8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Το Ασφαλιστικό βάζει «λουκέτο» στον Αγροτικό Τομέα

Το Ασφαλιστικό βάζει «λουκέτο» στον Αγροτικό Τομέα

Του Αναστάσιου Λυμπερίου*

Η κυβέρνηση με τον φορολογικό-ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016 που ψηφίστηκε στις  13 Μαΐου του 2016 οδηγεί στην αφαίμαξη του παραγόμενου εισοδήματος των αγροτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών αυξάνονται από 9,5% σε 27,2% περίπου κατά 300% ενώ θα πρέπει να περιμένουν 16 χρόνια από τη ψήφιση του Νόμου για πλήρη σύνταξη το 2031 για να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ο νόμος προβλέπει υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν το  παράδοξο αποτέλεσμα τη μείωση, αντί της αύξησης των ασφαλιστικών εσόδων λόγω της αδυναμίας καταβολής των εισφορών, την αύξηση της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και κατ' επέκταση της απώλειας εσόδων και της αύξηση των ελλειμμάτων.

Επίσης καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες (Α.Κ Πίνακας 1) και τα πλεονεκτήματα που παρείχαν οι κατηγορίες αυτές στους αγρότες.


Πίνακας 1: Οι 7 Ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ πριν τη ψήφιση του Νόμου

Αναλυτικότερα ο Νόμος προβλέπει ότι οι αγρότες θα καταβάλλουν για τη κλάδο της σύνταξης αναδρομικά από 1/7/2015 έως 31/12/2016 αυξημένες εισφορές 10% από 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΓΑ. Επιπρόσθετα οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 14% το 2017 όχι επί των κατηγοριών αλλά επί του ελάχιστου εισοδήματος των 410,20 ευρώ (δηλαδή το 70% δηλαδή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) και έως το 2022 θα πρέπει να εισφέρουν ως εξής:


Για το κλάδο της ασθενείας οι αγρότες θα πληρώσουν το 2016 το 3,61% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΓΑ, το 2017 το 4,73% του εισοδήματος, το 2018 το 5,84% και το 2019 το 6,95%.

Προβλέπεται επίσης εισφορά για την Αγροτική Εστία η οποία ορίζεται σε 0,25%  επί του εισοδήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή οι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι δυο χρόνια νωρίτερα με νέες αυξήσεις  στις εισφορές υπέρ υγείας και αντί για το 2019 σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου (τον Ν.4387/2016) θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές τους με αύξηση κατά 6,95% από το 2017 καθώς τέθηκε ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των 2,8 δισ. Ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν και τα παραπάνω δημοσιεύματα η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική ύπαιθρο.

Θολό παραμένει ωστόσο το τοπίο στο ζήτημα του κουρέματος κατά  60% των συντάξεων των ενεργών αγροτών σύμφωνα  με την επίμαχη διάταξη που έχει περάσει με τον ασφαλιστικό νόμο (Άρθρο 20 παρ 1του Ν. 4387/2016) την οποία και  παραθέτουμε: «1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου».

Πρόκειται για αγρότες που είχαν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν ή συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2016 με την κυβέρνηση να το διαψεύδει και να διατυμπανίζει ότι είναι εκτός περικοπών. Σε αχαρτογράφητα νερά είναι όμως και  όσοι συντανταξιοδοτούνται από 1/1/2017 με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δίνει ασαφείς απαντήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Αναμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο και τις αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η κυβέρνηση έσπειρε ψευδαισθήσεις και θερίζει με την προχειρότητα και ανεπάρκεια της μέτρα άδικα και υπέρμετρα, φορτώνοντας με νέα βάρη τους  Έλληνες αγρότες. Η οικονομική ασφυξία στα ήδη επιβεβαρυμμένα αγροτικά νοικοκυριά θα  έχει ως αποτέλεσμα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να κινδυνεύουν να μείνουν  ακαλλιέργητες οδηγώντας παράλληλα σε μαρασμό ένα παραγωγικό κλάδο που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Λογιστής Α' Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας

[email protected]