Τα νούμερα που αποτρέπουν την κυβέρνηση από ένα καθολικό lockdown

Τα νούμερα που αποτρέπουν την κυβέρνηση από ένα καθολικό lockdown

Οι προβλέψεις γνωστοποιήθηκαν στον πρωθυπουργό ένα μόλις 24ωρο προτού ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων : Το δημόσιο χρέος μετά και την…διόρθωση που έκανε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο ΑΕΠ, θα φτάσει πάνω από το 200% του ΑΕΠ καθιστώντας την Ελλάδα την δεύτερη χώρα στον πλανήτη (μετά την Ιαπωνία) που θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Η ύφεση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μέσα στα Χριστούγεννα ή -ακόμη και χειρότερα- η πιθανότητα ενός γενικού lockdown- θα ξεπεράσει το 9% και θα επιδιωχθεί να μην γίνει διψήφια με τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Οι απώλειες εσόδων για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας συγκριτικά με το 2019 θα ανέλθουν στα… 50 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας (σε ποσοστιαία βάση) το 20% ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα εκτιναχθεί για φέτος στο 10% θυμίζοντας «ημέρες 2009». Να λοιπόν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφευχθεί το γενικό lockdown.

Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της χώρας επιδεινώνονται ραγδαία. Και μπορεί τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα αλλά και οι ευνοϊκότατες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ομολόγων θα διασφαλίζουν στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα στήριξης όσων πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, ωστόσο οι δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες. Όσο περισσότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ύφεση, τόσο περισσότερα οικονομικά μέτρα στήριξης απαιτούνται και τόσο περισσότερο αυξάνει το δημόσιο χρέος κάτι που αναμφίβολα συνιστά «υποθήκη» για το μέλλον της χώρας.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των φετινών οικονομικών μεγεθών και οι αναθεωρημένες προβλέψεις αναμένεται να αποτυπωθούν και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή:

1. Η ύφεση σε ποσοστιαία βάση αναμένεται ότι θα μεγαλώσει τουλάχιστον στο 9% από 8,2% που έγραφε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από τα 165 δισ. ευρώ επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν πριν από μια… 15ετία.

2. Το χρέος, αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 338 - 340 δισ. ευρώ καθώς μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλες κινήσεις από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Γι’ αυτό και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει τελικώς ανάμεσα στο 204% και στο 207% του ΑΕΠ.

3. Το πρωτογενές έλλειμμα, με την προσθήκη και του νέου πακέτου στήριξης που ανακοινώθηκε το Σάββατο, θα ανέλθει στο επίπεδο του 7-7,5%. Αυτό σημαίνει ότι και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή μαζί με τους τόκους) θα ξεπεράσει πλέον το 10%.

Το μόνο μέγεθος που δεν αναμένεται να επηρεαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου -τουλάχιστον όχι αισθητά- είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Η διατήρησή τους πάνω από τα 35 δισ. ευρώ είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.

Όσοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή πυρομαχικά για να αντιμετωπιστούν έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, τώρα αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι. Έτσι, η ίδια στρατηγική των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και για ολόκληρο το 2021. 

AP PHOTO