Θα ζητήσει συγνώμη από τον ΣΚΑΪ;

Θα ζητήσει συγνώμη από τον ΣΚΑΪ;

Η δημοσιογραφία είναι εξαιρετικά σοβαρή λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν είναι παιχνίδι. Ο πρωθυπουργός και το κόμμα του την αντιμετώπισαν σαν όργανο των ορέξεών τους και σαν σάκο του μποξ για τις ανάγκες τους. Με απόλυτη περιφρόνηση στο θεσμό της. Σήμερα ο κ Τσίπρας θα εμφανιστεί στο κανάλι που λέρωσε περισσότερο με τη λάσπη του. Όχι ως απολογούμενος. Ως κουτοπόνηρος και θρασύς. Από αυτή την εμφάνιση είναι ο μόνος που θα κερδίσει.

Ο κ Τσίπρας θα κερδίσει γιατί η αντιδημοκρατική, καθεστωτική και ταυτόχρονα μωρουδιακή πράξη του να αποκλείσει αντιπρόσωπους του λαού από μέσο Ενημέρωσης μαρτυράει ότι δεν έχει ιδέα από το ρόλο και την ισχύ των Μέσων Ενημέρωσης.

Οι συνάδερφοί μου στις εφημερίδες μπορούν να μαρτυρήσουν ότι η μόνιμη επωδός σε καθέναν και σε όλους ήταν μία: Όταν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί δεν θα υπάρχουν, εσείς θα είσαστε εδώ και θα γράφετε με τις υπογραφές σας. Ελέγχοντας την επόμενη εξουσία.

Αυτή τη βασική αλήθεια δεν την έχουν κατά νου ούτε οι νεόκοποι πολιτικοί- οι παλιοί την ήξεραν και τη σέβονταν- ούτε, δυστυχώς πάρα πολλοί δημοσιογράφοι. Οι οποίοι, από ελεύθεροι πολίτες και επαγγελματίες που ελέγχουν την εξουσία, μετατρέπονται σε γιουσουφάκια του κάθε πρωθυπουργού, του κάθε υπουργού, του κάθε διοικητή και γραμματέα. Κολακευμένοι από την εξουσία, χωρίς να έχουν μάθει τι θα πει Δημοσιογραφία. Και πόσο πιο ισχυρή είναι. Υπέρ του λαού.

Ο αμοραλιστής σημερινός πρωθυπουργός, αφού απέκλεισε τα μέλη του από τον ΣΚΑΙ αποφάσισε να εμφανιστεί ο ίδιος, ντύνοντας με μήνυμά του αυτή την εμφάνιση με μανδύα γενναιότητας! Αντί να ντρέπεται. Ότι τάχα τολμάει να εμφανιστεί σε εχθρικό τοπίο. Αντί να ζητήσει συγνώμη δημόσια για τη φασιστική του νοοτροπία.

Έγραψα πιο πάνω ότι ο μόνος που θα ωφεληθεί από τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι ο ίδιος. Και ο μόνος που θα χάσει θα είναι ο ΣΚΑΙ. Και εξηγούμαι.

Η στάση του πρωθυπουργού εδώ και ένα χρόνο απέναντι στον ΣΚΑΙ είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Για την οποία οφείλει μια συγνώμη. Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της, μεταξύ των οποίων και ο Τύπος, δεν είναι του κλώτσου και του μπάτσου, ούτε παιχνιδάκια στα χέρια του κάθε εξουσιαστή. Δεν είναι «δε βαριέσαι, και τι έγινε» ούτε «κι εσείς γιατί σκοτώνατε τους νέγρους». Ο κ Τσίπρας προχώρησε σε μια ακραία φασιστική πράξη για την οποία χρωστάει συγνώμη. Όχι στον ΣΚΑΙ. Στο λαό. Αυτόν βλάπτει με την αντιδημοκρατία του. Σ αυτόν έδωσε το παράδειγμα ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται στον Τύπο σαν να είναι απατημένος σύζυγος. Με νοοτροπία Έρντοαν.

Θα ζητήσει συγνώμη ο κ Τσίπρας; Αποκλείεται. Θα του ζητήσουν, όπως οφείλουν οι δημοσιογράφοι, να ζητήσει συγνώμη; Πολύ αμφιβάλω. Επομένως, θα έχουν καταπιεί και ελευθεριών της Δημοκρατίας.

Η ακραία αντιδημοκρατική και περιφρονητικά προσβλητική για τη Δημοσιογραφία στάση του κ Τσίπρα εδώ και ένα χρόνο, να αποκλείει Μέσο, επιδέχεται μόνο δύο απαντήσεων. Δύο και μόνο. Είτε αρνείσαι την εμφάνιση του κ Τσίπρα στο δημοσιογραφικό σου χώρο είτε, αν τον δεχτείς, τον ξεγυμνώνεις εντελώς. Μέχρι σημείου να μην ξέρει πού να κρυφτεί. Γιατί η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από το ψέμα. Και δεν πέρασε ποτέ μετά τον Δηλιγιάννη πρωθυπουργός τόσο ψεύτης όσο ο κ Τσίπρας.

