Τι γίνεται στην Κρήτη παιδιά;

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την Κρήτη που ο Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «γελοία», είναι γνωστά στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό. Διότι τα τηλέφωνα των νοικοκυριών κάτω στο νησί χτυπούν διαρκώς σαν δαιμονισμένα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενδέχεται σε κανένα άλλο μέρος της χώρας πλην της Αττικής να μην υπάρχει τέτοια υπεραλίευση δημοσκοπικών δεδομένων. Και όλοι ξέρουν όλα τα αποτελέσματα. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε την GPO για να μάθει. Είχε πάρει τα μαντάτα εδώ και πολύ καιρό κι από πολλές μεριές.

Απλώς κάτι έπρεπε να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χάνει το κάστρο του, δεν είναι παίξε-γέλασε. Αν στην Κρήτη βρεθεί στην δεύτερη θέση (που θα βρεθεί), άντε μετά να υποστηρίξει ότι θα έρθει πρώτος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κι αν ο Αλέξης από πρώτος που ήταν το 2019 στο πράσινο νησί κατρακυλήσει, άντε μετά να ισχυριστεί ότι είναι ο πολιτικός διάδοχος του Ανδρέα. Ο οποίος Ανδρέας κατέβαινε στο Ηράκλειο για να πάει να αράξει στις σουίτες του Elounda Βeach και μαζεύονταν στο αεροδρόμιο είκοσι χιλιάδες φτωχαδάκια για να τον επευφημήσουν. 

Μπορεί η υπόλοιπη Ελλάδα να έμεινε εμβρόντητη από τη δημοσκόπηση της GPO στην Κρήτη (ΝΔ 28% - ΣΥΡΙΖΑ 22%, ΠΑΣΟΚ 18%), στο νησί όμως κανένας δεν εξεπλάγη. Οι τοπικές δημοσκοπήσεις κυκλοφορούν στα καφενεία και στα μπαράκια, με την ίδια άνεση και πληθώρα που κυκλοφορούν τα κρουασάν στα σαλόνια των πρωινών των ξενοδοχείων. Και φυσικά, αυτό που ξέρει ως και η Κουτσή Μαρία της Κρήτης, δεν είναι δυνατόν να έμεινε κρυφό απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς βρίσκεται σε τραγικό (πολιτικό και επικοινωνιακό) αδιέξοδο, οπότε η μόνη του διαφυγή είναι τα βάλει με την GPO.  

Ότι θα αρκούσε μια ελάχιστη άνοδος του ΠΑΣΟΚ για να περάσει πρώτη η ΝΔ στο σύνολο της Κρήτης, ήταν δεδομένο για όσους ήξεραν. Ο ροζ χάρτης της βραδιάς των εκλογών, ήταν μάλλον απατηλός. Στα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, σε Ρέθυμνο και Λασίθι υπήρχε μόλις μισή μονάδα διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά ο Αλέξης ήταν μπροστά 2,5%, ενώ απόσταση ασφαλείας 13 μονάδων είχε μόνο στο Ηράκλειο.

Εφόσον λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, από την επομένη των εκλογών έπαθε πανελλαδική δημοσκοπική καθίζηση δέκα μονάδων (από το 31,5% στο 20-21%), αυτό ήταν λογικό να συμβεί και στην Κρήτη.  Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτυπώνει η GPO, είχε συμβεί στο νησί από τον Αύγουστο του 2019. Η είσοδος του κρητικού Νίκου Ανδρουλάκη στην πολιτική σκηνή, απλώς το επέτεινε. (Αύριο, η πολιτικά ειδική περίπτωση της Κρήτης)