Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα και στην ασφαλιστική διείσδυση

Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα και στην ασφαλιστική διείσδυση

Πολύ συχνά στην Ελλάδα αποτελεί θέμα συζήτησης η ασφαλιστική συνείδηση. Οι αφορμές είναι αρκετές αφού τα ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους εξελίχθηκαν σε μάστιγα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές ανέδειξαν με πολύ άσχημο τρόπο τα απογοητευτικά ποσοστά ασφάλισης κατοικιών στη χώρα μας.

Η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Insurance Europe, η Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ευρώπης, έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ασφαλιστική... ασυνειδησία, καθώς είναι άκρως εντυπωσιακά τα ευρήματα αναφορικά με την διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε όλες τις κατηγορίες ασφαλειών η Ελλάδα βρίσκεται «κολλημένη» στο τελευταίο «γκρουπ δυναμικότητας» καθώς απέχει έτη φωτός από τις ασφαλιστικά ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Για το έτος 2017, η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς (ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ) ενισχύθηκε κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,53% και κυμάνθηκε από 0,9% στη Λετονία έως 12,2% στη Μ. Βρετανία. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι η Ελλάδα, όπου η ασφαλιστική διείσδυση εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει το 2% βρίσκεται πολύ μακριά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας και ταυτόχρονα ότι ο κλάδος έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe, η χώρα μας εμφανίζει παρόμοιες επιδόσεις με την Πολωνία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Λετονία και την Εσθονία, καταγράφοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν ασφαλίστρων. Στο μεσαίο γκρουπ, το οποίο αποτελείται από χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βρίσκουμε χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πορτογαλία, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν οι Φινλανδία, Δανία, Μ. Βρετανία και Ελβετία.

Η σύγκριση της Ελλάδας με τις προηγμένες ασφαλιστικά οικονομίες είναι πραγματικά απογοητευτική. Την ώρα που οι Έλληνες δαπάνησαν λιγότερα από 250 ευρώ το 2017 για ασφάλιστρα Ζωής, τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στη Δανία ξεπέρασαν τα 3.750 ευρώ, στη Φινλανδία διαμορφώθηκαν λίγο χαμηλότερα από τα 3.500 ευρώ, ενώ στην Ελβετία και στη Μ. Βρετανία άγγιξαν τα 3.000 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ.

Στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων, τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το 2017 δεν ξεπέρασαν τα 200 ευρώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 600 ευρώ, ενώ οι Ελβετοί δαπάνησαν περί τα 1.700 ευρώ. Ειδικότερα, τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα 100 ευρώ στην Ελλάδα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Ο ασφαλιστικός κλάδος σε αριθμούς

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα συνολικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 1,213 τρισ. ευρώ το 2017, από τα οποία τα 710 δισ. ευρώ αφορούν σε ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, τα 371 δισ. ευρώ στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και 132 δισ. ευρώ στον κλάδο Υγείας. Τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,7% από το 2016, με τα ασφάλιστρα Ζωής να ενισχύονται κατά 5%, των Γενικών Ασφαλειών κατά 4,4% και της Υγείας κατά 3,9%.

Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη δαπανήθηκαν κατά κεφαλήν 2.030 ευρώ για ασφάλιση το 2017, έναντι 1.947 ευρώ το 2016. Από αυτά τα χρήματα, τα 1.189 ευρώ διατέθηκαν για ασφάλειες Ζωής, τα 621 ευρώ για Γενικές Ασφάλειες και 221 ευρώ για ασφάλισης Υγείας.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν 1,022 τρισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 8,6% από τις αποζημιώσεις του 2016. Στα 668 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι αποζημιώσεις του κλάδου Ζωής (+11,4%) προς ασφαλισμένους, στα 248 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις του κλάδου Γενικών Ασφαλειών και στα 1,6 δισ. ευρώ του κλάδου Υγείας.

Η διείσδυση των ασφαλειών Ζωής ενισχύθηκε ελαφρώς το 2017 στο 4,44% από 4,34% και κυμάνθηκε από 0,2% στη Λετονία έως 8,5% στη Μ. Βρετανία. Οι Ρουμάνοι δαπάνησαν κατά κεφαλήν μόλις 21 ευρώ για ασφάλειες Ζωής το 2017 ενώ οι Φινλανδοί και οι Δανοί δαπάνησαν πάνω από 3.000 ευρώ.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».