Οι καθεστωτικές του ενέργειες με τη Δικαιοσύνη, τον Τύπο, τη Βουλή, τη δημόσια διοίκηση, η αδυναμία του με την προστασία των εγκληματιών, η ασχετοσύνη του με τα οικονομικά και την εξωτερική πολιτική, η έμπρακτη υποκρισία με τους μετανάστες που πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων σε επίπεδο οικογενειακό, η διπροσωπία του μεταξύ αυτού που εμφανίζει και της προνομιακής ζωής που επιφυλάσσει για την οικογένειά του, το ξεχαρβάλωμα της Παιδείας, οι κουτοπονηριές για την άλωση του κράτους με μηχανισμούς που υπονομεύουν το μέλλον μόνο και μόνο για να ξανάρθει στην εξουσία, η περιφρόνηση της πατρίδας, του έθνους, της σημαίας, της θρησκείας και ο λιθοβολισμός τους από τον ίδιο και τα στελέχη της κυβέρνησής του είναι λίγα από τα πάμπολλα εξόφθαλμα που αρκούν για να τον κάνουν να πετάξει το μικρόφωνο και να εγκαταλείψει το στούντιο. Αν απέναντί του έχει βρετανούς, γάλλους, γερμανούς ή αμερικανούς δημοσιογράφους.

Ο κ Τσίπρας έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να φύγει γονατιστός από τον ΣΚΑΙ σήμερα. Αλλά, θα φύγει όρθιος. Και οι τηλεθεατές, αλλά και οι πολίτες που περιμένουν να δουν επιτέλους κάποιον να τον βάζει στην θέση που του αξίζει θα απογοητευτούν. Και θα βρίζουν το σταθμό. Όχι τον Τσίπρα. Και ο λόγος είναι απλός.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι υπερβολικά ευγενείς με την εξουσία. Σπανίως έως ποτέ θα δει κανείς δημοσιογράφο να στριμώχνει μέχρι εξαντλήσεως πολιτικό, όπως κάνουν οι βρετανοί, γάλλοι, γερμανοί αμερικανοί συνάδερφοί τους. Οι οποίοι έχουν συνείδηση ότι ο λόγος τους, το ύφος τους και οι ερωτήσεις τους δεν είναι δικά τους. Είναι του λαού που εκπροσωπούν. Και γι αυτό είναι αμείλικτοι.

Ο κ Τσίπρας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ακραία θρασύς και αγενής. Είναι άξεστος. Μπροστά του θα έχει εκπροσώπους του Τύπου με αστική ευγένεια. Αυτός δεν θα έχει φραγμούς. Αυτοί θα έχουν. Αυτός θα λέει ό,τι ψέμα του περνάει από τον νου. Αυτοί δεν θα του πουν «είσαι ψεύτης». Ο καθωσπρεπισμός απέναντι στη θρασύτητα είναι χαμένος. Σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ποδοσφαιρικά αισθήματα για την πολιτική.

Σήμερα το βράδυ χιλιάδες αντίπαλοι της (αν)ηθικής του κ Τσίπρα θα καθίσουν στις οθόνες για να δουν κάποιους να τον «σκίζουν». Και χιλιάδες άλλοι θα καθίσουν για να δουν τον κ Τσίπρα να «σκίζει τη διαπλοκή». Μαντέψτε ποιος θα κερδίσει.

Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο τραμπούκος αποθρασύνεται με την ευγένεια. Καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα του.

Αλλά, ο κ Τσίπρας θα έχει ακόμα ένα ατού στη σημερινή «συνέντευξη». Θα ξέρει τα θέματα από πριν. Έτσι γίνονται αυτά στην Ελλάδα. Με προσυνεννόηση. Και η αστική ευγένεια με τα χαμογελάκια και το χιούμορ θα περισσέψουν. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι αυστηρές. Αλλά, τίποτε δεν είναι αυστηρό για έναν άνθρωπο που του είναι πανεύκολο να σου πει ότι είναι μέρα τη νύχτα. Και να σου απαντάει άλλα αντί άλλων.

Ο κ Τσίπρας είναι αυτό που λένε όλοι οι παλιοί και νέοι σύντροφοί του: Ένας πολιτικός απατεώνας. Ένα πολύ μεγάλο Μέσο σαν το BBC, αν είχε τολμήσει να το αποκλείσει και επέστρεφε ζητώντας συνέντευξη, θα του έλεγε, κατά πάσα πιθανότητα «έχουμε δέκα λεπτά ελεύθερα στις 24 Οκτωβρίου αν θέλετε». Ή θα του έβαζε τον πιο θρασύ και αχαλίνωτο δημοσιογράφο με την εντολή: «Σκίσ' τον». Σε σημείο να μην τολμήσει να διανοηθεί ξανά να παίξει με τον Τύπο ο κ Τσίπρας. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα τώρα. Να μη διανοηθεί να ξαναπαίξει με τον Τύπο. Να μάθει τι έστί Τύπος.

Άλλωστε, ο λόγος που ζητάει εμφάνιση στον ΣΚΑΙ δεν είναι τα παραμύθια που λέει για δήθεν 60χρονο στην Τρίπολη και τις δήθεν γενναιότητες. Θέλει να πιάσει πόρτα για αύριο που δεν θα είναι πρωθυπουργός. Να έχει άλλο ένα βήμα σε Μέσο για να λέει τις παρλάτες του κι αυτός και το τσούρμο του. Από τώρα. Αυτό είναι όλο.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αυτό θα έπρεπε να το κερδίσει γονατιστός και παρακαλώντας, θα το πάρει όρθιος και ψευδόμενος. Ο λύκος δε γίνεται πρόβατο. Εδώ είμαστε κι εδώ είσαστε.

Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης