Το στοίχημα του Κυριάκου

Το στοίχημα του Κυριάκου

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι αλήθεια πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απρόσμενο καταιγισμό θετικών μέτρων. Αυτό εξάλλου δείχνει και η αμηχανία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που βγάζουν άναρθρες κραυγές. 

Ισχυρίζονται πως τα θετικά μέτρα είναι ιδιοκτησία τους, απλώς δεν βρήκαν χρόνο, μέσα στους 54 μήνες που κυβέρνησαν, να τα υλοποιήσουν. Αυτά δε που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως αρνητικά, αναβιώνουν το «κράτος της Δεξιάς».

Σημειωτέον, πως ο Α. Τσίπρας δεν έχει κάνει δήλωση εδώ και αρκετές ημέρες. Και τι να πει; Αφήνει τους «από κάτω» να ψελλίζουν τις ανοησίες τους.

Το μεγάλο στοίχημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πώς θα εφαρμόσει τα όσα εξαγγέλλει. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς εκεί θα κριθεί όχι μόνον η αξιοπιστία του, αλλά και η ικανότητα του να κυβερνήσει.

Σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις υπάρχουν κάποια μέτρα που τις συμβολίζουν. Κάποια μέτρα που η επιτυχημένη ή η αποτυχημένη εφαρμογή τους έχει αφήσει τα ίχνη της στην κυβερνητική πορεία.

Σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση θα κριθεί άμεσα από το αν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το νόμο για την προστασία της πανεπιστημιακής ελευθερίας από τις παραβατικές συμπεριφορές και αν θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Στην πρώτη περίπτωση είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, καθώς η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκκαθάριση εξωπανεπιστημιακών χώρων, όπου αναπτύσσονται έκνομες συμπεριφορές.

Ή η κυβέρνηση θα επιβάλλει τη νομιμότητα ή θα ακολουθήσει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενέδιδαν στην ιδεολογική πίεση της Αριστεράς, καθώς η επιβολή της τάξης είχε προσλάβει αρνητικό πρόσημο. Φοβόταν.

Δεν υπάρχει μέση λύση, γιατί οι τραμπούκοι δεν αντιμετωπίζονται με τον διάλογο και την πειθώ, καθώς μισούν και τον διάλογο και την πειθώ.

Εκτός από την πολιτική βούληση που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, στην συνέχεια χρειάζεται ένας άψογος στρατηγικός σχεδιασμός, με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η μάχη για την προάσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα ΑΕΙ, θα είναι μια διαρκής μάχη, με βαθύ χρονικό ορίζοντα, καθώς θα πρέπει να ξεριζώσει αντιλήψεις σαράντα ετών.

Όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Αλλά και η μάχη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν θα είναι ευκολότερη. Εδώ η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια νοοτροπία εκατομμυρίων Ελλήνων και τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών της εστίασης και της διασκέδασης. Δεν είναι τυχαίο, που ένας δυναμικός υπουργός, ο Α. Λοβέρδος ηττήθηκε. Δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τον νόμο του, έχοντας μάλιστα και την πρωθυπουργική κάλυψη.

Η αστυνόμευση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι πολύ δύσκολη, καθώς απαιτεί την κινητοποίηση, τις νυκτερινές ώρες, χιλιάδων κρατικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια. Ενώ ένα βασικό μειονέκτημα είναι και η εντοπιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, κάτι που περιορίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους.

Σε αυτά τα δύο εμβληματικά μέτρα θα δοκιμασθεί αρχικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο της δεν είναι εύκολο, καθώς θα αναμετρηθεί με τις νοοτροπίες πάρα πολλών χρόνων.

Γι΄αυτό χρειάζεται εκτός από την αποφασιστικότητα και η άριστη οργάνωση. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία πως αυτό που εννοεί, έχει την ικανότητα και να το πράξει.