Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν χθες οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών κατά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας στις Βρυξέλλες. Michel Barnier και David Davis συμφώνησαν στη μέθοδο εργασίας, ενώ σε πρώτη φάση, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν σε τρία ζητήματα: στο "λογαριασμό" της εξόδου που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι, στο καθεστώς των δικαιωμάτων Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών στην Ευρώπη, και στο καθεστώς των συνόρων της Ιρλανδίας.
Η σημαντικότερη χθεσινή εξέλιξη; Οι συζητήσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν μόνο όταν οι δύο πλευρές κρίνουν ότι έχει σημειωθεί ικανή πρόοδος στα προαναφερθέντα ζητήματα. Με άλλα λόγια; Οι Βρετανοί μοιάζει να εγκαταλείπουν την προσπάθεια για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, διαφαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα η πιθανότητα, η Ευρώπη να κρατήσει τη μελλοντική πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά "όμηρο", για να πάρει μια όσο το δυνατόν υψηλότερη αποζημίωση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Δεν έχει σημασία πώς ξεκινά μια διαπραγμάτευση, αλλά πώς τελειώνει", δήλωσε ο Davis σχετικά. Μπορεί να μην έχει άδικο, το γεγονός όμως ότι χρειάστηκε να το πει αυτό απ'' την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, δεν είναι καλό σημάδι για τους Βρετανούς. Για τα 7 μαθήματα που επιφυλάσσει η ελληνική περίπτωση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Brexit, σας παραπέμπουμε σε παλαιότερο άρθρο της αθηΝΕΑς, εδώ.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.