Not Really Sure How to Feel About It

Not Really Sure How to Feel About It

Της Μαριάννας Σκυλακάκη

Ο Ζόραν Ζάεφ πέρασε το πρώτο μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της πΓΔΜ, αποσπώντας την έγκριση για συνταγματική αναθεώρηση με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά» το βράδυ της Παρασκευής.

Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια περίπου τριών μηνών, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η μία απαιτεί απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (61 βουλευτές) ή άλλη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές).

Πώς επηρεάζει η εξέλιξη αυτή τα εσωτερικά μας; Ας το θέσουμε έτσι: αν η όλη υπόθεση είχε ναυαγήσει την περασμένη εβδομάδα στο σκοπιανό κοινοβούλιο, δεν θα μπορούσε κανείς να προσάψει την αποτυχία αυτή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ το κόστος για τον ίδιο εντός Ελλάδας θα ήταν ελεγχόμενο. Ο Πάνος Καμμένος θα έκανε -για λίγους έστω μήνες- λιγότερη φασαρία, δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα μεγαλύτερη άνεση κινήσεων μέχρι τις διπλές (ή τριπλές) εκλογές του Μαΐου.

Αντιθέτως, το γεγονός ότι ο Ζάεφ προχωρά, δεν αποκλείεται να μονοπωλήσει την εγχώρια ατζέντα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, κοστίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίζεται αποδυναμωμένος σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τον Πάνο Καμμένο, κερδίζοντας λίγο χρόνο στην εξουσία, απομακρύνει μέρος του κεντροαριστερού ακροατηρίου του, που πιθανότατα θα διαφύγει προς την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ο ίδιος ο Τσίπρας να κάνει λόγο για μια Συμφωνία των Πρεσπών που διασφαλίζει την "ιστορική παρακαταθήκη", σε αυστηρά εκλογικούς πάντως όρους, θα τον συνέφερε πολύ περισσότερο να περάσει την καυτή πατάτα της επικύρωσής της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com