Θα μολυνθούν ενάμισι εκατομμύριο ανεμβολίαστοι έως το Μάρτιο, 4.000 επιπλέον θάνατοι
N. Τζανάκης στο Liberal

Θα μολυνθούν ενάμισι εκατομμύριο ανεμβολίαστοι έως το Μάρτιο, 4.000 επιπλέον θάνατοι

Τα πολύ μεγάλα νούμερα δεν τα έχουμε ακόμη δει. Σε τρεις μήνες από σήμερα θα έχουν μολυνθεί κοντά στο ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι, μέχρι το Μάρτιο οι μολυσμένοι θα έχουν φτάσει στο ενάμισι εκατομμύριο, ενώ θα δούμε δυστυχώς 4.000 επιπλέον θανάτους. Είναι προδιαγεγραμμένο να γίνει έτσι, αναφέρει στο Liberal ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, επικαλούμενος τα μοντέλα υπολογισμού για την εξέλιξη των μολύνσεων και εξηγώντας γιατί τα 6.000 κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, είναι στην πραγματικότητα 8.000 και 10.000.

Χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος την εξαίρεση της εκκλησίας και τους πιστούς από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ μιλάει για τη ζημιά που κάνουν οι πνευματικοί και για το γεγονός ότι αν συμβούλευαν διαφορετικά τους πιστούς, τότε κοντά στους 200-300.000 άνθρωποι θα είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Είμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος και αν όχι πότε αυτό θα έρθει και τι νούμερα να περιμένουμε ότι θα δούμε ;

Ζούμε μάλλον ένα από τα τελευταία πανδημικά κύματα στην Ελλάδα, του οποίου το ύψος θα είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Ευτυχώς το 63% ποσοστό των εμβολιασμένων συγκρατεί τις νοσηλείες και το υγειονομικό σύστημα τουλάχιστον ανασαίνει. Πέρυσι την Άνοιξη, με λιγότερα κρούσματα, δηλαδή 3.500 μέσον όρο, είχαμε τις μονάδες γεμάτες με 7.000-8.000 νοσηλευόμενους. Σήμερα, οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου οι μισοί, με ένα κύμα που διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες, από τον Ιούλιο και μετά, με κρούσματα που ποτέ δεν έπεσαν κάτω από τα 2.500. Στα προηγούμενα κύματα είχαμε δει τριψήφιους αριθμούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εμβολιασμοί έχουν αποτρέψει πολλές μολύνσεις και νοσηλείες.

Έχω προβλέψει καιρό τώρα ότι ο ιός θα μολύνει όλους τους ανεμβολίαστους γι αυτό και τους επόμενους μήνες θα δούμε μεγάλα νούμερα σε κρούσματα, διασωληνωμένων και θανάτων. Ξέρετε ότι το 85% των διασωληνωμένων και πάνω από το 93% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι.

Τι νούμερα δηλαδή θα δούμε τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανεμβολίαστους που, όπως έχετε πει εσείς και άλλοι επιστήμονες, θα μολυνθούν αναπόφευκτα ;

Τα νούμερα που βλέπουμε να καταγράφονται ως μολύνσεις δεν είναι οι πραγματικές. Ας μη νομίζουμε ότι στα προηγούμενα κύματα τα κρούσματα ήταν 2.000 και 3.000. Ήταν τουλάχιστον τριπλάσια. Τεστ έκαναν όσοι είχαν συμπτώματα. Σήμερα λίγο λιγότερο από τα μισά κρούσματα προέρχονται από όσους κάνουν τεστ για λόγους ιχνηλάτισης, τα οποία αφορούν την εργασία τους, τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, κ.ό.κ. Αποκαλύπτονται έτσι πολλοί ασυμπτωματικοί και ολιγοσυμπτωματικοί. Άρα, τα 6.150 και 6.700 είναι στην πραγματικότητα 8.000 και 10.000 κρούσματα.

Επομένως, σε τρεις μήνες από σήμερα θα έχουν μολυνθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι. Εξ αυτών, το 90% δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, ένα 10% θα αναπτύξει συμπτώματα και 6%-7% από αυτούς τους τελευταίους θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Εξ αυτών των τελευταίων, ανάλογα πάντα με την ηλικία, εφόσον δηλαδή πρόκειται για άτομα 60 ετών και άνω, τότε 1%-2%, δυστυχώς θα διασωληνωθούν και ενδεχομένως θα καταλήξουν. Εφόσον είναι 60 ετών και κάτω, τότε οι θάνατοι θα είναι πολύ λιγότεροι.

