της εποχής αντέδρασε άσχημα: βλέπετε το διήγημα περιέγραφε έναν φανταστικό κόσμο στο οποίο η ομοφυλοφιλία ήταν ο κανόνας και οι straight άντρες διώκονταν, ο Hefner όμως υπεραμύνθηκε της απόφασής του, απαντώντας στους επικριτές του: "αν ήταν λάθος να διώκουμε τους ετερόφυλους σε μια ομοφυλοφιλική κοινωνία, τότε το αντίστροφο θα ήταν επίσης λάθος".

Η φιλοσοφία του Playboy ήταν αναμφίβολα απελευθερωτική για την εποχή της και υποστηρικτική σε μια σειρά από κοινωνικούς αγώνες, από το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση μέχρι τα δικαιώματα των μαύρων. Όσον αφορά βέβαια τα δικαιώματα των γυναικών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Hefner θεωρούσε τον εαυτό του φεμινιστή, οι απόψεις μάλλον διίστανται. Για πολλούς -και πολλές- έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία "αντικειμενοποιώντας" εντυπωσιακές νεαρές γυναίκες - δύσκολα το λες αυτό φεμινιστικό.

Ο "Hef" έγινε περισσότερο γνωστός σε ανθρώπους της δικής μου γενιάς ως πρωταγωνιστής της σειράς του E! "Girls Next Door" όπου, με πατημένα τα 70, περιφέρονταν με μια μεταξωτή πιτζάμα στο Playboy mansion, και περιποιείτο τις -εκάστοτε- 3 ξανθιές συντρόφους του. Διαβάζοντας όμως περισσότερα για την πορεία και τη ζωή του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν μια σύνθετη προσωπικότητα. "Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις το όνειρο κάποιου άλλου", είναι μια απ'' τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του, η οποία μάλιστα συνόδευσε και την ανακοίνωση του θανάτου του, μέσω Twitter. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.