Της Μαριάννας Σκυλακάκη
"Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι." Δεν εκπλήσσει νομίζω κανέναν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, στο χθεσινό του διάγγελμα, ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα, αποπειράθηκε να αλλάξει τη δυσμενή -λόγω κεντροαριστεράς και Πάνου Κάμμένου- ατζέντα της επικαιρότητας, ανακοινώνοντας το "κοινωνικό μέρισμα" που θα δώσει φέτος, ως αποτέλεσμα του "υπερπλεονάσματος". Όμως, και φέτος, το μέρισμα αυτό είναι αρκετά δύσπεπτο για ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας.
Δεν είναι μόνο γιατί αυτό, σε μεγάλο βαθμό, προέρχεται από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και από την καθυστέρηση των πληρωμών στους νέους συνταξιούχους. Είναι δύσπεπτο προπαντός γιατί αυτά τα λίγα που λαμβάνουν τα πιο αδύνατα στρώματα εκτάκτως, τα έχουν πρώτα δώσει πολλαπλάσια και σε μόνιμη βάση μέσω της δραματικής μείωσης του ΕΚΑΣ και της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όσο για την υπερφορολόγηση, αυτή είναι τόσο σκληρή ώστε οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών να αποτελούν πλέον την πλειοψηφίατων πολιτών - αθροιστικά πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ίδιου του δημοσίου ανεβαίνουν και πάλι στα 4,5 δισ. ευρώ και η ανεργία "μειώνεται"μέσω μαζικής μερικής απασχόλησης, με μέσο μισθό 360 ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα τάξη εργαζόμενων, κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.
700 εκατομμύρια ευρώ (το υπόλοιπο "μέρισμα" αφορά αποτροπή της χρεοκοπίας της ΔΕΗ και επιστροφή χρημάτων λόγω δικαστικών αποφάσεων) είναι αδύνατο να αλλάξουν την αφόρητη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.