Το σκάνδαλο της Wirecard, προβληματίζει το ψηφιακό οικοσύστημα

Το χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Wirecard (WDIG.DE), που συνταράσσει από τις αρχές Απριλίου 2020 την γερμανική κεφαλαιαγορά του DAX, έχει προϊστορία. Σήμερα πλέον, το σκάνδαλο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς στις εξελίξεις έχουν αναμειχθεί το hedge fund TCI,  που ζήτησε την απομάκρυνση του CEO της Wirecard, η εποπτική αρχή BaFin, η ΕΥ και KPMG. 

Στο διάστημα αυτό των δυο μηνών, η μετοχή της Wirecard, έχει υποχωρήσει από τα 140 ευρώ, στα 17 ευρώ. Η Wirecard AG είναι μια εταιρεία ψηφιακών πληρωμών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η γερμανική θυγατρική της Wirecard Bank AG, διαθέτει τραπεζική άδεια, καθώς και άδειες και συμφωνίες  συνεργασίας με την Visa, την  Mastercard, την American Express, την Discover/Diners, την JCB, την Alipay, την WeChat Pay, την Apple Pay, την China UnionPay, την Curve, τη Funding Circle, τις start-up τράπεζες Atom, Tandem και Revolut, την Pockit, την Loot, την U Account, την Soldo, την Tide κ.α. Μέσω της βρετανικής θυγατρικής της, Wirecard Card Solutions Ltd, έχει αδειοδοτηθεί και για την έκδοση εικονικών καρτών (virtual cards).

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2018, διότι όπως θα δούμε κατωτέρω αδυνατεί να παρουσιάσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, η Wirecard συνεργάζεται με πάνω από 250.000 εταιρείες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο χρηματοπιστωτικός όμιλος της Allianz, ο τουριστικός οργανισμός TUI, οι αεροπορικές εταιρείες KLM και Qatar Airways, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακού εμπορίου Rakuten.com και η Transport for London. Το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που εκκαθαρίστηκαν μέσω της Wirecard μέσα στο 2018, ανήλθε στα $125 δισ. και οι ρυθμοί αύξησης τους πρώτους μήνες του 2019, άγγιζαν το 35%.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η Wirecard, όχι μόνο παρέχει υπηρεσίες στην αφρόκρεμα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα κινείται πάνω στην κορυφή του ψηφιακού κύματος και του fintech, υποστηρίζοντας πρωτοποριακές εφαρμογές όπως είναι οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile payments), oι πληρωμές μέσω εικονικών πιστωτικών καρτών (virtual credit cards), η διασύνδεση μέσω γεφυρών, ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και εκκαθαρίσεων κα.

Στην Ελλάδα η Wirecard είχε κάνει την εμφάνιση της σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για την υποστήριξη της κινεζικής Alipay, προσφέροντας λύσεις για συναλλαγές μέσω POS στους Κινέζους επισκέπτες, που ταξιδεύουν στην χώρα μας.

Η οσμή του σκανδάλου της Wirecard, είχε αρχίσει να αναδύεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, με ένα δημοσίευμα των Financial Times, σχετικό με πλαστά οικονομικά στοιχεία και με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις δραστηριότητες της εταιρείας στην περιοχή «Ασίας και Ειρηνικού», με εμφανή στοχοποίηση στις δραστηριότητες στην Κίνα και στις Φιλιππίνες. Η Wirecard, είχε κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας, η BaFin είχε απαγορεύσει το short selling στις μετοχές της WDIG.DE και η εταιρεία ΕΥ ανέλαβε να πραγματοποιήσει έναν ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο, σχετικό με τις κατηγορίες.

O έλεγχος οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι είχαν εξαφανιστεί διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται σε δυο τράπεζες των Φιλιππίνων, οι οποίες όπως αποδείχθηκε, ουδεμία σχέση είχαν με την Wirecard. Το ποσό αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο, συγκρινόμενο με υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία του 2018, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα της Wirecard ήταν 2 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 347 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο δεν σταματάει εδώ. Η Wirecard, κατηγορείται και από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι δεν προστάτευσε τα δεδομένα των πελατών της από την διεθνή κοινότητα hackers “Dark Basin”, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στοιχεία και να σπάσουν κωδικοί λογαριασμών και συναλλαγών. Ως αποτέλεσμα τόσο το FBI, όσο και οι δικαστικές διωκτικές αρχές της Νέας Υόρκης, διεξάγουν έρευνα.

Όπως λένε και οι χρηματιστηριακοί γκουρού: “όταν κάτι μυρίζει σαν σκάνδαλο και μοιάζει με σκάνδαλο, τότε είναι σκάνδαλο και φύγε μακριά πριν σκάσει”. Οι επενδυτές είχαν τουλάχιστον χρόνο 17 μηνών, πριν δουν ξαφνικά την τιμή των μετοχών τους να καταρρέει από τα 140 στα 17 ευρώ.
 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.