Tης Μαριάννας Σκυλακάκη
Ο Emmanuel Macron τα κατάφερε. Εξελέγη χθες πρόεδρος της Γαλλίας με ένα σαρωτικό 66% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, νικώντας την ακροδεξιά αντίπαλό του Marine Le Pen και εξασφαλίζοντας μια θέση στην ιστορία ως ο νεότερος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είδηση γίνεται δεκτή πανηγυρικά, καθώς το ανάχωμα απέναντι στην ξενοφοβία, το λαϊκισμό και τις φυγόκεντρες τάσεις "κράτησε" και με το παραπάνω.
Τα δύσκολα όμως για τον νέο ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων θα έλεγε κανείς ότι τώρα αρχίζουν, αν επιθυμεί να αφήσει το στίγμα του και να προωθήσει την ατζέντα του στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Και αυτό γιατί χωρίς κομματικό μηχανισμό στην περιφέρεια και με Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνους να ετοιμάζουν ρεβάνς στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, ο Macron κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν κύκλο ακυβερνησίας, αν το νεόκοπο κόμμα του En Marche! δεν κερδίσει ικανό αριθμό εδρών.
Στο μεταξύ, τόσο η υψηλή αποχή -περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους απείχε απ' τις εκλογές- όσο και το γεγονός ότι το εθνικιστικό αφήγημα της Le Pen βρήκε απήχηση στο 34% των ψηφοφόρων, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και θα αποτελέσουν χωρίς αμφιβολία σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.