To Market, To Market

To Market, To Market

Της Μαριάννας Σκυλακάκη

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η χθεσινή δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Το ελληνικό δημόσιο εξέδωσε 5ετές ομόλογο, με κόστος δανεισμού 4,625%, αντλώντας το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Μπορεί την τελευταία φορά που είχαμε βγει στις αγορές, επί κυβέρνησης Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014 να το είχαμε καταφέρει με απόδοση κατά τι υψηλότερη, όμως, αν κρίνει κανείς από το spread, τη διαφορά δηλαδή του επιτοκίου του ελληνικού πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε χθες και του αντίστοιχου γερμανικού, η χθεσινή έκδοση θα μπορούσε να πει ότι ήταν "ακριβότερη" (μια χρήσιμη ανάλυση σχετικά θα βρείτε εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, η περίφημη έξοδος έγινε δεκτή ποικιλοτρόπως. Η μεν κυβέρνηση αντέδρασε πανηγυρικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει το αφήγημα περί "αλλαγής σελίδας". Η αξιωματική αντιπολίτευση, δεικτικά: "για να το πω παραστατικά, ήμαστε στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν, γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε την κίνηση της Ελλάδας -η έξοδος άλλωστε δεν αποκλείεται να αποτελέσει επιχείρημα από την πλευρά των Γερμανών για τη μη αναγκαιότητα μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν έρθει η ώρα για τη σχετική συζήτηση (αφού μπορούμε να δανειστούμε με "ανεκτούς όρους" από τις αγορές)- επισήμανε όμως τη σημασία του να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Delia Velculescu επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα "φουλ ατζέντα μπροστά της", ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις. Ευτυχώς που το καταλάβαμε...

Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.