Τέλος οι δικαιολογίες - Οι πολίτες δεν δίνουν άλλοθι στους Δήμους για τις παραλείψεις

Τέλος οι δικαιολογίες - Οι πολίτες δεν δίνουν άλλοθι στους Δήμους για τις παραλείψεις

Δεν χωρούν δικαιολογίες για τους δήμους στην διαχείριση των φυσικών φαινομένων, οι πολίτες δεν τις δέχονται πλέον, τονίζει στο Liberal o δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τη συνήθη επιχειρηματολογία των τοπικών αρχόντων μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ότι δεν έχουν κονδύλια ή τους λείπουν αρμοδιότητες.

Αναγνωρίζει ότι στην καρδιά της κακοκαιρίας υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου υπάλληλοι Δήμων δεν ήρθαν να δουλέψουν, προφασιζόμενοι ότι είναι... γενική αργία, μιλά για την απουσία από πολλούς φορείς «πολεμικής κινητοποίησης», ενώ εξηγεί γιατί παρά τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, υπάρχουν τρόποι για ένα δήμαρχο να είναι ευέλικτος και να βρίσκει λύσεις.


Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

- Η συνήθης επιχειρηματολογία των Δήμων μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο είναι ότι δεν έχουν κονδύλια, τους λείπουν αρμοδιότητες, αποτελούν ένα απλό κρίκο στην ευρύτερη αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας. Ποια η γνώμη σας;

Αυτή την επιχειρηματολογία δεν τη δέχθηκα ποτέ. Αυτού του τύπου η συζήτηση έχει κουράσει και τους δημότες και εμάς τους ίδιους. Δεν χωρούν δικαιολογίες για τους δήμους στην διαχείριση των φυσικών φαινομένων. Δεν αποτελούν άλλοθι για τους δήμους οι όποιες στρεβλώσεις για κενά και παραλείψεις στην διαχείριση. 

Σίγουρα, οι παθογένειες της δημόσιας διοικήσεις και η γραφειοκρατία μας κάνουν συχνά να απηυδήσουμε, πράγματι τα χέρια των δημάρχων παραμένουν δεμένα σε πολλά θέματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να  βρίσκουμε λύσεις. 

Δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα, προκειμένου ένας δήμος να  απομακρύνει τα δέντρα που θα πέσουν λόγω μιας κακοκαιρίας, να αποφασίσει να νοικιάσει επιπλέον γερανούς, αν δεν φτάνουν οι δικοί του. Δεν κοστίζει πολύ και είναι μονόδρομος όταν κάποιος δεν σου διαθέτει αλάτι, να το βρεις και να το αγοράσεις. Στην πόλη μας ρίξαμε φέτος 75 τόνους αλάτι, το οποίο ο δήμος έφερε από το Μεσολόγγι. 

Άλλο παράδειγμα αφορά τα εκχιονιστικά και τις αλατιέρες, τα οποία ακόμη κι αν ένας Δήμος δεν διαθέτει, μπορεί και πρέπει να τα νοικιάσει. Αν και δεν έχουμε δικά μας εκχιονιστικά, μισθώσαμε από την βόρεια Ελλάδα προκειμένου να καθαριστούν ακόμα και τα στενά που υπάρχουν στην περιοχή μας. Και μην νομίζετε ότι οι αλατιέρες κοστίζουν πολύ. Το ίδιο κάναμε με την ενοικίαση γερανών από ιδιώτες. Αθροίσαμε δηλαδή στις δικές μας δυνάμεις και εξωτερικούς συνεργάτες, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ασφαλώς είναι άδικο να γίνονται συγκρίσεις στις διαφορες περιοχές με οριζόντιο τρόπο. Γιατί 

κάθε πόλη έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Ίσως και για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε Δήμους να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικές ταχύτητες.

- Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις πολίτες κατήγγειλαν ότι επικοινωνούσαν με το Δήμο τους, ζητώντας του να καθαρίσει τους δρόμους από το χιόνι, αλλά εισέπρατταν την απάντηση «σήμερα είναι αργία»...

Στο δήμο Γλυφάδας, όπως και σε άλλους δήμους, οι υπηρεσίες δούλεψαν κανονικά. Και αυτό, καθώς η απόφαση για την κήρυξη αργίας στο Δημόσιο τις ημέρες της κακοκαιρίας εξαιρούσε τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την διαχείριση του φαινομένου. 

