Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:02

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου
-A +A

Τι περιμένουμε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 00:02

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τα καθήκοντά της, έχοντας ένα ισχυρό όπλο που κανείς προκάτοχός της δεν είχε: Ακριβώς επειδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, οι πολίτες δεν έχουν κάποια προκατασκευασμένη εικόνα για εκείνη, θετική ή αρνητική. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του κ. Σαρτζετάκη ο οποίος μάλλον συνέβαλε στην εμπέδωση του στερεότυπου του «στεγνού δικαστή», η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη Πρόεδρος που θα έχει την ευκαιρία να χτίσει από την αρχή την εικόνα του θεσμού σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Για την κ. Σακελλαροπούλου δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης από το παρελθόν και έτσι καθώς γνωρίζουμε ελάχιστα για εκείνη, στην πραγματικότητα έχει τη μοναδική ευκαιρία να δώσει ζωή σε ένα αξίωμα που στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι «διακοσμητικό».

Όμως, όπως ακριβώς η κ. Σακελλαροπούλου έχει την ευκαιρία να χτίσει η ίδια την εικόνα της Προέδρου έτσι κι εμείς μπορούμε να φανταζόμαστε πως θα θέλαμε να τη δούμε.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκπέμπει την εικόνα «κανονικού ανθρώπου». Στην επικοινωνία ο χαρακτηρισμός αυτός περιγράφει όποιον ή όποια δεν εμπίπτει στο στερεότυπο της κοινωνικής θέσης, του αξιώματός του/της σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο. Πράγματι, η κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει καμία σχέση με το στερεότυπο της εικόνας μιας δημόσιας περσόνας ούτε στην εμφάνιση, ούτε στον τρόπο που ντύνεται.

Αυτό θα θέλαμε να το κρατήσει στο βαθμό βέβαια που δεν θα έρχεται «κόντρα» προς τις απαιτήσεις του αξιώματός της. 

Χρειαζόμαστε  μια Πρώτη Πολίτη της χώρας που ντύνεται ως εργαζόμενη, δεν έχει κάνει παρεμβάσεις στην εικόνα της ώστε να δείχνει νεότερη, δεν είναι «στυλιζαρισμένη» ως μικρομεσαίο στέλεχος κόμματος ή ανώνυμης εταιρείας.

Από τη νέα Πρόεδρο έχουμε την αξίωση να δείχνει στους Έλληνες ότι διαβάζει βιβλία, να φωτογραφίζει τα βιβλία που διαβάζει και να τα «ανεβάζει» στα σόσιαλ μήντια, να γράφει γι αυτά στη σελίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο facebook (η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις ελάχιστες χώρες που η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει σελίδα σε αυτή τη μαζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης). Θέλουμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει «μόδα» ειδικά στις γυναίκες και τους νέους, το διάβασμα.

Δεν έχουμε το κουράγιο να τη δούμε να φωτογραφίζεται με γνωστές κοσμικές κυρίες, ακόμα κι αν αυτές είναι ευεργέτες της πολιτείας. Αν πρέπει να το κάνει, ας γίνει στο ελάχιστο δυνατό βαθμό.

Θέλουμε η Προεδρία της Δημοκρατίας να έχει τη δική της επικοινωνιακή γραμμή στους διάφορους «εθνικούς εορτασμούς». Μια ανώτατη δικαστικός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να τρέχει πίσω από κοσμικές κυρίες κι ας έχουν αυτές την ευλογία του πρωθυπουργού σε ό,τι κάνουν. 

Οι Έλληνες έχουμε κουραστεί από την εικόνα της ηθικής κατάπτωσης, μιας «Σύβαρις» που ακόμα και ως τέτοια, αποδείχτηκε επαρχιακή. Δηλαδή, έβγαλε πιο πολλές «κωμικές» εικόνες από «τραγικές», ό,τι σαρκάζει ο Μολιέρος στον «Αρχοντοχωριάτη».

Το σημαντικότερο το αφήσαμε για το τέλος. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Προεδρία της Δημοκρατίας να ηγηθεί μεγάλων κοινωνικών πρωτοβουλιών. Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα παιδιά που είναι παρατημένα στα ιδρύματα και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτά. Υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες που η νέα Πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει σε δεύτερο χρόνο, όπως, για παράδειγμα για το Περιβάλλον. Όμως αυτά έπονται. 

Στην Ελλάδα προηγούνται οι άνθρωποι, οι φτωχοί Έλληνες για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται. 

Ας γίνει λοιπόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνη που θα στρέψει το ενδιαφέρον της κοινωνίας στους μη προνομιούχους, σε όσους δεν έχουν φωνή, στους φτωχούς, στα παιδιά στα ιδρύματα και σε όσα ζουν στη φυλακή με τη μητέρα τους. Είναι πολλοί οι Έλληνες για τους οποίους δεν μιλάει ποτέ κανείς. Είναι πολλοί αυτοί που η ύπαρξή τους δεν «πακετάρεται» σε κάποιο «δικαίωμα» επικοινωνιακά ελκυστικό, για να ασχοληθούν οι «κοσμικοί» κάθε μορφής και είδους μαζί τους.

Ας γίνει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η δική τους φωνή. 

Αλλιώς, όπως μας είπε και κάποιος φίλος, «σφυρίδα και ξερό ψωμί». Όμως, οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα από αυτό και πλέον το ξέρουμε κιόλας. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα