Τα όμορφα δέντρα δεν καίγονται όμορφα

Τα όμορφα δέντρα δεν καίγονται όμορφα

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Διαστάσεις καθημερινού σήριαλ έχει λάβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της πλατείας Εξαρχείων, καθώς απ' ό,τι φαίνεται τη μία μέρα πάνε οι υπηρεσίες του Δήμου να καθαρίσουν και να στολίσουν και την επόμενη κάποιοι, αντιδρώντας στην παρέμβαση του Δήμου στο τσιφλίκι τους, κάνουν νέα γκραφίτι, ξεστολίζουν και καίνε χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Κατ' αρχάς είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε μέχρις ποιου σημείου είναι διατεθειμένες να τραβήξουν το σχοινί οι δύο πλευρές. Ποιος θα παραιτηθεί πρώτος, ο Δήμος ή οι αντίπαλοί του; Και τι θα κάνουν γι' αυτό οι κάτοικοι της γειτονιάς; Τι προτιμούν κατά πλειονότητα, μια πλατεία που -κανονικά- στολίζεται και καθαρίζεται από τον Δήμο, μια πλατεία εναλλακτική την οποία ελέγχει αυτόκλητα μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων εξουσιαστών, ή μήπως έναν κάποιο ιδιότυπο συνδυασμό των δύο;

Καίνε, λοιπόν, οι αντιεξουσιαστές του χριστουγεννιάτικο δέντρο γιατί τους φαίνεται σύμβολο επιβολής. Λερώνουν με μπογιές τον πρόσφατα καθαρισμένο γλυπτό διάκοσμο της πλατείας για να μη συμβιβαστούν με την εξουσία. Απορρίπτουν κάθε σχέδιο κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία γιατί θα φέρει νοικοκυραίους και θα αυξήσει τις αξίες των ιδιοκτησιών.

Όλα αυτά είναι κατά κάποιον τρόπο πολύ καλά, γιατί καταδεικνύουν ξεκάθαρα την πρότασή των ανθρώπων αυτών για τη ζωή μας. Μια ζωή όχι ελευθεριακότητας όπως ενδεχομένως διατείνονται, αλλά αντιθέτως βαριάς καταστολής που όμως θα ασκούν αυτή τη φορά εκείνοι οι λίγοι και φωτισμένοι. Οι Εξαρχειώτες που θέλουν ένα δέντρο να στολίζει την πλατεία τις γιορτινές ημέρες, που θέλουν τη γειτονιά τους καθαρή από σκουπίδια και γκραφίτι, που θέλουν να φύγουν από εκεί οι συμμορίες και η εγκληματικότητα (ακόμη και αντιεξουσιαστές μιλούν για παράδειγμα για έξαρση των περιστατικών βίας εναντίον γυναικών στα Εξάρχεια τους τελευταίους μήνες), δεν πολυενδιαφέρουν τους επαναστάτες των Εξαρχείων. Είναι μικροαστοί, νοικοκυραίοι, ιδιοκτήτες, συμβιβασμένοι και συνεπώς θα πρέπει να υφίστανται τη φωτισμένη τυραννία της πρωτοπορίας.

Φανταστείτε μια κοινωνία που οι αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων έχουν επικρατήσει. Θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη απ' αυτή που ζούμε σήμερα - με όλα τα πολλά και τα σημαντικότατα προβλήματα και αρνητικά της σημερινής κατάστασης; Μάλλον σίγουρα όχι. Και μάλλον το αντιλαμβάνονται αυτό και οι ίδιοι οι πυρπολητές του δέντρου. Να δούμε μόνο πόσο θα αντέξουν οι υπηρεσίες του Δήμου.