Ξεσκονίζοντας τα κιτάπια του '15 για τη ΔΕΗ

Εδώ και περίπου δύο μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, ενώ σχεδόν καθημερινά καταγγέλλουν τα ανώνυμα  «καρτέλ της ενέργειας» τα οποία κερδίζουν λένε εκατομμύρια λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, έχουν αποσύρει ως προτεινόμενη λύση, την επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ.   

Ούτε στη Βουλή στις παρεμβάσεις του ο κ. Τσίπρας, ούτε στις ανακοινώσεις του κόμματος, ούτε στις συνεντεύξεις της αρμόδιας τομεάρχη, επανέρχεται η «υπόσχεση» της Κουμουνδούρου να «κρατικοποιήσει» ξανά τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Αν και η αλήθεια είναι ότι τη λέξη κρατικοποίηση δεν τη χρησιμοποιούσαν. Κάτι θολά και συγκεχυμένα έλεγε ο κ. Τσίπρας περί επίκλησης ορισμένων δικαιωμάτων κλπ.

Πιθανόν στην Κουμουνδούρου δεν έχουν βρει ακόμη τη φόρμουλα να το κάνουν με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως άλλοτε με τα μνημόνια. Ίσως κάτι να συνέβη σε αυτό το διάστημα και να άλλαξαν γνώμη για το τι πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ.  

Όποιος και να είναι ο λόγος η παράλειψη φωνάζει!  

Μαζί με τη διαφαινόμενη …υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η αφωνία του ανθρώπου που στην πραγματικότητα επί σειρά ετών «διοικούσε»  τη ΔΕΗ όταν αυτή βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο.  

Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος θα συμβολίζει πάντα στους παλιούς, τις ένδοξες μέρες του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, είναι εξαφανισμένος ενώ η συγκυρία θα ήταν ιδανική για να σαλπίσουν νέους αγώνες και την επιστροφή της ΔΕΗ στις αγκαλιές του κράτους!

Η τελευταία δημόσια παρουσία του στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και οι δυο μαζί χάραζαν κόκκινες γραμμές. Ξεχνώντας ο μεν κ. Τσίπρας ότι είχε συμφωνήσει τα έσοδα από την πώληση του 17% της ΔΕΗ να πάνε στο χρέος. Ο δε κ. Φωτόπουλος ομοίως είχε μια αμνησία για τα όσα του είχε σύρει όταν έφερε το τρίτο μνημόνιο και τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Κάνοντας λιανά τα πράγματα για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο  αρχι - συνδικαλιστής έγραφε το 2015 - σε ανακοίνωσή του με τίτλο «ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;»

«Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ξεπουλήματος που γίνεται από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ΔΕΗ, πέρα όλων των άλλων, αρκεί να σκεφθεί ότι όλα όσα συμφώνησε στη χονδρική τα συμφώνησε γνωρίζοντας ότι μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που χρησιμοποιείται σαν καραμέλα από τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ότι δήθεν δεν άνοιξε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει».

Και συνέχιζε παρακάτω στην ανακοίνωση - σεντόνι:

«Με βάση τα παραπάνω, που δεν παίρνουν διάψευση, γιατί έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τίθενται τα εξής ερωτήματα : (παραλείπω τα αυτονόητα ερωτήματα για το αν τα παραπάνω έχουν έστω και από μακριά κάποια σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για κόμμα που θέλει να λέγεται και να ΕΙΝΑΙ κόμμα της αριστεράς και στέκομαι σε ερωτήματα της κοινής λογικής).

 Έχει καμία σχέση αυτό που συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), με αυτό που λέγεται ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός; Δηλαδή ότι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ – ΘΕΣ ΔΕΝ ΘΕΣ θα χάσεις ως το 2020 το 50% των πελατών σου! Είναι αυτό ο ανταγωνισμός; Να σου αρπάζουν χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις το 50% των πελατών σου και να το χαρίζουν στους ιδιώτες;

 Έχει καμία σχέση αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) με αυτό που μπορεί να δεχτεί ο κοινός νους; Δηλαδή ότι μπορεί και να χάσεις εάν ο άλλος είναι φθηνότερος; Υπάρχει εδώ κάτι τέτοιο ή πρόκειται για ξεδιάντροπη αρπαγή και χάρισμα;

Επειδή η απάντηση είναι δεδομένη ένα σχόλιο χωρά: Αυτοί που υπέγραψαν την κατάπτυστη αυτή συμφωνία, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυσσαν,  επιφέρουν το πιο οδυνηρό, το πιο θανάσιμο πλήγμα που έχει δεχτεί ποτέ η ΔΕΗ.»  

Τσίπρας και Φωτόπουλος μπορεί να είπαν «ψωμί και αλάτι» για όσα ο αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ καταλόγιζε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για το μνημόνιο, τη  ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τους κολλητούς της.

Απλώς καλό είναι  να ξεσκονίζουμε σιγά-σιγά όλα τα κεφάλαια του 2015, αν ορισμένοι θέλουν σώνει και καλά να επιστρέψουμε έκοντες άκοντες εκεί. 

Διαβάστε Περισσότερα