Έχω ήδη εκτιμήσει από την 1η Οκτωβρίου ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε επιπλέον 3.000 θανάτους. Ήδη μέσα στον Οκτώβριο έχουν χαθεί 1.000 άτομα. Οι 2.000 θάνατοι μέχρι τα τέλη του έτους είναι επομένως μια συντηρητική πρόβλεψη.

Από εκεί και πέρα, μέχρι το Μάρτιο, βλέπουμε ότι θα έχουν μολυνθεί γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι με θανάτους 2.000-4.000, πιέζοντας ασφαλώς το σύστημα υγείας, όχι τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο τοπικά, δηλαδή σε γεωγραφικές περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σε αυτό το πολύ πιθανό σενάριο, εφόσον συνυπολογίσουμε και το ένα εκατομμύριο που έχει ήδη φυσική ανοσία, τότε φτάνουμε στα δύο εκατομμύρια. Προσθέτοντας και το 63% των εμβολιασμένων, τότε φτάνουμε στο 85% του πληθυσμού.

Δυστυχώς, αυτός ο λογαριασμός θα πληρωθεί με αρκετές διασωληνώσεις, πολλούς θανάτους και αρκετούς που θα αναπτύξουν συμπτώματα long covid. Αλλά τα παραπάνω είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνουν έτσι. Πως φαντάζεσθε ότι θα έληγε η πανδημία;

Ποια η γνώμη σας για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως και την εξαίρεση της Εκκλησίας από αυτά;

Είναι λάθος αυτό. Όπως και ήταν τόσο καιρό λάθος το γεγονός ότι είχαν εξαιρεθεί οι ιερείς από τα rapid test. Δυστυχώς παρ' ότι η επίσημη εκκλησία και αρκετοί ιερείς στήριξαν το θέμα του εμβολιασμού, εντούτοις μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κλήρου και της εκκλησίας αντιστρατεύεται τον εμβολιασμό, έχοντας παρασύρει πολλούς ανθρώπους στον όλεθρο. Δείτε τις διαπιστώσει που κάνουν τελευταίως οι ίδιοι οι μητροπολίτες. Τέτοιες φωνές, όπως αρκετοί πνευματικοί οι οποίοι στα μάτια κάποιων ανθρώπων έχουν το θέσφατο συγκρατούν ένα 10% του πληθυσμού από το να εμβολιαστεί. Το δείχνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, σύμφωνα με την οποία ένα 8% δηλώνει ότι θα αλλάξει γνώμη μόνο αν του το πει ο πνευματικός. Κοντά δηλαδή στους 200.000- 300.000 ανθρώπους θα έσπευδαν να εμβολιαστούν αν τους συμβούλευαν διαφορετικά, οι πνευματικοί τους και μπορούσαν να τιθασευτούν όλα αυτά τα κυκλώματα σε μοναστήρια, που ναι μεν αποτελούν μειονότητες, ωστόσο κάνουν τεράστια ζημιά.

Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο ζήτημα που έχει πάει πίσω την προσπάθεια εμβολιασμού και αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν συναινούν σε ένα μίνιμουμ μέτωπο. Οι πολιτικές αψιμαχίες, συχνά μικρές και γελοίες, δυσκολεύουν τη κυβέρνηση να λάβει πιο γενναία μέτρα, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, με συνέπεια να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Αυτά δεν τα είδαμε στην Πορτογαλία, όπου ο πολιτικός κόσμος ήταν σύσσωμα ενωμένος στο συγκεκριμένο θέμα. Να καθίσει κάτω λοιπόν το πολιτικό σύστημα και να κάνει ένα μορατόριουμ για τη πανδημία. Διαφορετικά το πολιτικό κόστος θα δυσκολέψει πολύ την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πόσο ανησυχητικά είναι μια σειρά άλλων περιστατικών, όπως οι αποκαλύψεις για κυκλώματα που παρέχουν πλαστά βουλγαρικά πιστοποιητικά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα ; Μπορούν να αναιρέσουν ακόμη την ίδια τη διαδικασία της ταυτοποίησης ;

Τέτοια πιστοποιητικά αν υπήρχε μια κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης κάθε φορά που αυτά τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται από τους κατόχους τους, τότε τα κυκλώματα θα εξαρθρώνονταν. Εξαπατούν το σύστημα επιδεικνύοντας αληθοφανή πιστοποιητικά αλλά με τις κατάλληλες διασταυρώσεις μπορούν να εντοπιστούν. Σίγουρα υπάρχουν ηλεκτρονικά ίχνη, προκειμένου να εξαρθρωθούν τέτοια κυκλώματα. Το κράτος μας για πρώτη φορά έχει δημιουργήσει πρωτοποριακές ηλεκτρονικές υποδομές.