Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Στον πάγο, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με τη Μαδρίτη για την επίλυση της κρίσης, έβαλε στο παρά πέντε την απόσχιση της Καταλονίας ο Carles Puigdemont, κηρύσσοντας μεν την ανεξαρτησία της περιοχής, ανακοινώνοντας δε παράλληλα την αναστολή της. Μπερδευτήκατε; Δεν είσαστε οι μόνοι.
Τα επόμενά του βήματα φαίνεται πως εξετάζει από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy. Μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο Rajoy ζήτησε από τον Καταλανό ηγέτη να ξεκαθαρίσει τη στάση του, η οποία έχει προκαλέσει ευρύτερη σύγχυση, ανακοινώνοντας ότι στο μεταξύ, βάζει μπρος την αναστολή της αυτονομίας της επαρχίας, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, ενός μέτρου που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934. Ο Rajoy αναμένεται να μιλήσει εντός της ημέρας και στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο Rajoy να έχει με το μέρος του ένα σωρό νομικά εργαλεία, όμως η κρίση αυτή μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια, αν καταφέρει να προσφέρει στους Καταλανούς ένα επαρκώς ελκυστικό πακέτο λόγων για να μείνουν. Ο Ισπανός πρωθυπουργός οφείλει να ανατρέξει στο κοντινό παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου και στο πρόσφατο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, για ένα παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς με δημοκρατικό τρόπο να κρατήσει μια χώρα ενωμένη. Βέβαια, μια τέτοια στρατηγική ενέχει τα ρίσκα της, όπως διαπίστωσε ο David Cameron την επόμενη φορά που διάλεξε να στραφεί στη λύση του δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο ζήτημα. Γιατί όταν η απάντηση της κάλπης είναι διαφορετική από αυτή που θέλεις, όπως ήταν στην περίπτωση του Brexit, δεν μπορείς παρά να την αποδεχτείς.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.