Το ταγκό του αγοραστή και πωλητή της ψήφου

Το ταγκό του αγοραστή και πωλητή της ψήφου

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να απευθυνθείτε σε κείνη την μερίδα των πολιτών(;) που συσχετίζουν ευθέως την ψήφο τους με τις παροχές. Σ' αυτούς δηλαδή που δίχως καμιά ενοχή ή ενδοιασμό ψηφίζουν όποιον δίνει τα περισσότερα και μάλιστα ντούκου. Να τους πείσετε πως αν καταψηφιστεί ο Τσίπρας στις ευρωεκλογές, μέχρι τις εθνικές εκλογές θα διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τις παροχές. Είναι ο σιγουρότερος τρόπος να οικονομήσουν, πείτε τους.

Μην γελάτε, θα το πιστέψουν. Και διόλου δεν αποκλείεται να το κάνουν κιόλας. Κατ' αρχήν έχει τόσο πολύ εμπεδωθεί στην λαϊκή συνείδηση η πεποίθηση ότι ο Αλέξης είναι ένας απροκάλυπτος αγοραστής ψήφων, που κανείς δεν θα εκπλαγεί αν μέχρι τις εθνικές εκλογές πενταπλασιάσει τα επιδόματα και δεκαπλασιάσει τις παροχές. Ούτως ή άλλως, από την δημοσιονομική υπερπειθαρχία πήγαμε τόσο απότομα στο «πάρε κόσμε», που κανένας πια δεν σκέφτεται θέματα όπως οι αντοχές της οικονομίας ή η επανάληψη των παλιών καταστροφικών συνταγών που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Εδώ δεν τα σκέπτονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών, ο απλός ψηφοφόρος θα τα ψειρίσει;

Δεύτερον, υπάρχει μια μερίδα του εκλογικού σώματος που δεν έχει το παραμικρό συνειδησιακό πρόβλημα να τον θεωρήσουν ζητιάνο, αρκεί η ελεημοσύνη που θα πάρει να είναι της προκοπής. Κι επειδή στις μέρες μας αυτό το «της προκοπής» είναι άκρως εκπτωτικό, τα τριάκοντα αργύρια έχουν υποτιμηθεί σε διακοσάρια-τρακοσάρια ευρώ. Είναι βέβαια ιστορική ειρωνεία αυτή η κατάπτωση συνειδήσεων να μεγαλουργήσει με κυβέρνηση αριστεράς και ηθικού πλεονεκτήματος, όμως δυο μέρες πριν την κάλπη κανείς δεν ασχολείται με την ψυχή του. Το αφήνουν για μετά.

Σ' αυτό λοιπόν το άθλιο ταγκό ενός ανήθικου αγοραστή ψήφων κι ενός ξεδιάντροπου πωλητή της ψήφου του, δυο μόνο παρεμβάσεις χωράνε. Είτε ο αντίπαλος θα προσφέρει στον πωλητή περισσότερα απ' όσα του δίνει ο σημερινός παρτενέρ του, είτε να τον πείσει ότι ο νυν αγοραστής που τον έχει διπλαρώσει είναι απατεώνας και πάει να του φάει την ψήφο κοψοχρονιά. Αφού λοιπόν ο Κυριάκος δεν σκοπεύει να προσφέρει παραπάνω, ο μόνος τρόπος να ματαιωθεί αυτός ο θλιβερός χορός αγοραστή-πωλητή, είναι να υποδαυλιστεί η βουλιμία του πωλητή.

«Μεγάλε, σίγουρα σε δυο μήνες θα σου δώσει παραπάνω, αρκεί τώρα να τον πιέσεις, όχι να του παραδοθείς άνευ όρων. Στρίμωξε τον, έχει λεφτά.» Ιδού η συνταγή, κύριοι, για να πάει ο Αλέξης σε πανωλεθρία στις ευρωεκλογές και μάλιστα απ' αυτούς που θεωρεί προνομιακούς του ψηφοφόρους. Η απληστία κύριοι, συχνά είναι ισχυρότερη από κάθε άλλο συναίσθημα ή σκέψη. Εκμεταλλευτείτε τη. Άλλωστε τον βλέπετε τον συνομιλητή σας και καταλαβαίνετε αν το μάτι του γυαλίζει για ένα επιπλέον τρακοσαράκι. Φυτέψτε του χαλαρά την ιδέα ότι μπορεί να βγάλει παραπάνω καταψηφίζοντας τον Σύριζα στις ευρωεκλογές και αφήστε την ιδέα να καρποφορήσει στο κεφάλι του ως την Κυριακή. Μόνο με τα ίδια του τα όπλα θα πολεμηθεί ο Τσίπρας…