Υπήρξαν ωστόσο πράγματι αρκετές περιπτώσεις όπου υπάλληλοι σε Δήμους δεν ήρθαν να δουλέψουν, προφασιζόμενοι ότι είναι... γενική αργία. 

Αδιανόητες συμπεριφορές, που δείχνουν απουσία αίσθησης καθήκοντος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και που εξηγεί ίσως σε ένα βαθμό το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές ο καθαρισμός των δρόμων καθυστέρησε. 

Αν σε κάποια σημεία της Αττικής υπάρχουν ακόμη παγωμένοι δρόμοι, οφείλεται στο γεγονός ότι την Δευτέρα το βράδυ, κάποιοι φορείς δεν κατάφεραν εγκαίρως να τους καθαρίσουν, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να δημιουργηθεί αυτό που είδαμε στα δελτία ειδήσεων. Παγωμένοι δρόμοι την επομένη, συνεπακόλουθη αδυναμία να απομακρυνθούν και τα σταματημένα αυτοκίνητα, αδυναμία τελικά να καθαριστούν άμεσα οι κεντρικές αρτηρίες που θα επέτρεπαν μετά να ανοίξει και το εσωτερικό οδικό δίκτυο σε κάθε περιοχή. 

Αν σε αυτή τη κατάσταση, προστεθεί και το γεγονός ότι τη Τρίτη ένας αριθμός υπαλλήλων δήλωνε σε «άδεια», ο καθένας μπορεί να κατανοήσει πρόσθετους λόγους για τους οποίους υπήρξαν λειτουργικά κενά σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν η δεύτερη μέρα του χιονιά έβρισκε παντού κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς,

σήμερα η συνολική αξιολόγηση των πολιτών για τη διαχείριση που έγινε θα ήταν πολύ διαφορετική.

Είναι αλήθεια ότι σε μια μείζονα κρίση, όπως αυτή, σε πολλές περιπτώσεις φορέων δεν υπήρξε πολεμική κινητοποίηση, όπως θα έπρεπε.

- Μήπως πληρώνουμε τις επιλογές μας, ότι επιμένουμε να ψηφίζουμε αυτοδιοικητικούς όχι με βάση τα βιογραφικά ή τις αποδεδειγμένες τους ικανότητες, τους αλλά με βάση άλλα κριτήρια;

Αν το κριτήριο εκλογής μιας δημοτικής αρχής από τον πολίτη παραμένει το στενό του συμφέρον, αν του έκανε κάποιος το ρουσφέτι που του ζήτησε ή του έλυσε το προσωπικό του πρόβλημα, παρ' ότι συνολικά η πόλη υποβαθμίζεται, τότε προφανώς έχουμε πρόβλημα. 

Εκτιμώ πάντως ότι η αντίληψη αυτή έχει ξεπεραστεί και ότι η κρίση του πολίτη σε τοπικό επίπεδο είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με 15 χρόνια πριν. Δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό με την προηγούμενη δεκαετία ότι ο πολίτης εκλέγει αυτοδιοικητικούς, για παράδειγμα, με βάση το χρίσμα που τους έδωσαν τα μεγάλα κόμματα. Αυτό γινόταν παλιά. Όχι σήμερα.

Σήμερα όλοι κρινόμαστε από την εν γένει παρουσία μας και ασφαλώς από  τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Σε όλη την Ελλάδα, πολλοί δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερη αποδοχή έναντι της κομματικής τους αφετηρίας, ακριβώς επειδή είναι αποτελεσματικοί. Οι πολίτες έχουν αντίληψη ότι πρέπει να διαχωρίσουμε σε τοπικό επίπεδο την όποια κομματική συζήτηση που αφορά τις εθνικές εκλογές από τη διαχείριση, την καθημερινότητα και την ανάπτυξη μιας πόλης.

- Εν κατακλείδι, έχει αντιληφθεί ο μέσος Έλληνας δήμαρχος ότι από τη στιγμή που το κλίμα αλλάζει, πρέπει να αλλάξουν και οι Δήμοι;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το έχουμε απολύτως καταλάβει. 

Και ακόμη και αν κάπου δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές και προσαρμογές, ήρθε η ώρα να γίνουν. Έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί και τόσα άλλα, όλοι μας τα ζούμε και οφείλουμε να γινόμαστε σοφότεροι έπειτα από κάθε τέτοιο φαινόμενο. Έχουμε πάρει με τον πιο άμεσο τρόπο τα μαθήματά μας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες.

* Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι δήμαρχος Γλυφάδας.