Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο Charles de Montesquieu, σε ένα κράτος δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία, αν η νομοθετική εξουσία και η εκτελεστική εξουσία συγκεντρώνονται στο ίδιο πρόσωπο ή αν η δικαστική εξουσία δεν διαχωρίζεται από τις άλλες δύο. Μάλιστα, η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας πρέπει να είναι πραγματική και όχι απλώς επιφανειακή.
Τι μας έπιασε και θυμηθήκαμε τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών καλοκαιριάτικα; Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η Βασιλική Θάνου, μέχρι προ (10) ημερών πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετείται επικεφαλής του νομικού τμήματος του πρωθυπουργικού γραφείου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Η ΝΔ κάνει λόγο για "μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία", η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμά ότι η απόφαση αποκαλύπτει"σχέσεις εξάρτησης" και το Ποτάμι δηλώνει δικαιωμένο "για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κυρία Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης".
H αλήθεια πάντως είναι ότι η μεταπήδηση ενός πρώην ανώτατου δικαστή σε μια κυβερνητική θέση, δεν είναι ένα απλό θέμα timing, αλλά θέμα ουσίας και λειτουργίας θεσμών. Ο διαχωρισμός των εξουσιών σε μια δημοκρατία δεν είναι απλά θέμα χρόνου. Κάθε απόφαση που υπονομεύει τοδιαχωρισμό αυτό, διαβρώνει τη δημοκρατία και πλήττει την αξιοπιστία των θεσμών του πολιτεύματος.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.