Θα φροντίσει για αυτούς ο Άγιος Πέτρος

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτών, της οποίας το μέγεθος είναι απροσδιόριστο, που δεν έχει εμβολιασθεί όχι για λόγους συνειδήσεως ή καιροσκοπισμού, αλλά για τεχνικούς λόγους. Δεν έχει εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι κυρίως πολίτες μικρών κοινοτήτων που δεν θεωρούν εύκολη ή σκόπιμη τη μετακίνησή τους. Ως εκ τούτου, λόγω της σχετικής απομόνωσής τους, αυτή η συμπεριφορά τους είναι μάλλον υγειονομικά ανώδυνη.

Και αν υπάρξει μετάδοση του ιού από κάποιον επισκέπτη εύκολα απομονώνεται η περιοχή. Πάντως καλόν είναι πόρτα—πόρτα, αν είναι δυνατόν, να εμβολιαστούν και αυτοί.

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται σε συγκεκριμένες περιοχές του λεκανοπεδίου και σε νομούς της Βορείου Ελλάδος με έντονη την επιρροή της Εκκλησίας. Εδώ διακρίνουμε δύο υποπεριπτώσεις. Αυτούς που δεν εμβολιάζονται από φόβο. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στα συγκεκριμένα εμβόλια και περιμένουν να δουν αν θα πεθάνουμε εμείς που εμβολιαστήκαμε και αναλόγως να πράξουν και αυτοί. Βέβαια, μέχρι τότε αυτοί κινδυνεύουν να πεθάνουν πρώτοι.

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, που φαίνεται πως είναι πολυπληθής, μπορεί με την κατάλληλη καμπάνια να πεισθούν πως το ρίσκο που αναλαμβάνουν μη εμβολιαζόμενοι είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα αναλάβουν αν εμβολιαστούν. Βλέποντας πως και στο κοντινό περιβάλλον τους δεν υπήρξαν συμπτώματα σε όσους εμβολιάστηκαν, μπορεί να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αν τους πείσουμε θα είναι μια σημαντική επιτυχία.

Η δεύτερη υποπερίπτωση είναι οι εκ πεποιθήσεως κατά των εμβολιασμών. Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Κατά καιρούς έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, όταν γονείς δεν ήθελαν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν με τα κλασικά και δοκιμασμένα εμβόλια.

Με αυτήν την κατηγορία πολιτών δεν υπάρχει καμιά γέφυρα επικοινωνίας. Οι προσπάθειες της πολιτείας να τους αλλάξει μυαλά—γιατί περί αυτού πρόκειται—είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Αυτός που φοβάται μήπως λόγω του εμβολίου μετά από 15 χρόνια από ΑΝΕΛ γίνει νεοδημοκράτης ή από χριστιανός γίνει παγανιστής, δεν έχει σωσμό. Ό,τι και να του πούμε δεν θα τον πείσουμε. Ζούμε σε διαφορετικά σύμπαντα. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς ψεκασμένοι. Άλλοι εμφανίζονται ως «ψαγμένοι», αλλά από το πολύ το ψάξιμο ψεκάστηκαν και αυτοί.

Η τελευταία γραμμή άμυνας των ανεμβολίαστων είναι το επιχείρημα: «Μα αφού εσείς εμβολιαστήκατε, γιατί ενδιαφέρεστε για εμάς;». Το επιχείρημα είναι αφελές, γιατί όπως υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα ένα 7-10% των εμβολιασμένων υπάρχει περίπτωση να νοσήσει από την παραλλαγή του covid. Γιατί ρε φίλε ανεμβολίαστε την δική σου ανοησία να κινδυνεύω να την πληρώσω εγώ, που φάνηκα συνεπής προς τους συνανθρώπους μου; Γιατί να ταλαιπωρηθώ, έστω και σε ήπια μορφή, επειδή εσύ είσαι θρησκόληπτος, «ψαγμένος» ή ψεκασμένος;

Αν κατανοούσε αυτά τα απλά πράγματα θα ήταν ήδη εμβολιασμένος. Ως εκ τούτου με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Απλώς, να παρακαλέσουμε τον Άγιο Πέτρο να σταθεί επιεικής μαζί τους.